ON-DEMAND ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η υπογεννητικότητα και η μόνη σοβαρή λύση της: 15.000 για το 2o παιδί, 25.000 για το 3ο παιδί και κάθε επόμενο

Αφού μάθαμε τον Έλληνα στο επίδομα και τον τζόγο, η μόνη λύση για να υπάρξει έκρηξη νέων γεννήσεων είναι να νιώσει πως θα βγάλει εύκολα λεφτά

Το 2023 η πτώση των γεννήσεων στην Ελλάδα επιταχύνθηκε, με τους θανάτους να είναι πλέον σχεδόν διπλάσιοι και το μέλλον να δείχνει ακόμη ζοφερότερο. Οι γεννήσεις έπεσαν περίπου στις 73.000, οι θάνατοι ήταν περίπου 130.000 = πλέον χάνουμε κάθε χρόνο μία όλη 50 – 60.000 κατοίκων… Για το θέμα μιλάνε εδώ και χρόνια κάποιοι σοβαροί καθηγητές πανεπιστημίου (πχ. Μιλτιάδης Νεκτάριος, Βύρωνας Κοτζαμάνης κ.α.) όμως δεν δείχνει να συγκινείται κανείς.

Την ώρα που οι λόγοι της υπογεννητικότητας είναι γνωστοί σε όλες και όλους (από το Lifestyle μέχρι το εχθρικό περιβάλλον για νέους γονείς στην πατρίδα μας), οι κυβερνήσεις ανακοινώνουν μέτρα «ασπιρίνες» που δεν δίνουν απολύτως ΚΑΜΙΑ λύση στο πρόβλημα, ούτε και αποτελούν σοβαρό κίνητρο για ένα ζευγάρι να προχωρήσει στην τεκνοποίηση…

Πίσω όμως από τα μεγάλα (κούφια) λόγια, παραμένει η αδήριτη ανάγκη να αντιστρέψουμε την τάση που θα μας οδηγήσει γρήγορα στο να μην έχουμε νέους ανθρώπους στον τόπο μας = να αυτοκαταστραφούμε.

Για αυτό νομίζω πως ήρθε η ώρα να δούμε το θέμα πιο ρεαλιστικά, πιο «πρακτικά», προσαρμοζόμενοι στη σημερινή εποχή. Ποια είναι όμως αυτή;

Τζόγος, επιδόμα και pass: Το «ναρκωτικό» της πλειοψηφίας

Καλώς ή κακώς, η εξάπλωση του τζόγου έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στη χώρα μας (και όχι μόνο). Τα ποσά που «παίζονται» κάθε μήνα ξεπερνούν το 1 δις Ευρώ και φαίνεται πως ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Ελληνικής κοινωνίας τζογάρει, αναζητώντας απελπισμένα το «εύκολο χρήμα».

Την ίδια ώρα, τα τελευταία 10 χρόνια οι πολιτικές επιδομάτων πολλαπλασιάστηκαν και πλέον αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» των επιλογών κάθε κυβέρνησης. Συχνά καταγγέλεται ότι πολλοί άνθρωποι πλέον επιλέγουν τα επιδόματα από την εργασία, μιας και θεωρούν ότι είναι προτιμότερα αυτά, από ένα κακοπληρωμένο 8ωρο.

Τα κάθε είδους «pass» έγιναν τα τελευταία χρόνια το «φάρμακο δια πάσαν νόσον», προσφέροντας εύκολες, προσωρινές (και μικρής αποτελεσματικότητας) λύσεις σε πολύ κόσμο που δυσκολεύεται / είναι σε αδιέξοδο / βαριέται / έχει «μαύρα» εισοδήματα. Δίνονται χωρίς έλεγχο της πραγματικής οικονομικής κατάστασης κάθε πολίτη.

Όλα αυτά είναι ένα κοινωνικό «ναρκωτικό», που προσωρινά «ανακουφίζει», όμως απομακρύνει από τον στόχο του να καταφέρει κάποιος να ζήσει καλύτερα, πετυχαίνοντας στη ζωή του. Δεν παύουν όμως να είναι μία πραγματικότητα, στην οποία έχουν «εθιστεί» πάρα πολλοί, ίσως η πλειοψηφία των συμπολιτών μας.

Τα μόνα κίνητρα που μπορούν να καταλάβουν οι Έλληνες σήμερα, για να κάνουν παιδιά:

(Πολλά) Λεφτά

Η αλήθεια είναι πως ένα παιδί θα έπρεπε να αποτελεί τον καρπό της αγάπης ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα και μόνο αυτό. Ζούμε όμως στην εποχή όπου υπάρχουν άπειροι λόγοι για τους οποίους οι νέοι μας δεν θέλουν να κάνουν παιδιά, με πρώτο την οικονομική τους δυσπραγία. Αν προσθέσουμε στους πραγματικούς λόγους και τη νοοτροπία που έχει πλέον αλλάξει (τζόγος, επιδόματα, pass + lifestyle), τότε έχουμε μπροστά μας 2 γενιές Ελληνίδων και Ελλήνων που δεν πρόκειται να «ακούσουν» όλα όσα λένε οι μεγαλύτεροι, ούτε οι κυβερνώντες, για την ανάγκη να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως Έλληνες.

Ναι, βεβαίως και πάρα πολλές και πολλοί θα πουν διάφορα όμορφα και εύηχα επί του θέματος, όμως στην πράξη δεν θα αλλάξει κάτι. Το αποτέλεσμα των «άδειων» λόγων το βλέπουμε στον ετήσιο αριθμό των γεννήσεων, που κάθε χρόνο γράφει νέο χαμηλό και εμείς απλά το παρατηρούμε και «κλαίμε»…

Με αυτά τα δεδομένα, για μένα υπάρχει μόνο ένας δρόμος: Να δώσουμε στον κόσμο το μόνο κίνητρο που μπορεί να τον κάνει να αλλάξει γνώμη: (Πολλά) Λεφτά!

Με δεδομένο πως οι περισσότεροι δείχνουν να έχουν προτάξει τα χρήματα ως βασικό κριτήριο των επιλογών τους, νομίζω πως μόνο αν τους δώσουμε αυτό που επιθυμούν θα σκεφθούν να αλλάξουν δρόμο και να βάλουν ξανά στο μυαλό τους την τεκνοποίηση.

Ilias Papageorgiadis
Ελλάδα, 2024: Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις

Οι προβλέψεις που επιβεβαιώθηκαν + το Masterclass που εντυπωσίασε, διαθέσιμα on demand!

Στην πρώτη μου sold out εκδήλωση στην Ελλάδα έδωσα έμφαση στην ουσία, τη μετάδοση γνώσεων, τα συγκεκριμένα παραδείγματα και τις αναλυτικές προβλέψεις + επεξηγήσεις για τις επενδυτικές προκλήσεις του 2024. Είσαι σίγουρος ότι έχεις καταλάβει τον πελάτη σου; Έχεις ξεκάθαρη στρατηγική για τις επενδύσεις σου; Μπες και πάρε τις απαντήσεις που χρειάζεσαι!

ΔΕΣ ΤΗΝ ON DEMAND

Σοβαρά ποσά, που να συζητηθούν και να προσμετρηθούν στην απόφαση

Το να δίνεις σε ένα ζευγάρι 2.000 – 2.400 Ευρώ δεν αποτελεί κίνητρο για να κάνει παιδί. Αυτό το ποσό απευθύνεται σε ένα ζευγάρι που όπως και να’ ναι θέλει να τεκνοποιήσει και έρχεσαι απλά να του κάνεις λίγο πιο εύκολη τη ζωή την πρώτη περίοδο μετά τη γέννα. Δεν υπάρχει όμως κανείς που θα πει «αν είναι να πάρω τα 2.400, ναι θα το σκεφθώ σοβαρά».

Τα ποσά που χρειάζεται να δοθούν θα πρέπει να είναι «μεγάλα», να ξεπερνούν τις 10.000 Ευρώ, για να αποτελέσουν παράγοντα που θα επηρεάσει τις αποφάσεις των νέων μας. Κάθετι άλλο είναι απλώς «συζήτηση για να περνάει η ώρα» που δεν αγγίζει καμία και κανέναν.

Πρώτος στόχος: Το +1

Τα περισσότερα ζευγάρια σήμερα σταματάνε στο πρώτο παιδί. Για αυτό και δεν θα είχε νόημα να στηριχθεί οικονομικά μία τέτοια απόφαση ( = να επιδοτήσουμε την πρώτη τεκνοποίηση). Αντίθετα, θέλουμε όλα αυτά τα ζευγάρια να κάνουν +1 παιδί, να φτάσουν στα δύο! Για αυτό και η πρότασή μου για μεγάλα χρηματικά κίνητρα ξεκινάει από το δεύτερο παιδί, αυτό που χρειαζόμαστε ως κοινωνία.

Επίσης υπάρχουν αρκετά ζευγάρια με δύο παιδιά. Σε αυτά το κίνητρο για το τρίτο παιδί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο, γιατί ήδη έχουν κάνει κάτι δύσκολο, έχουν φέρει στον κόσμο δύο Ελληνόπουλα και θέλουμε να σκεφθούν σοβαρά να φέρουν άλλο ένα.

Τέλος, το μεγαλύτερο κίνητρο θα πρέπει να δίνεται σε όποιους αποφασίζουν να γίνουν πολύτεκνοι, θυσιάζοντας την προσωπική τους ζωή για χάρη των παιδιών τους (κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει και στους γονείς δύο / τριών παιδιών).

Η πρότασή μου: 15.000 Ευρώ για το 2ο παιδί, 25.000 Ευρώ για το 3ο παιδί και κάθε επόμενο

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω (και με τον πληθωρισμό να έχει κάνει τα 15.000 Ευρώ του 2019 να είναι περίπου 10.000 Ευρώ σήμερα) η πρότασή μου είναι να δώσουμε οικονομικά κίνητρα που θα αλλάξουν τα δεδομένα:

 • Το κράτος να πληρώνει όλες τις εξωσωματικές θεραπείες (με έλεγχο για το ότι γίνονται πραγματικά)
 • Εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα 15.000 Ευρώ για κάθε ζευγάρι που αποκτά 2ο παιδί
 • Εφάπαξ αφορολόγητο επίδομα 25.000 Ευρώ για κάθε ζευγάρι που αποκτά 3ο παιδί (και άλλα τόσα για κάθε παιδί που τυχόν ακολουθήσει)
 • Ολοκληρωτική κάλυψη από το κράτος για 2 χρόνια του μισθού που είχε ένας εκ των δύο γονέων κατά μέσο όρο το προηγούμενο 24μηνο πριν τη γέννα ( = μηδενική επιβάρυνση για τον εργοδότη)

Αν κάποιος πρότεινε τα ποσά αυτά να είναι λίγο πιο μικρά για τα ζευγάρια που μένουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και λίγο πιο μεγάλα για τα ζευγάρια που μένουν στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα συμφωνούσα μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, αν ένα ζευγάρι σήμερα έχει 1 παιδί και ξέρει πως αν κάνει άλλα 2 θα βρεθεί με +40.000 Ευρώ, το κίνητρο θα είναι πολύ σημαντικό…

Σε μία χώρα όπου η πλειοψηφία έχει στην τράπεζα καταθέσεις λιγότερες από 1.000 Ευρώ, ένα τέτοιο κίνητρο θα έκανε πάρα πολλές / πολλούς να το σκεφθούν σοβαρά.

ΥΓ. Όλα τα παραπάνω ποσά θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται αυτόματα με βάση τον πληθωρισμό της προηγούμενης χρονιάς.

ΥΓ.2. Μαζί με τα χρήματα, θα πρέπει να αναδιαταχθεί και το σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρουμε σήμερα στους νέους γονείς, όμως αυτό θέλει χρόνο και είναι μία άλλη, μεγάλη συζήτηση.

Πόσα από αυτά τα χρήματα θα «γυρίσουν πίσω» στα κρατικά έσοδα;

Τα περισσότερα, ίσως και όλα! Ο λόγος είναι απλός: Ένα παιδί στη σημερινή εποχή σημαίνει για το ζευγάρι πολλαπλά έξοδα σε κάθε φάση της ζωής του, έξοδα που θα αυξήσουν την κατανάλωση και την καταβολή φόρων. Είναι κυριολεκτικά άπειρες οι ειδικότητες όσων θα επωφεληθούν από αυξημένα εισοδήματα αν αύριο αντιστρέφαμε σταδιακά την πτώση των γεννήσεων στη χώρα μας.

Φυσικά μπορεί πάντα να εμφανιστεί κάποιος «θεωρητικός κουλτουριάρης» και να πει ότι «πρέπει πρώτα να γίνει μία μελέτη για 3 – 5 – 10 – 20 χρόνια και μετά να λάβουμε αποφάσεις», όμως πολύ φοβάμαι πως μέχρι να γίνει αυτό… οι γεννήσεις θα έχουν κατρακυλήσει στις 10.000 – 20.000 τον χρόνο… Αν υπάρχει ένα και μόνο θέμα στο οποίο χρειάζεται να λειτουργήσουμε με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας και όχι το οικονομικό αποτέλεσμα είναι η στήριξη των γεννήσεων!

Η ανάγκη για στήριξη των γεννήσεων είναι πρώτα και πάνω από όλα χρέος προς την Ελλάδα μας, όμως θα έχει πολλαπλά θετικά οφέλη σε όλη την κοινωνία, ακόμη και στο ότι θα υπάρξουν νέες γενιές πολιτών που θα εργαστούν και θα πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές, για να μπορούν να πάρουν συντάξεις αυτοί που σήμερα νομίζουν πως η σύνταξή τους θα είναι εξασφαλισμένη στο μέλλον, αν έχουμε μείνει χωρίς νέα γενιά…

Ναι, η «επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό» θα είναι σημαντική, πιθανώς και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια Ευρώ / χρόνο, όμως το όφελος θα είναι πολύ, πάρα πολύ μεγαλύτερο. (Δεν θα απαρριθμήσω για πόσα πράγματα πληρώνουμε περισσότερα χρήματα σήμερα ως Ελλάδα, για να μη μελαγχολήσουμε…)

Ασφαλιστικές δικλείδες

Μία τέτοια πολιτική στήριξης των γεννήσεων θα πρέπει να έχει και σοβαρές ασφαλιστικές δικλείδες, για να μην καταλήξουμε να επιδοτούμε πχ αλλοδαπούς που θα έρθουν εδώ απλά για να γεννήσουν και μετά να φύγουν».

Χωρίς να είμαι ειδικός επί του θέματος, νομίζω ότι θα είναι ανάγκη να μεριμνήσουμε ώστε τα χρήματα να φτάσουν αποκλειστικά σε ζευγάρια που:

 • Όντως ζουν στην Ελλάδα
 • Όντως είναι Έλληνες / Ευρωπαίοι πολίτες
 • Όντως ένα από τα μέλη τους (τουλάχιστον) εργάζεται σταθερά και για χρόνια
 • Όντως θα έχουν γεννήσει το παιδί τους σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό
 • Θα στείλουν τα παιδιά τους σχολείο. Σε διαφορετική περίπτωση τα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν, έντοκα.

+ πολλά ακόμη θέματα που γνωρίζουν ειδικότεροι από εμένα.

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Η λύση θα είναι οικονομική. Όλα τα υπόλοιπα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε»

Η ζωή αλλάζει γρήγορα, πολύ γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι που ωθούν τους νέους (και μεσήλικές) μας να αποφεύγουν την τεκνοποίηση είναι πολλοί και κάθε χρόνο γίνονται ακόμη περισσότεροι.

Μόνο με μεγάλα οικονομικά κίνητρα θα αλλάξει η τάση ραγδαίας μείωσης των γεννήσεων στην Ελλάδα μας. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι δικαιολογίες και «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

– «Μα καλά, Ηλία, θα δώσουμε δεκάδες χιλιάδες Ευρώ σε ένα ζευγάρι επειδή έκανε άλλα 2 παιδιά;» θα πουν κάποιοι.

Η απάντηση είναι ναι και μάλιστα θα σου έλεγα ότι είναι πολύ «φθηνό» το κόστος, σε σχέση με αυτό που θα έχουμε στο μέλλον αν δεν λύσουμε το πρόβλημα…

Αν θέλουμε να αλλάξουμε το μέλλον μας, χρειαζόμαστε έργα και πράξεις. Από ευχολόγια έχουμε χορτάσει.

Προτείνω να δώσουμε σήμερα τα αναγκαία οικονομικά κίνητρα για να γεμίσουν και πάλι με παιδιά τα σχολεία μας. Σήμερα, αύριο θα είναι αργά…

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Μαζί, πιο δυνατοί

Ηλίας

(Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης διευθύνει τον όμιλο εταιρειών MORE και ταυτόχρονα συμβουλεύει 300+ επενδυτές και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία)

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

 1. Νίκος αναφέρει:

  Ομολογώ ότι εκπλήσσομαι με την πρότασή σας… σας αναγνωρίζω όμως ότι έχετε καλές προθέσεις.

  Βέβαια όπως λέει και μια παροιμία: “the road to hell is paved with good intentions”…

  Διαφωνώ για πολλούς λόγους και εξηγούμαι:

  1) Έλληνες πολίτες θεωρούνται και οι Ρομά.

  Δεδομένου ότι μιλάμε για κοινωνική ομάδα με χαμηλή έως ανύπαρκτη εργασιακή ηθική (το λέω γιατί μιλάτε για τα πλεονεκτήματα της εργασίας και καλά κάνετε!), είστε σίγουρος ότι θέλετε να γεμίσουμε Ρομά;

  2) Δεν είμαστε Ρουμανία να έχουμε Κεντρική Τράπεζα να κόβει χρήμα. Καλώς ή κακώς η ΕΚΤ εκδίδει το ευρώ.

  Δεν είναι ρεαλιστικό να βρεθούν τόσα λεφτά, εκτός αν π.χ. μηδενίσουμε τις δαπάνες για άμυνα; Δεν νομίζω όμως ότι θα ήταν αποδεκτό κάτι τέτοιο.

  3) Έχει υπολογιστεί ότι ένα παιδί για να μεγαλώσει αξιοπρεπώς μέχρι τα 18 ήθελε προ COVID πληθωρισμού γύρω στις €100.000 (σημερινά ας πούμε €120.000).

  Συνεπώς τα €25.000 δεν φτάνουν ούτε για ζήτω… βέβαια αν είσαι Ρομά και ζεις σε τσαντίρι, φτάνουν και παραφτάνουν!

  4) Αν το ζητούμενο είναι να υπάρχουν εργάτες, τότε συνιστώ να ψάξετε τι ακριβώς συμβαίνει με την ρομποτική (βλ. OpenAI/Figure 01) και την Τεχνητή Νοημοσύνη. Σε 5 χρόνια το εργασιακό τοπίο θα έχει αλλάξει άρδην σε πολλούς τομείς. Θα υπάρχουν θέσεις εργασίας μεν, αλλά για εξειδικευμένους. Πόστα στυλ γραμματέας, ταμίας, τηλεφωνήτρια, προγραμματιστής, γραφίστας θα έχουν εξαφανιστεί.

 2. Γιώτα Μπάρκα αναφέρει:

  Αρχικά συγχαρητήρια όχι μόνο για το συγκεκριμένο άρθρο σας αλλά και για τον χρόνο σας να γράψετε αυτό όπως και άλλα άρθρα που προσθέτουν πραγματική αξία και τρόπο σκέψης και δεν τρώνε απλά διαδικτυακό χώρο.
  Με την ιδιότητα ενός πολυπράγμων σε εμπειρίες ανθρώπου (πτυχιούχου, πρώην δημόσιου υπαλλήλου για 10χρόνια+ και νυν αυτοαπασχολούμενης εν δυνάμει επιχειρηματία και μαθητή του χώρου της αυτοβελτίωσης από πάντα) διαπιστώνω ότι η πηγή του προβλήματος είναι στον τρόπο σκέψης που έχει δομηθεί αυτό το σ΄ύστημα.

  Και το σύστημα θέλει ανθρώπους με επιχειρηματικό μυαλό, που εστιάζουν στην επίλυση των προβλημάτων, που βρίσκουν λύσεις, που ενδιαφέρονται πραγματικά να συνεισφέρουν στον συνάνθρωπο μέσα από την ιδιότητά τους, που είναι service oriented, οραματιστές και όχι ανθρώπους πτυχιούχους με στείρα γνώση που απλά ψάχνουν πώς να την βολέψουν σε ένα δημόσιο νομίζοντας ότι η ζωή τους χρωστάει εκμεταλλευόμενοι την θέση τους εις βάρος του πολίτη.
  Και όταν η τριτοβάθμια γνώση συνδυαστεί με “επιχειρηματι΄κή λογικ΄ή” και εσωτερική καλλιέργεια τότε μόνο έρχεται η κοινωνική αλλαγή και κοινωνικές λύσεις που να είναι sustainable.

  Προσωπικά είμαι 39 ετών. Δεν έχω παιδιά και θα ήθελα να κάνω. Ενδέχεται να χρειαστεί να κάνω συντήρηση ωαρίων για λόγους ηλικίας. Μία διαδικασία που ξεκινάει στα 3000 ευρώ περίπου και δεν καλύπτεται. Όντας αυτοαπασχολούμενη με όλες τις οικονομικές δυσκολίες ενός ελεύθερου επαγγελματία έρχομαι να αντιμετωπίσω άλλη μία πραγματικότητα στην οποία δεν υπάρχει από πουθενά στήριξη- εννοώντας από την πολιτεία.

  Να είστε καλά,

 3. Αφροδίτη αναφέρει:

  Γεια σας,

  Καλή επιχειρηματολογία, σε ένα θέμα που είναι άκρως σημαντικό για την ελληνική κοινωνία. Το μόνο που θα άλλαζα είναι για το επίδομα να μην έχει σημασία αν θα είναι Έλληνες πολίτες ή όχι, όπως κάνουν στην Ολλανδία για παράδειγμα. Οποιος έχει κοινωνική ασφάλιση και πληρώνει φόρους δικαιούται όλα τα επιδόματα κανονικά. Γι αυτό και προσελκύει νέους από όλη την Ευρώπη ανά εκατομμύρια κάθε χρόνο.

 4. Β.Π. αναφέρει:

  Αγαπητέ κ. Παπαγεωργιάδη
  Με όλο το σεβασμό, θα ήθελα προσωπικά να σχολιάσω, ως μόνο σοβαρό μετρό για να αντιστραφεί η μάστιγα της υπογεννητικότητας δεν είναι η επιδότηση της τεκνοποίησης. Τα 15Κ ή τα 25Κ εφάπαξ, δεν αποτελεί ισχυρό κίνητρο στις οικογένειες,που βιώνουν μέσα σε μια κατεστραμμένη οικονομία, μετά από 3 απανωτά ισοπεδωτικά μνημόνια.
  Αυτά, μέσα στην πρώτη διετία θα εξανεμισθούν, γιατί
  α.) Το κόστος ζωής στην Ελλάδα είναι στο ….Θεό!
  Ο ενας μισθός μόλις και μετα βίας καλύπτει ενοίκιο, δεκο, απρόβλεπτα έξοδα…..που συνέχεια ανεβαίνουν, με γεωμετρική πρόοδο! Κι αν ο αλλος/η είναι άνεργος σήμερα ή μελλοντικός άνεργος αύριο ?
  Και εαν, έρθει ενα σοβαρό πρόβλημα υγείας σε κάποιο μέλος της οικογένειας ? Γνωρίζετε φυσικά, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει, μετά τα μνημόνια. Θα έχετε πληροφορηθεί,οτι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι αναισθησιολογοι σε πολλές μονάδες (γιατί βρήκαν αξιοπρεπείς μισθούς στο εξωτερικό και πολύ σωστά έφυγαν, οπως και πολλοί άλλοι…..) οπότε, πρεπει να έχεις λεφτά στην άκρη για καλό γιατρό, που εάν θυμάμαι καλά, τονίσατε στο βιβλίο σας “Το πρώτο βήμα” ως συμβουλή του πατέρα σας (μαζί με καλό λογιστή,δικηγόρο και μηχανικό στην Ελλάδα)!
  β.) Θα σκεφτούν αν οχι όλοι, ίσως η μεγαλύτερη μερίδα των οικογενειών να βουλώσει, ούτως ή άλλως άμεσα, τις άπειρες τρύπες του οικογενειακού προϋπολογισμού (βλπ χρέη στην εφορία,ασφαλιστικά ταμεία, δεκο, δανεικά κλπ)….. για να μην αναφερθώ,όπως λέει μια παροιμία, ότι ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του, οπότε μπορεί να σκεφτούν ορισμένοι να τα τζογάρουν, μπας και πιάσουν γρήγορα την καλή, για να ξελασπώσουν….
  γ.) Και, μετά την σύντομη εξανέμιση, αυτού του επιδόματος για το 2ο και 3ο παιδί, γνωρίζετε ότι αυτά θα συνεχίσουν να πεινάνε, να χρειάζονται ρούχα να ντυθούν, να εχουν ενα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους,να ζεσταθούν τις κρύες νύχτες,να μορφωθούν και άλλα πολλά….
  Στο δια ταύτα.
  Για να μην το κουράζουμε, μιας και είναι πολύ στενάχωρο το θέμα αυτό, πιστεύω ως μοναδική λύση για την υγιή επίλυση του δημογραφικού (με πολλαπλασιασμό των γηγενών Ελλήνων ή και επαναπατρισμό των χιλιάδων νέων ,οι οποίοι έπραξαν το αυτονόητο και μετοίκισαν για να αποφύγουν τον οικονομικό στραγγαλισμό και ενταφιασμό του μέλλοντος τους, και οχι με τις ανεξέλεγκτες εισροές λαθρομεταναστών) είναι η εκ θεμελίων αλλαγή της Ελληνικής Οικονομίας.
  Και πως?
  Με ενα καλό copy paste.
  Δες πως το κάναν οι Ρουμάνοι!
  Φορολογία 1-3 %.
  Νέες Επενδύσεις,που έφεραν νέες θέσεις εργασίας, που έφεραν την οικονομική σταθερότητα, η οποία γέννησε την αισιοδοξία, ξανάφερε το ‘χαμογελο’,που δημιούργησε την καλύτερη ψυχολογία, και μετά…. έρχονται και τα παιδιά… χωρίς επιδόματα!
  Σας ευχαριστώ πολύ για το βήμα και το χρόνο σας.

  • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

   Σας ευχαριστώ για το σχόλιο και την πρότασή σας. Το θέμα είναι ότι η πολιτική τάξη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν επιθυμούν αλλαγές = για αυτό προτείνω το μέτρο αυτό, ως ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο.

 5. mahi αναφέρει:

  Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΓΕΝΝΗΣΕ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΊΟ…ΕΠΙΣΚΈΨΕΙΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΘΕ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΆΔΕΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ 50€ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ + ΤΟ ΦΑΚΕΛΆΚΙ 1000 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΖΗΤΆΝΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΙΛΆΤΕ; ΤΟ ΒΡΕΦΙΚΟ ΓΆΛΑ+ ΟΤΙΔΉΠΟΤΕ ΒΡΕΦΙΚΌ, ΟΙ ΤΙΜΈΣ ΕΊΝΑΙ ΣΤΑ ΎΨΗ…. ΣΤΟ ΤΡΊΤΟ ΠΑΙΔΊ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΝΑ ΔΏΣΩ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΌ ΑΛΛΟ ΦΑΚΕΛΆΚΙ, ΑΝΤΊ ΓΙΑ 1000, ΤΟΥ ΕΔΩΣΑ ΜΟΝΟ 200 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΙ ΈΚΑΝΕ; ΠΉΓΕ Η ΓΥΝΑΊΚΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΕΞΈΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΈΚΑΝΕ ΣΚΟΥΠΊΔΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΤΟΥ…. ΚΑΚΌ ΨΟΦΟ ΝΑ ΈΧΟΥΝ ΌΛΟΙ, ΤΗΝ ΚΑΤΆΡΑ ΜΟΥ ΟΙ ΒΡΩΜΟΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ , ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΧΩΡΑΣ…. ΒΡΏΜΑ ΚΑΙ ΔΥΣΟΣΜΊΑ ΠΑΝΤΟΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

  • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

   Απλά να υπενθυμίσω πως αυτοί οι “κακοί” γιατροί σας έδωσαν 3 υγιή παιδιά και τη γυναίκα σας επίσης υγιή.

   Ναι μεν κατακρίνουμε τη συμπεριφορά τους στο οικονομικό, όμως ως επιστήμονες εξετέλεσαν το καθήκον τους.

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου