ON-DEMAND ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Φορολογία, 2024. Η Ρουμανία στηρίζει τους μικρομεσαίους (1-3%) και συγκρούεται με μεγάλες εταιρείες και πολυεθνικές

Οι Ρουμάνοι επέλεξαν για το 2024 να «επιτεθούν φορολογικά» στις μεγάλες εταιρείες και τις πολυεθνικές, ενώ στηρίζουν τους μικρομεσαίους.

Το 2015 το ΑΕΠ της Ρουμανίας ήταν 160 δις Ευρώ και αυτό της Ελλάδας 177 δις. Το 2023 η Ρουμανία θα κλείσει με ΑΕΠ περίπου 324 (!) δις και η Ελλάδα θα πιάσει μάλλον τα 225, έχοντας ξεκολλήσει από τη στασιμότητα της περιόδου 2015 – 2020. Αυτή η τεράστια ανάπτυξη της Ρουμανίας, τα ρεκόρ επενδύσεων και εξαγωγών έκρυψαν για πολλά χρόνια την πολιτική ατελείωτων παροχών που είχαν υιοθετήσει οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις, μιας και το δημόσιο χρέος παρέμεινε στο 50% του ΑΕΠ. Το 2023 ήταν όμως η πρώτη χρονιά που η κεντροδεξιά κυβέρνηση με σοσιαλιστή πρωθυπουργό δεν κατάφερε να συνεχίσει τις παροχές και αναγκάστηκε να πάρει μέτρα. Λίγα για το 2023, αρκετά για το 2024. (Με τετραπλές εκλογές την επόμενη χρονιά κανείς δεν περίμενε απολύσεις στο δημόσιο όπως έγινε το 2010…)

Έτσι λοιπόν η Ρουμανία κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα στις μόνιμες προτάσεις των διεθνών οργανισμών για υπερφορολόγηση των μικρών και μεσαίων και την ανεύρεση εσόδων από άλλες πηγές. Τι έκανε τελικά και γιατί αποτελεί είδηση διεθνών διαστάσεων η επιλογή της; 

3 δις μείωση κρατικών δαπανών, κατάργηση κρατικών θέσεων που δεν καλύπτονταν

Η πρώτη κίνηση που ανακοινώθηκε ήταν η μείωση των κρατικών δαπανών κατά 3 δις Ευρώ, με σειρά μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτή η επιλογή συνοδεύτηκε με την κατάργηση περίπου 200.000 θέσεων που υπήρχαν στο οργανόγραμμα του κράτους αλλά δεν καλύπτονταν, δεσμεύοντας κάθε χρόνο κονδύλια.

Ναι, και οι Ρουμάνοι είχαν «ξεχειλωμένα» οργανογράμματα για να φαίνεται πως «χρειάζονται άπειροι υπάλληλοι», όμως αυτά πλέον τελείωσαν.

Ο συνδυασμός που «εκτόξευσε» τη Ρουμανία: Απλή και χαμηλή φορολόγηση των μικρομεσαίων

Ο συνδυασμός που έδωσε «turbo boost» και βοήθησε τη Ρουμανία να «τρέξει» με σπασμένα φρένα τα χρόνια που πέρασαν ήταν το μείγμα φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, προσέλκυσης επενδύσεων, Δικαιοσύνης που έκανε τη δουλειά της, πολεοδομικής ευελιξίας και ανάδειξης της μεσαίας τάξης. Πώς πέτυχαν το τελευταίο, σε μία χώρα που ενώ μας έχει περάσει σε πολλά, στη μηχανοργάνωση της Εφορίας είναι πολύ πίσω από την Ελλάδα, την ώρα που η νοοτροπία του λαού είναι ίδια με την Ελληνική;

Επέλεξαν να απλοποήσουν τη φορολογία για τους μικρομεσαίους (με τζίρο παλαιότερα ως 1.000.000 Ευρώ, πλέον ως 500.000 Ευρώ), θεσπίζοντας και αυτοί ελάχιστη φορολόγηση, αλλά με έναν τρόπο που τους απογείωσε:

 • Η «κανονική» φορολογία στη Ρουμανία είναι 16% επί των κερδών, με όλα τα έξοδα της εταιρείας να «περνάνε» κανονικά, χωρίς προκαταβολές φόρου, τέλη επιτηδεύματος και λοιπά «εξωτικά». 
 • Για τους μικρομεσαίους η κατάσταση έγινε πιο απλή: Έχεις υπάλληλο; Αν όχι, παραμένεις στο 16%. Αν ναι, γίνεσαι «μικροεταιρεία» και φορολογείσαι με φόρο 1% επί των εσόδων, για έσοδα ως 500.000 Ευρώ! 
 • Προσοχή, όχι επί των κερδών, αλλά επί των εσόδων.
 • Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά… ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας «άσπρισαν», το ΑΕΠ διπλασιάστηκε μιας και δεν είχε κάποιος λόγο να κρύψει λεφτά, οι καταθέσεις «φούσκωσαν», η «λεύκη» οικονομία ανέβηκε πολύ και φυσικά τα έσοδα του κράτους μεγάλωσαν, αυξήθηκαν σημαντικά! Η ανεργία υποχώρησε και πλέον οι μικρομεσαίοι απασχολούν στη Ρουμανία το 60% περίπου των θέσεων εργασίας, παρά το ότι το μερίδιό τους στην οικονομία είναι 49%.
 • Κράτησε και αυτό: Δεν είναι τυχαίο ότι με τη χαμηλή φορολογία είναι ελάχιστο το ποσοστό των Ρουμάνων (εταιρειών και φυσικών προσώπων) που χρωστάνε στο δημόσιο!
 • Την ώρα που περίπου 4.000.000 Έλληνες χρωστάνε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ και έχουν 12 – 24 – 48 – 120 – 240 – 480 – 1.200 – 1.000.000 μηνιαίες δόσεις σε ρύθμιση, στη (διπλάσια σε πληθυσμό) Ρουμανία νομίζω πως μιλάμε για κάτω από 150.000 πολίτες και εταιρείες!

Μπορεί διάφοροι «θυμωμένοι» να λένε πως «θα μας περάσουν όλες οι χώρες των Βαλκανίων, όμως η Eurostat απεικονίζει ξεκάθαρα πως μόνο η Ρουμανία έκανε το άλμα και πέρασε την Ελλάδα σε αγοραστική δύναμη ανα κάτοικο (77% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου αυτοί, 68% εμείς), ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων είναι στο 55% και κάτω.

Με τη χαμηλή φορολογία αυξήθηκαν τα δηλωθέντα εισοδήματα, δημιουργήθηκε μεσαία τάξη, πλούτος, ανάπτυξη και δουλειές. Σήμερα η κατανάλωση (χωρίς δανεικά) στο Βουκουρέστι και τις άλλες μεγάλες ρουμανικές πόλεις ζαλίζει…

Το δίλημμα: «Κτυπάμε τους μικρούς, ή βάζουμε τους μεγάλους να πληρώσουν;»

Η Ρουμανία έχει τον αρχαιότερο κεντρικό τραπεζίτη στον κόσμο, τον κ. Mugur Isarescu, που θεωρείται εκ των κορυφαίων διεθνώς, στη ίδια θέση από το 1990 (με διάλλειμμα ενός χρόνου το 2000). Το νόμισμά της είναι σταθερό σε γενικές γραμμές (1 Ευρώ = 4,95 – 5 Λέι) και μπορεί να δηλώνει ότι θέλει να μπει στη ζώνη του Ευρώ, όμως προσωπικά αυτό το ακούω από το 2007, όταν ο στόχος ήταν για το 2012. Τώρα ο στόχος από το 2028 μάλλον πάει στο 2032 και έχει ο Θεός…

Φέτος λοιπόν η Ρουμανία κλήθηκε να επιλέξει τα μέτρα που θα λάβει για να αυξήσει τα έσοδά της…

«Οι ξένοι θεσμοί» επέμεναν ότι πρέπει να πάει η φορολογία για τους μικρούς στο 16% και να μην πειραχθούν οι μεγάλες εταιρείες. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση με σοσιαλιστή πρωθυπουργό επέλεξε όμως έναν άλλον δρόμο, πιο δύσκολο και περισσότερο επώδυνο: Αποφάσισε να συγκρουστεί με τους «μεγάλους».

Κτύπημα στο transfer pricing, φόροι σε τράπεζες και ενεργειακές εταιρείες

Οι Ρουμάνοι λοιπόν προχώρησαν σε μία πολύ τολμηρή απόφαση, την οποία πολλοί στην Ελλάδα δεν μπορούν καν να πιστέψουν ότι είναι αληθινή (όπως το 2017 που έγραφα πως οι μισθοί των γιατρών θα είναι διπλάσιοι των Ελληνικών και ακόμη και σήμερα που αυτό ισχύει εδώ και 6 χρόνια ελάχιστοι Έλληνες αποδέχονται πως ο μέσος γιατρός στη Ρουμανία βγάζει τα διπλάσια από τον Έλληνα συνάδελφό του…)

Αποφάσισαν να ζητήσουν χρήματα από τις μεγάλες εταιρείες της χώρας, που όπως ανέφεραν οι πολιτικοί στην τηλεόραση «κερδίζουν πολλά και χρησιμοποιώντας πολιτικές transferpricing δεν αποδίδουν φόρους στη χώρα μας». (Στην Κατερίνη transfer pricing λέμε εν συντομία τη μεταφορά κέρδους από μία χώρα σε μία άλλη). Τα μέτρα που επέβαλλαν είναι σπάνια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο:

 • Οι εταιρείες με έσοδα από 50.000.000 Ευρώ και πάνω θα συνεχίσουν πληρώνουν φόρο 16% επί των κερδών ή τουλάχιστον 1% επί των εσόδων τους (έτσι θα σταματήσει πχ μεγάλη αλυσίδα με έσοδα 2 δις Ευρώ να πληρώνει φόρους… 120.000 Ευρώ).
 • Οι τράπεζες θα πληρώσουν φόρο 16% και επιπλέον 2% (δύο τοις εκατό) επί των εσόδων τους για το 2024 και το 2025. Από το 2026 θα περάσουν σε φόρο 16% και 1% επί των εσόδων. 
 • Οι ενεργειακές εταιρείες θα πληρώσουν και αυτές 16% ή τουλάχιστον 1% επί των εσόδων τους και επιπλέον 0,5% επί των εσόδων τους.
 • Για τον υπολογισμό του 1% από το ποσό των εσόδων κάθε εταιρείας θα αφαιρούνται οι επενδύσεις και οι δασμοί.

Αυτή η ριζοσπαστική κίνηση της Ρουμανίας τάραξε τα νερά και δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις. Σημαντικό τμήμα των ΜΜΕ της χώρας κατέκριναν την κυβέρνηση για την επιλογή της, όπως και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των μεγάλων εταιρειών.

Το 2022 οι εταιρείες στη Ρουμανία με έσοδα άνω των 50.000.000 Ευρώ ήταν 1.092, δήλωσαν συνολικά 130 δις Ευρώ έσοδα και πλήρωσαν άμεσους φόρους συνολικά 2,58 δις Ευρώ. Με τα νέα μέτρα αναμένεται να πληρώσουν επιπλέον 1 δις Ευρώ. 

Τα μέτρα αυτά δεν είναι κατ’ ανάγκη δίκαια, μιας και υπάρχουν (ελάχιστες) εταιρείες που δουλεύουν με πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους και θα πληγούν βάναυσα από αυτά. Η εκτίμηση των οικονομολόγων είναι πως 15 – 20 εταιρείες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση. Οι εκπρόσωποι του χώρου είπαν πως οι φόροι θα περάσουν στις τιμές και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός.

Ουσιαστικά η επιλογή αυτή θα παραμείνει ενεργή για τα επόμενα χρόνια, μιας και ήδη ο νόμος καλύπτει την περίοδο ως και το 2026, ενώ και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης έχει δηλώσει πως στην ουσία θέλει να τη συνεχίσει.

Έχουν δίκιο; Έχουν άδικο; Θα δείξει… πάντως η ουσία είναι πως οι Ρουμάνοι τόλμησαν να ζητήσουν περισσότερους φόρους από τους «μεγάλους» της χώρας και να συγκρουστούν μαζί τους.

Συνεχής στήριξη των μικρομεσαίων. Φόρος 1 – 3%

Ποια όμως θα ήταν η εναλλακτική, αφού η κυβέρνηση δεν ήθελε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του υπερμεγέθη δημοσίου τομέα; Τι θα μπορούσε να κάνει αντί να ζητήσει χρήματα από τους «μεγάλους»; Δύο ήταν οι επιλογές, όπως τουλάχιστον επέμειναν οι «ξένοι θεσμικοί»:

 • Να αυξηθεί υπέρογκα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και γενικά η χώρα να περάσει σε ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 21% για όλα (ενώ τώρα είναι 5% για βιβλία και εξαιρέσεις, 9% για τρόφιμα, τουρισμό, εστιατόρια και γεωργία και 19% για την υπόλοιπη οικονομία). Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση αυτή, ξέροντας πως αν την υλοποιούσε θα έστελνε ουσιαστικά μεγάλα τμήματα της οικονομίας να αναζητήσουν «άλλες, παράπλευρες» λύσεις.
 • Κανείς άλλωστε δεν ξεχνάει πως όταν το 2015 ο ΦΠΑ στα τρόφιμα μειώθηκε από το 24% στο 9%, πάλι με σοσιαλιστές στην εξουσία, μέσα σε δύο χρόνια τα έσοδα αυξήθηκαν και δεν μειώθηκαν, ενώ παράλληλα ολόκληροι κλάδοι της αγοράς πέρασαν σε «άσπρα» ταμεία, δήλωσαν προσλήψεις, ώθησαν προς τα πάνω το ΑΕΠ κλπ.
 • Η δεύτερη πρόταση ήταν να φορολογηθούν πολύ περισσότερο οι μικρομεσαίοι. «Να πάνε όλοι στο 16% επί των κερδών, χωρίς εξαιρέσεις» ήταν η πρόταση «των θεσμών». Όμως οι Ρουμάνοι ξέρουν πως το ΑΕΠ διπλασιάστηκε σε 8 χρόνια ακριβώς επειδή το 2015 επέκτειναν τη φορολογία του 1% για μικρομεσαίους με έσοδα ως 500.000, από 100.000 που ήταν πριν.

Τι έκαναν τελικά;

Μετέφεραν κάποια προϊόντα από το 5% στο 9%, λιγότερα από το 9% στο 19%, χωρίς όμως να πειράξουν τον ΦΠΑ στα προϊόντα και υπηρεσίες που χρειάζονται καθημερινά οι πολίτες.

Στη φορολογία των μικρομεσαίων έκαναν επίσης μικρές αλλαγές. Έτσι, ενώ μέχρι 31.12.2023 η φορολογία είναι 1% επί των εσόδων, για έσοδα ως 500.000 Ευρώ, από 01.01.2024 θα διαμορφωθεί ως εξής:

 • Για έσοδα ως 60.000 Ευρώ, φόρος 1% επί των εσόδων
 • Για έσοδα από 60.001 ως 500.000 Ευρώ, φόρος 3% επί των εσόδων
 • Για έσοδα από 500.001 και πάνω φόρος 16% επί των κερδών
 • Εξαίρεση: Για τους προγραμματιστές ο φόρος θα είναι 3% από το πρώτο Ευρώ ως και τις 500.000 Ευρώ.
 • (Και αν φυσικά υπάρχει κάποιος με έσοδα κάτω από 500.000 Ευρώ που προτιμάει να πληρώνει 16% επί των κερδών, μπορεί να το επιλέξει).
 • Όλα τα έξοδα της επιχείρησης «περνάνε» κανονικά
 • Δεν υπάρχει προκαταβολή φόρου (όπως υπάρχει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία πλέον), τέλος επιτηδεύματος κλπ. Κάθε τρίμηνο κλείνει ισολογισμός και καταβάλλεται ο φόρος.

Χαμηλοί φόροι για τους μικρούς / υποχρέωση φόρου για τους μεγάλους

Η Ρουμανία λοιπόν και για τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο υποστήριξης των μικρομεσαίων, μέσω της χαμηλής και ξεκάθαρης φορολογίας τους. Ταυτόχρονα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες του δυτικού κόσμου που θα ζητήσει φόρο από τους μεγάλους και τους κολοσσούς, γνωρίζοντας πως κανείς τους δεν θα φύγει, ούτε και θα σταματήσει κάποια επένδυση για αυτόν τον λόγο. Για να χρησιμοποιήσουμε μία φράση των ημερών «οι μεγάλοι θα έχουν την υποχρέωση να πληρώσουν ελάχιστο τεκμαρτό φόρο, ο οποίος όμως θα είναι μαχητός».

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κοιτούν με ενδιαφέρον προς την πλευρά της Ρουμανίας και περιμένουν να δουν πόσα επιπλέον έσοδα θα συγκεντρώσει από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς.

Προσωπικά πιστεύω πως το ποσό θα είναι σημαντικό, όμως ακόμη πιο σημαντική θεωρώ τη διαρκή υποστήριξή τους προς τους μικρομεσαίους. Αυτή έβγαλε τη χώρα από τη φτώχεια, αυτή ανέβασε την αγοραστική δύναμη των Ρουμάνων από το 30% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου (2007) στο 77% (2022). Αυτή η στήριξη στις εταιρείες με έσοδα ως 500.000 Ευρώ θα ανεβάσει και άλλο την αγοραστική δύναμη του πληθυσμού προς το 100% ως το 2030, βοηθώντας τη Ρουμανία να προσπεράσει όχι πλέον μόνο την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες, αλλά και σημαντικές δυνάμεις της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Η Ρουμανία θα παραμείνει μία χώρα με χαμηλό δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ελάχιστα δανεικά προς τους ιδιώτες (οι τράπεζες έχουν περίπου 75 δις δάνεια και 107 δις καταθέσεις) και χαμηλή φορολογία για τους μικρομεσαίους. 

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Ηλίας

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

 1. Χάρης αναφέρει:

  Ενδιαφέροντα όλα αυτά αγαπητέ Ηλία. Διαβάζοντας τα μου γεννήθηκαν τα εξεις ερωτήματα.

  1.Τι συμβαινει με όλους αυτους που δήλωναν πχ εσοδα 20 χιλ ευρω και τον επομενο χρόνο όταν αποφασισαν να δηλώσουν τα πραγματικα εσοδα και να πληρώσουν τον αμελητέο φορο “ασπριζοντας” τον κλάδο δήλωσαν πχ 400 χιλ? Αναδρομικότητα στη φορολόγηση υπήρξε?

  2.Ο φόρος μερίσματος για τον μέτοχο μιας εταιρειας πρεπει να ληφθει επισης υποψην εκτός απο τον εταιρικό του 16%..Πόσος είναι?

  3.Γιατί πιστευεις οτι μια εταιρεια που δεν εχει ιδιόκτητες εγκαταστασεις στη Ρουμανία δεν θα φυγει απο τη χώρα και να βρει αλλη φορολογική κατοικία σε χώρες με χαμηλότερο εταιρικο φορο? (Στην Κυπρο πχ εχουμε 12,5% εταιρικο φορό και 17% φόρο μερισματος)

  4.Οι ξενες επενδυσεις εγιναν σε ευνοικότερο περιβάλλον το οποιο τώρα αλλάζει. Αυτο δεν μπορει να χαρακτηριστεί αθέμιτο και πλήγμα στην εμπιστοσυνη των μελλοντικών ξένων επενδυτών?

  Ευχαριστώ

  • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

   1. Γιατί θα έπρεπε να υπάρξει αναδρομικότητα; Αν το κράτος είπε “δήλωσε τα πάντα και άσπρισέ τα”, γιατί να επανέλθει αναδρομικά; Τι είδους κράτος είναι αυτό που λέει ψέματα στον πολίτη;

   2. Ο φόρος μερίσματος είναι 8% επί των κερδών, ο φόρος για τις μικροεταιρείες 1-3% επί των εσόδων και ο φόρος για τις υπόλοιπες εταιρείες είναι 16% επί των κερδών.

   3. Γιατί:
   Α. Η Κύπρος δεν μπορεί να υποστηρίξει παρά ελάχιστες επιχειρήσεις (εκτός από τις αυτές με τις εικονικές έδρες).
   Β. Δεν έχει φιλικό επαγγελματικό περιβάλλον
   Γ. Είναι στη μαύρη λίστα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών, με πρώτη την Ελλάδα
   Δ. Πριν 10 χρόνια προτίμησε να δημεύσει τις καταθέσεις κυρίως των ξένων, για να προστατεύσει τις καταθέσεις των ντόπιων
   Ε. Πολλά άλλα προβλήματα Logistics, θέσης στον χάρτη, γεωπολιτικού κινδύνου κλπ

   Η Κύπρος έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, δυσκολίες στο επιχειρείν και “ταβάνι” για τους περισσότερους κοινούς θνητούς.

   4. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές στη Ρουμανία. Δυστυχώς στην Ελλάδα και την Κύπρο θέλουμε πολλές δεκαετίες για να τους φτάσουμε στο θέμα αυτό, εξαιρώντας τη φορολογία. Οι Ρουμάνοι έχουν πιάσει το νόημα και όχι τυχαία φιλοξενούν την έδρα για την ΝΑ Ευρώπη της πλειοψηφίας των πολυεθνικών εταιρειών.

   Όμως το “γκολ” οι Ρουμάνοι το έβαλαν με το εύκολο επιχειρηματικό περιβάλλον για τους μικρομεσαίους. Άγνωστα πράγματα αυτά για εμάς…

   • Χάρης αναφέρει:

    1. Καθε χωρα που θελει να λέγεται σοβαρή οφείλει να ελεγξει καποιον που δηλωνε εισόδημα 20 χιλ ετησίως πχ τα προηγούμενα χρόνια και τον τελευταιο χρονο δηλωνει 400 χιλ εισόδημα! Ειναι πιθανόν να κατέχει περιουσία που δεν δικαιολογειται με τα εισοδήματα των προηγούμενων ετών οποτε εκτός απο τους φόρους που απεφυγε να πληρώσει τα προηγουμενα χρόνια θα πρεπει να πληρώσει και πρόστιμο!.Το να πληρώσει φόρο 4000 ή 12000 για τα εισοδήματα του τελευταιου χρόνου και να καθαρίσει τα παντα ειναι αστείο..Αυτο καταλαβα πως εγραψες στο κείμενο σου. Στην Κύπρο για παραδειγμα ολοι ειναι υποχρεωμένοι ανα πασα στιγμή να ειναι σε θεση να δώσουν εξηγησεις για τα εισοδήματα των τελευταιων 7 ετών αν τους ζητηθουν. Διαφορετικα θα πρεπει να πληρώσουν οτι υπολογισε ο φοροθέτης για χρωστουμενο φόρο.
    Αυτο εννοώ με την αναδρομικότητα.

    2. Ευχαριστώ

    3. Απο την απαντηση2 φαινεται πως ο λόγος που μια εταιρεια δεν θα μετακινηθει απο Ρουμανία στην Κύπρο για παραδειγμα ειναι γιατι για καθε 100 ευρώ κερδος οι μετοχοι εκει θα βαλουν στην τζεπη 77 ευρώ ενώ στην Κύπρο 73 ευρώ! Αν μια εταιρεια βρει χωρα με χαμηλότερη φορολογια απο τη Ρουμανια τότε νομίζω πως θα φυγει αντι να συγκρουστει.

    Υ.Γ: Ανκαι δεν ειναι το θεμα η Κύπρος θα κανω καποια σχόλια με αφορμή όσα ανέφερες.
    ●Μια εταιρεια που εχει εδρα την Κυπρο ενδιαφερεται κυριως για τη φορολογια που θα πληρώνει εδω.Δεν την ενδιαφερει η αγορά της Κυπρου αλλά το εξωτερικό και δεν χρειαζεται υποστηριξη εκτός αν μιλούμε για τον Σκλαβενίτη, τον Κωτσοβολο ή τα Jumbo που απευθυνονται στην κυπριακη αγορά.
    ● Υπαρχει σε καποια χωρα εργασιακο περιβαλλον που δεν ειναι ακρως ανταγωνιστικο?
    ●Αν ήταν σε μαυρη λίστα Ευρωπαικών Χωρών θα κτίζονταν δεκάδες πολυόροφα κτήρια με γραφειακες εγκαταστάσεις ξένων εταιρειών? 100 χιλιαδες Ελλαδιτες εργαζονται αυτη τη στιγμή στην Κυπρο. Ελληνικές εταιρειες οπως αυτες που ανεφερα πιο πανω ανοιγουν καταστηματα σε ολες τις πολεις..
    ● Στα ασχημα που συνέβησαν πριν 10 χρόνια δεν υπηρχε διακριση ντοπιων και ξενων καταθεσεων αλλά καποιοι απώλεσαν χρηματα ως αποτελεσμα του κουρεματος του ελληνικου χρεους πριν 12 χρόνια.
    Παρόλα αυτα η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικου συστηματος εξακολουθει να βρισκεται πολυ ψηλά συμφωνα με τους οικους αξιολόγησης. Ακομα και ξενοι που απωλεσαν χρηματα εξακολουθουν να εχουν τα χρηματα τους εδώ. Το 20% των καταθεσεων ανήκει σε κατοικους εξωτερικου και περισσοτερα απο το 50% των καταθεσεων ειναι μη εγγυημενες(περαν των 100 χιλ/δικαιουχο) και πιθανολογώ πως ανήκουν σε μη Κυπριους ή μεγάλες εταιρειες. Αυτο δειχνει πως μας εμπιστευονται!
    ● Εμενα θα με ενοχλουσε αν εκανα επενδυση σε μια χωρα εχοντας υποψην ενα χαμηλο συντελεστη φορολογιας και αμεσως μετα ερχοταν η χωρα να αυξησει τον συντελεστη αυτο..Ισως καποιος επενδυτης να σκεφτεται πως δεν υπαρχει σταθερότητα που οδηγει σε εμπιστοσυνη και πως ειναι πιθανον να υπαρξουν νεες αυξησεις φορολογίας στη Ρουμανια!!

    Με συγχωρεις για το μακροσκελές σχόλιο. Σε ευχαριστώ για την ανταλλαγη αποψεων.

   • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

    1. Δεν έχετε καταλάβει καθόλου το θέμα. Η φορολογία στη Ρουμανία δεν είναι “για έναν χρόνο, για να φέρει κάποιος τα χρήματά του”, είναι η ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Στους μικρούς με έσοδα ως 500.000 Ευρώ / χρόνο προσφέρεται η δυνατότητα φορολόγησης 1 – 3% επί των εσόδων της εταιρείας τους.

    Φυσικά και υπάρχει το πόθεν έσχες, αυτό είναι κάτι άλλο

    3. Ευγενικά σας λέω πως μάλλον δεν μιλάτε με πολλούς ξένους επενδυτές και δεν ξέρετε τα κριτήριά τους.

    Για τα υπόλοιπα δε θα ήθελα να επεκταθώ, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε.

    ΥΓ. Το πρόβλημα δεν ήταν τα 3 δις του κουρέματος του Ελληνικού χρέους, αλλά τα πολλά δις από θαλασσοδάνεια, μεγάλη κουβέντα και καταλαβαίνω πως οι περισσότεροι φίλοι μου στην Κύπρο έχουν αποφασίσει να φτιάξουν μία ωραία ιστορία και να την πιστέψουν, έτσι ώστε να μη νιώθουν ένοχοι για την απώλεια περιουσίας χιλιάδων ανθρώπων.

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου