Πριν από 2,5 περίπου χρόνια ο υποφαινόμενος έγραψε στο liberal.gr για τις μεγάλες αυξήσεις στις αμοιβές των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού στη Ρουμανία. Το άρθρο με τίτλο «3.220 Ευρώ (καθαρά) ο μισθός νεοδιοριζόμενου γιατρού στη Ρουμανία» έγινε τότε viral, ακόμη και ο Θανάσης Μαυρίδης δυσκολευόταν να το πιστέψει και ζήτησε περισσότερες αποδείξεις και λεπτομέρειες. Προσέθεσα στο κείμενο και αυτές, αλλά η πραγματικότητα με… ξεπέρασε.
Οι καθαρές, τελικές αμοιβές των γιατρών, των νοσηλευτριών κλπ στα κρατικά νοσοκομεία της Ρουμανίας είναι ακόμη υψηλότερες από αυτές που παρουσιάστηκαν τότε, μιας και έκτοτε αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο οι αμοιβές στον δημόσιο τομέα γενικά.
Γιατί οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι δεν ξέρουν τι σημαίνει φόρος εισοδήματος
Οι καθαρές αμοιβές των υπαλλήλων στη Ρουμανία είναι μεγάλες μιας εκεί κάθε μισθός καταβάλλεται από τον εργοδότη ως «καθαρός». Για να πάρει κάποιος 1.000 Ευρώ, ο μισθός είναι περίπου 1.110, ο φόρος 10% (που αποδίδεται από τον εργοδότη στο κράτος) και ο εργαζόμενος παίρνει στα χέρια του καθαρά τα 1.000 Ευρώ.
- Όχι, δεν τα βάζει μετά σε κάποια κλίμακα περαιτέρω φορολόγησης. Έχουν φορολογηθεί και είναι δικά του.
- Όχι, ο φόρος δεν αυξάνεται όταν αυξάνεται ο μισθός. Δεν τιμωρείται κάποιος επειδή βγάζει χρήματα.
- Όχι, ένας γιατρός που δηλώνει όλα του τα εισοδήματα δεν κάνει το κράτος συνέταιρο σε ποσοστό 50 – 75%. Αποδίδει ένα δίκαιο ποσό και τα υπόλοιπα είναι δικά του.
Όχι τυχαία, οι Ρουμάνοι πρακτικά δεν ξέρουν τι σημαίνει φόρος επί των μισθών τους, μιας και τα χρήματα που εισπράττουν είναι φορολογημένα στην πηγή και δεν τους ζητείται για αυτά περαιτέρω φορολογία, ακόμη και αν εισπράττουν λεφτά από άλλες δέκα πηγές εισοδήματος.
Όχι τυχαία, το 2019 το διαθέσιμο εισόδημα στις μεγάλες πόλεις της Ρουμανίας ήταν μεγαλύτερο από το αντίστοιχο στις Ελληνικές μεγάλες πόλεις…
Ελλάδα και Ρουμανία. Μεικτός και καθαρός μισθός
- Σύμφωνα με την επιτροπή Πισσαρίδη, για εισόδημα 1.000 Ευρώ / μήνα (14.000 Ευρώ / χρόνο), ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 23.000 Ευρώ. Περίπου τόσο καταβάλλει ο εργοδότης και στη Ρουμανία, έχοντας πληρωμένη την Εφορία του εργαζομένου για το ποσό των 14.000 Ευρώ.
- Σε εισόδημα 2.500 Ευρώ / μήνα (35.000 Ευρώ / χρόνο) ο εργοδότης στην Ελλάδα καταβάλλει 76.000 Ευρώ, ενώ στη Ρουμανία κάτω από 60.000. Αυτό φυσικά αν δεν ιδρύσει ο υπάλληλος εταιρεία, για να πληρώνει φόρο 1 – 3% επί του τζίρου και το ποσό να πέσει κάτω των 40.000 Ευρώ.
- Για επιπλέον εισόδημα 1.000 Ευρώ για τον υπάλληλο, ο εργοδότης θα πρέπει να καταβάλλει περίπου 3.000 Ευρώ, όταν στη Ρουμανία το αντίστοιχο επίπεδο παραμένει σταθερά πιο χαμηλό, περίπου στα 1.700 Ευρώ
- (Αν και πάλι αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιος με εισόδημα 5.000 Ευρώ τον μήνα στη Ρουμανία προτιμά να ιδρύσει εταιρεία και να πληρώσει φορολογία 1% ή 3% επί των 60.000 Ευρώ και να τελειώσει με το θέμα).
Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω δεν αντιπροσωπεύουν τη συνολική επιβάρυνση ενός μισθωτού στην Ελλάδα. Υπάρχουν και πιθανά θέματα με τεκμήρια κλπ, στοιχεία επίσης άγνωστα στη Ρουμανία.
Μεγαλύτεροι μισθοί + μικρότερη φορολογική επιβάρυνση = Οι γιατροί και οι νοσηλεύτριες στη Ρουμανία έχουν περίπου διπλό καθαρό μισθό σε σχέση με την Ελλάδα
Την ώρα της μάχης κατά του κορωνοϊού είναι σίγουρο ότι κανείς άνθρωπος που έχει δώσει τον Όρκο του Ιπποκράτη δεν σκέφτεται μόνο τα χρήματα. Όμως όλοι σκέφτονται και το κατά πόσο το κράτος, η υπόλοιπη κοινωνία, τους στηρίζει στον αγώνα τους, όταν ρισκάρουν την υγεία τους για να προστατεύσουν τις δικές μας ζωές.
Έτσι σήμερα οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στη Ρουμανία έχουν μισθούς περίπου διπλάσιους από τους αντίστοιχους Ελληνικούς. Αυτό το γεγονός βοήθησε και στη μείωση της εκροής γιατρών προς το εξωτερικό, ενώ άρχισε να φέρνει πίσω και άλλους.
Ερώτηση: Μετά τη μεγάλη αύξηση των μισθών τους, οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό στη Ρουμανία άλλαξαν συμπεριφορά προς το καλύτερο και σταμάτησαν κάποιοι από αυτούς να ζητούν «αγάπη»;
Απάντηση: Όπως τεκμαίρεται από άπειρες δημόσιες και ιδιωτικές συζητήσεις, όσοι ήταν καλοί και ευσυνείδητοι επαγγελματίες με χαμηλό μισθό, είναι και τώρα που αυτός αυξήθηκε. Για όσους «έπρεπε να τους προσέξεις, για να σε προσέξουν», φαίνεται πως έτσι και παρέμειναν. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν μικρό μισθό. Σε βάθος χρόνου θα αλλάξει αυτή η νοοτροπία, όχι σε 1 – 2 χρόνια.
Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης
Διατυπώστε την άποψη σας