Αν θέλουμε λύσεις για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους παραγωγούς τροφίμων μας, χρειαζόμαστε μονάδες Βιοαερίου. Μήπως έφτασε η ώρα;
(Όσα ακολουθούν παρακάτω προέρχονται από την 14ετή εμπειρία μου στον χώρο των ΑΠΕ, τα φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα. Στη Βιοενέργεια είμαι Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου και για 4 χρόνια εκλεγμένο μέλος του δ.σ. του Ευρωπαϊκού οργανισμού που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ στην Ευρώπη, του Bioenergy Europe, με ταυτόχρονη πολύ καλή εικόνα της Ελληνικής αγοράς).
Τι έκαναν οι «κουτόφραγκοι»
Όταν ξεκίνησε η επανάσταση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (εξαιρούνται τα μεγάλης κλίμακας υδροηλεκτρικά έργα κλπ), όλες οι σοβαρές χώρες της δυτικής Ευρώπης προέταξαν από την πρώτη στιγμή τις τεχνολογίες της Βιοενέργειας (τότε τη Βιομάζα και το Βιοαέριο). Γιατί το έκαναν αυτό και δεν επικεντρώθηκαν μόνο στις τεχνολογίες των φωτοβολταϊκών και αιολικών; Επειδή η Βιοενέργεια ουσιαστικά λειτουργεί συνδυαστικά και ένα έργο λύνει περισσότερα προβλήματα:
- Καθάρισαν τα δάση τους από «εύφλεκτη πρώτη ύλη» και τη μετέτρεψαν σε καύσιμο μονάδων Βιομάζας = σε θέρμανση ή / ή και ηλεκτρικό ρεύμα
- Αντί να πετάνε τα σκουπίδια τους και να ρυπαίνουν, τα συγκέντρωσαν, τα διαχώρισαν και τα μετέτρεψαν σε καύσιμο μονάδων Βιοαερίου (πλέον και Βιομεθανίου ή βιοκαυσίμων) = σε θέρμανση, ηλεκτρικό ρεύμα ή «πράσινο φυσικό αέριο» και λίπασμα.
- Αντί οι κτηνοτρόφοι τους να έχουν τόσα «απόβλητα προς διαχείριση», τα μετέτρεψαν και αυτοί σε καύσιμα για μονάδες Βιοαερίου = μείωσαν ραγδαία τα κόστη τους + κέρδισαν χρήματα.
- Το ίδιο έκαναν και οι αγρότες τους με τα δικά τους υπολείμματα, που έγιναν καύσιμα για Βιομάζα = μείωσαν ραγδαία τα κόστη τους + κέρδισαν χρήματα.
- Οι πόλεις, οι μεγάλες εταιρείες, οι παραγωγοί τροφίμων, τα σούπερ μάρκετ ακολούθησαν και σιγά σιγά οι πόλεις και το περιβάλλον καθάρισαν.
- Την ίδια ώρα, αυτή η πράσινη ενέργεια βοήθησε και τα δίκτυα ηλεκτρισμού και θέρμανσης των χωρών αυτών, μιας και η Βιοενέργεια χρησιμοποιεί «καύσιμα» που συγκεντρώνονται τοπικά και η ενέργεια καταναλώνεται επίσης τοπικά = μεγάλες οικονομίες κλίμακας.
- Επίσης κάθε δίκτυο ηλεκτρισμού χρειάζεται μονάδες σταθερά παραγόμενης ενέργειας («μονάδες βάσης» λέγονται). Αυτές είναι: Τα πυρηνικά, το φυσικό αέριο, ο λιγνίτης και το κάρβουνο, η Βιοενέργεια, οι μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες και η γεωθερμία. Στην πράξη σειρά από χώρες στηρίζοντας τη Βιοενέργεια στήριξαν και τα δίκτυά τους, μειώνοντας τους ρύπους.
- Last but not least (που λέμε και εμείς στην Κατερίνη) η Βιοενέργεια δημιουργεί 10 – 15 φορές περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας σε τοπικό επίπεδο, σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες. Κράτα και το ότι η τεχνολογία για όλα τα παραπάνω είναι συνήθως Ευρωπαϊκή = τα λεφτά έμειναν στην Ευρώπη.
Σήμερα η Βιοενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ενέργειας που καταναλώνουμε στην Ευρώπη και το 74% της ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας του συνόλου των ΑΠΕ (πηγή: Bioenergy Europe, 27.09.2022). Ακριβώς, κατάλαβες καλά. Όλα τα φωτοβολταϊκά, αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά έργα μαζί καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό, το 26%.
Ελλάδα: Τα κάνουμε όλα ανάποδα και μετά κλαίμε επειδή είχαμε «ανάποδα αποτελέσματα»
Στην Ελλάδα το έργο το καταλάβαμε αλλιώς, ως συνήθως. Ενώ οι ανάγκες της χώρας μας είναι ακριβώς ίδιες με αυτές των Ευρωπαίων, εμείς στην πράξη λειτουργήσαμε εντελώς διαφορετικά:
- Προτάξαμε τα φωτοβολταϊκά έργα για τον πολύ κόσμο, δίνοντας τεράστιες αποδόσεις. Για χρόνια πληρώναμε 2 – 3 φορές πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, την ώρα που είχαμε πολύ περισσότερες ώρες παραγωγής! (Όταν κάποια στιγμή το κράτος κατάλαβε πως το σύστημα θα οδηγούνταν σε κατάρρευση και μείωσε τις ταρίφες, χιλιάδες άνθρωποι είπαν πως εξαπατήθηκαν = αντί να γίνει απόσβεση της επένδυσης σε 3 χρόνια, έγινε σε 7…)
- Αφήσαμε τα αιολικά για τους μεγάλους παίκτες.
- Απλουστεύσαμε τις διαδικασίες, έτσι ώστε να γεμίσουμε τα δίκτυά μας μόνο με μικρά φωτοβολταϊκά και μεγάλα αιολικά έργα, άναρχα (κάποιος ειδικός για τα δίκτυα θα σου πει πόσο κακό είναι αυτό για το δίκτυο μίας χώρας και τι επιπλέον κόστη συνεπάγεται). Πχ στην Ελλάδα καταθέτεις μία αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ και περιμένεις όρους σύνδεσης, που αργούν. Στη Ρουμανία ετοιμάζεις δικιά σου μελέτη με τρεις προτάσεις σύνδεσης και την καταθέτεις στον διαχειριστή του δικτύου.
- Τη Βιομάζα την καταλάβαμε εντελώς λάθος! Με τα δασαρχεία δεν βγαίνει άκρη, ενώ στη χώρα μας προτιμάμε διαχρονικά να καίγονται τα δάση παρά να τα καθαρίζουμε (σε βρίζουν αν πεις να μαζέψεις ό,τι πρέπει να απομακρυνθεί από το δάσος και μετά οι ίδιοι άνθρωποι κλαίνε επειδή «υπήρχε εύφλεκτη ύλη παντού και η φωτιά εξαπλώθηκε).
- Η Ελλάδα επέτρεψε να… φέρνουμε λύμματα (τηγανέλαια κλπ) από την Ασία και να τα καίμε εδώ σε «μονάδες Βιομάζας», πληρώνοντας μεγάλες ταρίφες για να κουβαλάμε λύμματα από την άλλη άκρη της γης! (Αφού ήταν νόμιμο…)
- Στη χώρα μας ουσιαστικά με σειρά διατάξεων, στρεβλώσεων και δυσκολιών κατέστη αδύνατη η θέρμανση από μονάδες Βιομάζας, για την οποία «σειρά ειδικών απεφάνθη ότι δεν χρειαζόμαστε, επειδή δεν έχουμε αρκετές ώρες κρύου τον χρόνο». (Οι ίδιοι «ειδικοί» ευλόγησαν επί δεκαετίες τη θέρμανση μέσω πετρελαίου και μετά μέσω φυσικού αερίου).
- Ενώ στην Ευρώπη η νομοθεσία σταδιακά προσαρμόστηκε έτσι ώστε να καταστήσει ασύμφορο το πέταγμα των σκουπιδιών στη χωματερή, το πέταγμα των λυμμάτων στα ρέματα κλπ, στην Ελλάδα έχουμε επιτρέψει επί δεκαετίες την ασυδοσία, με αποτέλεσμα να την πληρώνει το φυσικό μας περιβάλλον και οι αγρότες / κτηνοτρόφοι / παραγωγοί τροφίμων να χάνουν χρήματα (και να νιώθουν στην πλειοψηφία τους και «έξυπνοι» επειδή «ξεφορτώθηκαν τα απόβλητά τους»).
- Καταλήξαμε να έχουμε λίγες μονάδες Βιοαερίου, οι οποίες αντί να έχουν ως πρώτη ύλη τους λύμματα που συλλέγονται δωρεάν (για να αποφύγει ο ρυπαίνων τον περιβαλλοντικό φόρο), συνήθως χρησιμοποιούν υποπροϊόντα και λύμματα που… αγοράζονται! Έχουν γίνει ως και διαγωνισμοί για την πώληση λυμμάτων, παρά το ότι απαγορεύεται επίσημα να πουλάς… λύμματα. Αποτέλεσμα: Ενώ η ταρίφα είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, τα περισσότερα έργα υπολειτουργούν και δεν βγαίνουν, έχοντας λειτουργικό κόστος πολλαπλάσιο από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά.
- ΥΓ.1. Αντί να κάνουν μονάδες Βιοαερίου με πρώτη ύλη τη λάσπη των βιολογικών καθαρισμών, οι δήμοι πληρώνουν μεγάλα ποσά κάθε χρόνο για να την απομακρύνουν.
- ΥΓ.2. Αντί κάθε μας νησί να έχει τη δική του μικρή ή μεγαλύτερη μονάδα Βιοαερίου, για να λύνει τα περιβαλλοντικά του θέματα και να καλύπτει μερικώς τις ενεργειακές του ανάγκες, εμείς προτιμάμε να κουβαλάμε σκουπίδια σε άλλα μέρη / να πετάνε «κρυφά» οι παραγωγοί τροφίμων και οι ξενοδόχοι τα δικά τους / να λειτουργούμε με τοπικές γεννήτριες (και πρόσφατα επιτέλους να φτιάξουμε έργα διασύνδεσης, που έχουν όμως μεγάλο κόστος μεταφοράς ρεύματος.
- ΥΓ.3. Τα μεγάλα έργα συλλογής και διαχείρισης απορριμμάτων από τις περιφέρειες και τους αναδόχους θα βοήθησουν φυσικά, όμως δεν λύνουν όλα τα προβλήματα και δεν συλλέγουν όλα τα λύμματα / απορρίμματα.
- ΥΓ.4. Οι ανάγκες για μονάδες βάσης στην Ελλάδα είναι τεράστιες, ειδικά μετά την αποφασισμένη διακοπή λειτουργίας των μονάδων λιγνίτη στη Δυτική Ελλάδα.

ΕΛΛΑΔΑ, 2024: Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις
Μία εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσεις!
Η πρώτη μου μεγάλη εκδήλωση στην Ελλάδα συνδυάζει ουσία, γνώση και διαδραστικά workshops, με στόχο να είσαι προετοιμασμένος για τις επενδυτικές προκλήσεις του 2024 και να πάρεις πολύτιμα εργαλεία για να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου!
Κλείσε θέση τώρα!2023 – 2024 – 2030.
Πλέον χρειαζόμαστε τη Βιοενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη μορφή ΑΠΕ!
Αν το δούμε καθαρά με βάση το ατομικό συμφέρον, προσωπικά με συμφέρει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα. Είμαι στον χώρο, κλείνω συμφωνίες κυρίως για αγορές φωτοβολταϊκών έργων (και αναπτύσσω άδειες στη Ρουμανία), όλα καλά. Αν όμως αφήσουμε στην άκρη το στενό / προσωρινό συμφέρον καθενός από εμάς, σήμερα η Ελλάδα έχει ανάγκη τη Βιοενέργεια περισσότερο από κάθε άλλη μορφή ΑΠΕ, ακόμη και από τα φωτοβολταϊκά που συνεχίζουν όλοι να ψάχνουν με μανία (λογικό, έτσι τους έμαθαν τόσα χρόνια).
- Οι κτηνοτρόφοι μας παραπονιούνται για τα μεγάλα τους κόστη. Ψάχνουν για λύσεις στα περιβαλλοντικά τους θέματα και συνεχίζουν είτε να παρανομούν, είτε να «λειτουργούν στα όρια» για να λύσουν τα προβλήματά τους. Οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό έχουν μονάδες Βιοαερίου (καθένας μόνος ή αρκετοί μαζί) και έχουν έτσι: Μηδέν κόστος ρεύματος, μηδέν περιβαλλοντικά προβλήματα και κόστος διαχείρισής τους, δωρεάν λίπασμα, έσοδα από την πώληση του ρεύματος + δωρεάν θέρμανση, στην πόρτα τους. Αν θέλουμε οι δικοί μας κτηνοτρόφοι και κοτοπουλάδες να τους ανταγωνιστούν / απλά να σταθούν στον χώρο, πόσο ακόμη θα περιμένουμε μέχρι να τους δώσουμε τα κίνητρα για να στραφούν προς το Βιοαέριο;
- Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τους αγρότες μας, που πιστεύουν πως θάβοντας τα υπολείμματά τους κερδίζουν περισσότερα από το να τα μετατρέψουν σε «καύσιμο» έργων Βιομάζας.
- Οι παραγωγοί τροφίμων κλπ έχουν φτιάξει βιολογικούς καθαρισμούς με μεγάλο κόστος λειτουργίας και συνήθως (αν ξέρεις τα πράγματα από μέσα) πάλι δεν έλυσαν το πρόβλημά τους. Δίνουν απόβλητα και υπολείμματα για λιπάσματα, αντί να τα μετατρέψουν σε τεράστια πηγή εσόδων (όπως και οι κτηνοτρόφοι).
- Όλα τα παραπάνω γεννάνε κόστη που σήμερα πληρώνει ο τελικός καταναλωτής. Αν αυτά δεν μειωθούν πχ με επένδυση στο Βιοαέριο, δεν θα πέσουν οι τιμές μαγικά, «επειδή έτσι θα το θέλαμε».
- Οι περισσότεροι δήμοι μας κόβουν κλαδιά και τα πετάνε (!), πληρώνουν για να τους πάρουν τη λάσπη των βιολογικών τους καθαρισμών και στέλνουν τα απορρίμματά τους μακριά, με κόστος που είναι πολύ μεγάλο. Τα περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης / εξοικονόμησης χρημάτων, ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας είναι τεράστια….
- Τα δάση μας χρειάζονται καθαρισμό! Κάθε χρόνο! Περισυλλογή από ό,τι δεν χρειάζεται, με επίβλεψη και καθοδήγηση των δασαρχείων, όπως γίνεται σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο! Αυτό θα μειώσει ραγδαία τον κίνδυνο πυρκαγιών και θα μειώσει τη δυνατότητα των εμπρηστών να προξενούν μεγάλες καταστροφές! Και ναι, είναι οικολογική αυτή η διαδικασία, συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες, με εξαιρετικά αποτελέσματα! (Κανείς δεν είπε να μπουν μέσα άναρχα τα μηχανήματα και να κόψουν δέντρα κλπ).
- Με δεδομένο ότι η Ελλάδα κατευθύνεται με γοργά βήματα προς τη διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών της μονάδων (δεν θα κρίνω εγώ αν αυτό είναι σωστό, είναι ειλημμένη απόφαση), ενώ ταυτόχρονα θέλει να επιταχύνει τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια περισσότερες λύσεις για σταθερή ροή ρεύματος 24 ώρες τη μέρα, κάτι που δεν εξασφαλίζουν φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, ούτε οι μπαταρίες. Εκτός από τις σημαντικές και αναγκαίες επενδύσεις σε μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου (που εισάγουμε), θα χρειαστεί και Βιοενέργεια!
- Και ο τουρισμός μας χρειάζεται λύσεις Βιοενέργειας, για φθηνό ζεστό νερό στα ξενοδοχεία μας και προστασία του περιβάλλοντος (που συνεχίζουμε να ρυπαίνουμε κάθε χρόνο). Πουλάμε περιβάλλον και φύση, δεν μπορούμε να έχουμε έστω και το ελάχιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα!
- Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, να υπενθυμίσω κάτι που δεν αναφέρει σχεδόν κανένας όταν μιλάει για προσέγγιση ξένων επενδύσεων (είτε γιατί δεν το ξέρει, είτε γιατί νομίζει ότι δεν έχει σημασία): Κάθε σοβαρή νέα παραγωγική επένδυση ξεκινάει από τις λύσεις που θα βρει για τα απορρίμματα / λύματά της. Προσωπικά ξέρω 10+ περιπτώσεις που έφυγαν από την Ελλάδα λόγω της καταστασης που επικρατεί στο θέμα του Βιοαερίου και της σε γενικές γραμμές «μικρής σημασίας» που του έχει δοθεί. Υποθέτω ότι θα υπάρχουν εκατοντάδες άλλες περίπτωσεις που δεν ξέρω (αν και δεν είμαι σίγουρος πως θέλουμε όντως επενδύσεις στην Ελλάδα… μιας και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διώξουμε κάθε τολμηρό επενδυτή εκτός τουρισμού, ακινήτων και ενέργειας).
- Ακούω / διαβάζω πάρα πολλούς που μιλούν για τις μπαταρίες και τη σημασία τους για τα δίκτυά μας κλπ, για να αποθηκευθεί τμήμα από τις 1.500 ώρες ετήσιας παραγωγής ενός φωτοβολταϊκού έργου, ή τις 2.500 – 3.000 ώρες ενός αιολικού. Σκέψου ότι το δίκτυό μας θα έχει πολλαπλάσια ωφέλεια, με χαμηλότερο κόστος, όταν θα απορροφήσει 7.500 – 8.300 ώρες σταθερής παραγωγής, χωρίς εκπλήξεις, με 100% προβλεψιμότητα. Μόνο το υδρογόνο, στο μέλλον, μπορεί να θεωρηθεί το ίδιο / περισσότερο σημαντικό.
- Και μία σημαντική λεπτομέρεια, για να προλάβω όλους αυτούς που θα φοβηθούν ότι αν γίνουν έργα Βιοενέργειας, «θα χαθεί χώρος στο δίκτυο για να συνδέσουμε περισσότερα φωτοβολταϊκά». Πρώτα από όλα, με μόλις 200 MW Βιοαερίου θα αλλάξει η εικόνα της Ελλάδας, περιβαλλοντικά και οικονομικά. Επίσης πλέον υπάρχουν τόσες πολλές υποκατηγορίες της Βιοενέργειας (Βιομεθάνιο, Βιοdiesel, Βιοκαύσιμα κλπ), που δεν είναι αναγκαίο να παραχθεί ρεύμα και να στερηθούμε από μερικά ακόμη «500άρια». Το Βιομεθάνιο θα διοχετευθεί απευθείας στους αγωγούς φυσικού αερίου, τα βιοκαύσιμα θα έχουν άλλα logistics κλπ.
Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;
Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»
Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)Χρειαζόμαστε επειγόντως τη Βιοενέργεια, για οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους.
Θέλουμε να ακολουθήσουμε επιτέλους τις σωστές πρακτικές της Δύσης;
Όλα τα παραπάνω τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρηματοδοτήσει τα τελευταία 30 – 40 χρόνια. Δεν «ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα», ούτε μιλάμε για κάτι καινοτομικό. Η συζήτηση αφορά όλα αυτά που κάνουν οι ξένοι και έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με εμάς.
Ως τώρα έχουμε γυρίσει την πλάτη απέναντι σε όλες αυτές τις σωστές πρακτικές, που αποδεδειγμένα φέρνουν καλά αποτελέσματα. Οκ, καταλαβαίνω πως επειδή μιλάμε για επενδύσεις που δεν μπορούν να γίνουν σε κλίμακα των 50 – 100 – 500 εκ. Ευρώ δεν ενδιαφέρουν τους μεγάλους παίκτες και δεν υπάρχει ίσως η αναγκαία στήριξη. Όμως η περσινή ενεργειακή κρίση, οι φετινές φωτιές και όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί ( + οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες) θα ήταν χρήσιμο να μας κάνουν να αλλάξουμε τρόπο σκέψης.
Ελπίζω (γιατί δεν μπορώ να κάνω κάτι περισσότερο) η σημερινή πολιτική ηγεσία να συμπεριλάβει στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και τη Βιοενέργεια, για να απελευθερώσει δυνάμεις και κεφάλαια που θα αλλάξουν τη χώρα μας προς το καλύτερο, θα καθαρίσουν το περιβάλλον, θα δημιουργήσουν χιλιάδες δουλειές και θα μας κάνουν πιο ενεργειακά ανεξάρτητους.
Δεν κουραστήκαμε να κάνουμε το λάθος και μετά να απορούμε γιατί δεν μας ευχαριστούν τα αποτελέσματά του;
Μήπως να δοκιμάζαμε στο θέμα της Βιοενέργειας να κάνουμε και μία φορά το σωστό;
Εσύ τι γνώμη έχεις;
Ειναι πολύ σημαντικό να μην διαστρεβλώνετε τα λόγια του συνομιλητή σας. Σας ειπα για αφαιρεση υγρασιας απο οικιακα αποβλητα πριν την χρηση τους για παραγωγή ενεργειας σε τσιμεντοποιειο και εσεις μου λετε οτι ο ανθρωπος που μου το ειπε δεν ξερει το θεμα του βιοαεριου!! Τα οικιακά αποβλητα ειναι σκουπίδια..Δεν ειναι βιοαεριο!!!
Ευγενικά σας λεω οτι για να παρετε την ενεργεια απο 4 κιλά μεθάνιο(κύριο συστατικο βιοαεριου) θα παραχθούν 11 κιλά διοξειδιο του άνθρακα..Ο στοχος του 2050 ειναι να εκπεμπουμε μόνο το 5% του διοξειδιου που εκπέμπαμε το 1990..Αυτα ειναι τα δεδομενα που ξερουμε σημερα..Οτι λεω το λεω υπευθυνα με την ιδιότητα του φυσικού(Καποδιστριακό Αθηνών) και πρωην διδάσκοντα οργανικής χημείας σε αντίθεση με εσάς που τα μάθατε στο πεζοδρόμιο της ζωής και γράφετε αμέτρητες υποθέσεις απευθυνόμενος σε μια χώρα που ο καθένας είναι ότι δηλώσει!!(όπως λέτε στην Κατερίνη)
Αφού λοιπόν δεν ξέρετε πως τα οικιακά σκουπίδια διαχωρίζονται και τα οργανικά πάνε σε μονάδες Βιοαερίου (ανά χώρα το ποσοστό κυμαίνεται από 45 ως 59% επί του συνολου των σκουπιδιών) νομίζω ότι δεν έχουμε λόγο να συζητάμε περαιτέρω.
Είμαι Πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου, εκλεγμένος στο Ευρωπαϊκό δ.σ. και μου είχαν προτείνει να γίνω και Αντιπρόεδρος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθένας μας κρίνεται.
Καλό σας κουράγιο
ΥΓ. Τι λέει το τελευταίο επίσημο paper της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιομάζα. Έχουν εκδοθεί εκατοντάδες τέτοια papers στο παρελθόν, για διάφορα ζητήματα της Βιομάζας και του Βιοαερίου.
https://energy.ec.europa.eu/topics/renewable-energy/bioenergy/biomass_en
Προσπαθώ φιλοτιμα να καταλάβω τι σχέση εχει αυτό που μου γράφετε με αυτο που εγραψα εγώ και πως αποδεικνύει την μη ορθότητα όσων μου ειπε ο συγκεκριμενος επιχειρηματίας και φίλος. Οταν θέλετε να ισχυριστείτε κατι να χρησιμοποιειτε επιχειρήματα με απλό τρόπο…”Όσο πιο καλά τα ξέρεις τόσο πιο καλά τα λες”!!
Ως μεταβατικά καυσιμα μεχρι το 2050 είναι “καλά” τα βιοκαύσιμα..Μετά θα παραγκονιστούν από πιο “καθαρό” καυσιμο οπως είναι το υδρογόνο εκτός και αν αλλάξουν οι στόχοι της ΕΕ..Αυτο ειπα αρχικά και δεν άλλαξα γνώμη.
Σας ευχομαι και εις ανώτερα!
Το τι θα γίνει μετά το 2050 δεν το ξέρω, ούτε και υποστήριξα ποτέ πως τα βιοκαύσιμα είναι το μέλλον, άλλωστε είναι πολύ μικρές οι ποσότητές τους, μπροστά στις ανάγκες καυσίμων που απαιτούνται. Πολύ πιθανό να συμβεί αυτό που περιγράφετε. Στα σχετικά διεθνή συνέδρια οι περισσότερες χώρες έχουν παρουσιάσει προβλέψεις και σενάρια ως το 2050, κάτι που δεν περιμένω φυσικά από την Ελλάδα ή την Κύπρο.
Ευχαριστώ για τον διάλογο
ΥΓ. Εδώ και ο “κύκλος άνθρακα” της Βιομάζας:
https://bioenergyeurope.org/article/288-biomass-carbon-cycle
Αρχικά θελω να σας ενημερώσω οτι εχω πτυχίο Φυσικής..Η φυσική ειναι το αντικειμενο που σπουδασα και δεν ειναι κακό να μαθετε απο εμενα καποια πραγματα που οπως καταλαβα δεν τα γνωρίζετε..Κανένας δεν τα ξερει όλα και δεν ειναι ντροπή να το παραδεχθειτε.
Τα δεντρα και τα φυτα δεσμευουν με τη διαδικασια της φωτοσυνθεσης διοξειδιο του ανθρακα απο την ατμοσφαιρα το οποιο αποθηκευεται ως ενώσεις ανθρακα σε αυτα..Ολες οι χημικες ενωσεις που περιεχουν ανθρακα(με εξαιρεση το διοξειδιο) ονομαζονται οργανικές..Τα ζωα προσλαμβανουν αυτες τις ενωσεις με την τροφη, η σηψη της οποιας μας δινει ενωσεις οπως το μεθάνιο και άλλους υδρογονανθρακες..Το πετρελαιο και το φυσικο αεριο ειναι αποτελεσμα αυτων των διαδικασιων..Και η αποσυνθεση των νεκρων ζωων δινει τετοιες ενωσεις που περιεχουν αυτους τους υδρογονανθρακες..
Το βιοαεριο περιεχει ενωσεις που περιεχουν ΑΝΘΡΑΚΑ..Οταν καιγεται(ενωνεται δηλ με οξυγονο) μια οργανικη ενωση που περιεχει ανθρακα δεν μπορει παρα να δωσει και ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ στα προιοντα της!!
Ακομα και στο οβαλ γραφειο αν καθησετε με τον πλανηταρχη αυτο δεν θα μπορεσει να αλλάξει..Η καυση του βιοαεριου για παραγωγη ενεργειας θα δινει παντα ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ!! Αν η ΕΕ εχει στοχο να μηδενισει το 2050 τις ανθρωπογενεις εκπομπες διοξειδιου ΤΟΤΕ το βιοαεριο δεν θα εχει καμια θεση στη διαδικασια παραγωγης ενεργειας.
Ο ανθρωπος που σας ανεφερα οντας μετοχος και μελος του ΔΣ ενος μεγαλου τσιμεντοποιειου στην Κυπρο μου ειπε οτι οικιακα απορριμματα που χρησιμοποιουν στο τσιμεντοποιειο για παραγωγη ενεργειας υποκεινται σε επεξεργασια προηγουμενως για αφαιρεση υγρασιας..Δεν ειναι ψεμα και το ειπα επειδη γραψατε κατι για λυμματα οποτε το θεωρησα σχετικο με την κουβεντα!
Σας ευχαριστώ με ευγενεια
Ευγενικά σας γράφω για τελευταία φορά πως είστε εντελώς εκτός θέματος. Δεν υπάρχει πρόβλημα, κάποιοι πιστεύουν πως η γη είναι επίπεδη, άλλοι πως οι Έλληνες προέρχονται από τους Ελ, εσείς μπορείτε να λέτε πως όλοι οι επιστήμονες είναι άσχετοι και η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λάθος, μιας και ξέρετε καλύτερα το θέμα + σας είπε κάτι σχετικό ο φίλος σας με τα τσιμέντα (δεν πέρασε από το μυαλό σας πως είναι άλλες οι ανάγκες της παραγωγής τσιμέντου από αυτές της παραγωγής ενέργειας…)
Να είσαι καλά και ευχαριστώ για τον διάλογο
Η χρήση της λέξης “ευγενικά” με την οποία ξεκινάτε τα ειρωνικα σχόλια σας δεν σας κανουν ευγενικό ανθρωπο. Αντιθέτως δειχνουν ναρκισιστικα στοιχεια του χαρακτήρα σας τα οποια αν δεν τιθασσευσετε δεν θα πεισετε κανέναν ωστε να του πωλήσετε το “προιον” που πουλάτε και νομίζετε οτι έχει την αξιά που έχει!
-Ειμαι σιγουρος πως διαβάζουν και άλλοι γνώστες Χημειας τα σχόλια αυτά και θα καταλάβουν ποιος λεει αλήθεια και ποιος αρλούμπες χωρις να απαντά σε
τίποτε αποπροσανατιζοντας την συζήτηση.
-Αν βρήκατε τροπο να παίρνετε ενέργεια απο το βιοαέριο, τη βιομάζα και το μεθάνιο της αγελαδινής κοπριάς χωρίς να απελευθερώνεται διοξειδιο του ανθρακα πισω στην ατμόσφαιρα τότε δημοσιευστε το σε επιστημονικο περιοδικό και σας διαβεβαιώνω πως θα πάρετε Νόμπελ Χημείας!!
-Επίσης καλό είναι να μην ρωτάτε ποια γνώμη έχουμε στο τελος κάθε κειμένου που γράφετε. Είναι άσκοπο αφου τα ξέρετε όλα!!
-Θα πω στον κ. Γαλαταριώτη (τσιμεντοποιείο Βασιλικού) οτι μου είπε ψέμματα και παραμύθια!
Σε ευχαριστώ για το διαλογο και να είσαι και εσυ καλά!
Ο κ. Γαλαταριώτης δεν σας είπε ψέματα, απλά δεν ξέρει το θέμα του Βιοαερίου.
Ούτε και εσείς το ξέρετε, απλά αποφασίσατε από μόνος σας όλα τα υπόλοιπα.
Να είστε καλά, από “παντογνώστες” χορτάσαμε. Πάλι καλά που στο συγκεκριμένο θέμα έχει αποφανθεί επίσημα η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλιώς που θα έβρισκα άκρη να πείσω καθένα που “ξέρει αυτός καλύτερα”…
Ηλία εαν μπορούσες να είσαι όσο πιο θετικά προκαταλειμένος για την πολιτική στην Ελλάδα(φανταστική και δύσκολη περίπτωση) τι θα έλεγες οτι φταιει και γιατι η Ελλάδα δεν έχει επενδύσει σε αυτό αρκετά μέχρι σήμερα;
Θα με ενδιέφερε να ακούσω επιχειρήματα που να δικαιολογούν την κατάσταση της Ελλάδας. Ξέρεις υποθέτω οτι και τα πολύ αρνητικά επιχειρήματα αλλα και τα πολύ θετικά, των ακρων δηλαδή συνήθως δεν ισχύουν. Θα ήθελα να ακούσω τι λέει ενας πολιτικός
Δεν με ενδιαφέρει να παρουσιάσω για άλλη μία φορά τις παθογένειές μας. Γράφω προσπαθώντας να αλλάξω κάποια πράγματα.
Καλά όλα αυτά που μας έγραψες φίλε Ηλία όμως η παραγωγή ενέγειας απο βιομάζα παράγει διοξειδιο του άνθρακα την παραγωγή του οποιου η ΕΕ θέλει να εξαλείψει πλήρως μέχρι το 2050..Αυτο σημαινει πως οποια επένδυση γινει θα πρεπει να εχει ζωη το πολύ για 27 χρόνια!!
Η επεξεργασία λυμάτων που περιέχουν ψηλά ποσοστά υγρασίας πριν τη χρήση τους ως καυσιμο ειναι μια διαδικασια που εχει επιπλεον κόστος συμφωνα με οσα μου εξηγησε φίλος, μέλος του ΔΣ ενός απο τα μεγαλύτερα τσιμεντοποιεία της Κύπρου που χρησιμοποιει οικιακα απορριματα για τη λειτουργία των υψικαμινων του..
Λοιπόν…
1. Επειδή η Βιομάζα απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα που συλλέγουν τα φυτά, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση περιβαλλοντικά ουδέτερη και αυτό που γράφετε είναι απλά… λάθος.
2. Το ίδιο λάθος είναι και αυτό που γράφετε για το Βιοαέριο / τα λύματα. Ο φίλος σας μιλά για την τσιμεντοποιία, όχι για μονάδες Βιοαερίου.
Έχει πλάκα πως για θέματα που οι Ευρωπαίοι έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες κάποιοι σε Ελλάδα και Κύπρο ακόμη νομίζουν πως μπορούν να φτιάξουν με το μυαλό τους φανταστικές ιστορίες…
1. Φίλε Ηλία δεν θα συμφωνήσω οτι η καυση βιομάζας ειναι “περιβαλλοντικά ουδέτερη” και πρωτη φορά ακούω απο εσας οτι η ΕΕ την θεωρει ετσι!! Η καυση οποιασδηποτε οργανικης ενωσης απελευθερώνει CO2..Το διοξειδιο που απελευθερώνουν ειτε τα δαση που καιγονται ειτε τα ορυκτα καυσιμα οταν καιγονται,ειτε η βιομάζα ειναι το ιδιο ως χημικη ενωση και δεν διαφοροποιείται!!.Αν προκαλει ζημια αυτο εξαρταται απο την ποσοτητα του και οχι απο την προελευση του!! Τωρα αν εσεις εχετε πληροφοριες οτι το 2050 η ΕΕ θα επιτρεπει να κανουμε καυση οργανικου υλικου και να παραγουμε διοξειδιο εε.. αυτο δεν το γνωρίζω!!
2.Οποιος και να ειναι ο σκοπος της καυσης μιας οργανικης ενωσης το αποτελεσμα ειναι..παραγωγη διοξειδιου..Αν η κοπρια της αγελάδας δεν χρειαζεται επεξεργασια προηγουμένως σε αντιθεση με αλλες οργανικες ενωσεις για παραγωγή θερμοτητας στη τσιμεντοποιια οι οποιες χρειαζονται αφαιρεση υγρασίας αυτό μειωνει βεβαια ευχάριστα το κοστος όμως η απελευθερωση CO2 δεν αποφευγεται!!
Δεν καταλαβα τι εννοειτε με το “φτιαξιμο φανταστικών ιστοριών με το μυαλό τους”!! ποιοι ειναι αυτοι οι καποιοι που φτιαχνουν ιστοριες και ποιες ειναι οι φανταστικες ιστοριες!!
1. Δεν είναι κακό να μην ξέρετε κάτι. Είστε εντελώς θέματος, αγνοώντας στοιχειώδεις κανόνες της φυσικής + τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα εδώ και δεκαετίες.
2. Ευγενικά σας προτείνω είτε να ενημερωθείτε σοβαρά για το θέμα, είτε να το αφήσετε. Το Βιοαέριο δεν βασίζεται στην καύση, αλλά στη ζύμωση και δεν βγαίνει τίποτε που να ρυπαίνει μέσα από την όλη διαδικασία.
Σας είπε κάτι κάποιος που δεν γνωρίζει το θέμα (αλλά ξέρει τα δικά του) και το πήρατε ως θέσφατο για τα πάντα. Δεν είναι έτσι.
Σας προτείνω να ενημερωθείτε και θα καταλάβετε ότι η αλήθεια είναι ακριβώς όπως την περιγράφω, άλλωστε όντας στο δ.σ. του Bioenergy Europe έχω καθίσει πολλές φορές στο τραπέζι με τους ανθρώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Energy) και όλα όσα περιγράφω είναι αυτά που αποδέχονται και εκείνοι ως σωστά.
μου κέντρισε το ενδιαφέρον το σχόλιο. ηλία είσαι σίγουρος οτι ισχυει αυτο που λές περι ουδετερότητας;
Αυτονόητα, αυτά είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες.
Διαβασα το αρθρο σου για το Βιοαέριο / Βιοενέργεια και συμφωνω.
Εχοντας δοκιμασει στο μακρινο παρελθον να ασχοληθω (λογω σπουδων) με το θεμα και συζητωντας με ιδιοκτητη πτηνοτροφειου, μου ειπε οτι το προβλημα που υπηρχε τοτε ηταν πως θα ξεκινησει η ζυμωση, η διαδικασια της παραγωγης βιοαεριου, απο τα περιτωματα των πτηνων.
Εξω πως ελυσαν αυτο το προβλημα;
Ήταν απλά άσχετος. Όλη η Ευρώπη παίρνει τα λύματα (και) από τα πτηνοτροφεία, απλά τα ανακατεύει και με άλλες ουσίες. Το θέμα αυτό είναι τέχνη, όχι απλά “παίρνω κάτι και το πετάω μέσα”.