ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Αν περιορίσουμε / σταματήσουμε τα AirBnB, θα μειωθούν τα ενοίκια; (όταν η ευχή συγκρούεται με την πραγματικότητα)

Σταματώντας τα AirBnB θα μειωθούν τα ενοίκια; Ή θα μείνουν υψηλά, ενώ θα χάσουμε χιλιάδες δουλειές και δις Ευρώ από τον τουρισμό μας;

Σήμερα στην Ελλάδα ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις σημαντικές αυξήσεις των ενοικίων. Σε μία οικονομία που δεν θέλει νέες επενδύσεις (εκτός τουρισμού και ακινήτων) και σε μία κοινωνία όπου η πλειοψηφία έχει πεισθεί πως κάθε νέα επένδυση είναι «κλεψιά» και τους μισθούς «τους ανεβάζουν κάποιοι / το κράτος» και όχι η ζήτηση εργαζομένων από νέες επιχειρήσεις έχουμε κολλήσει:

  • Η πλειοψηφία των μισθών είναι χαμηλοί
  • Το κόστος ζωής μεγάλο
  • Η άνοδος των ακινήτων ανέβασε και τα ενοίκια, μετά από πολλά χρόνια απαξίωσης, (την ώρα που οι ιδιοκτήτες δεν προστατεύονται νομικά από τους κακοπροαίρετους ενοικιαστές).

Απέναντι σε όλα αυτά πολύς είναι ο κόσμος που μέσα στην απελπισία του πιστεύει πως για την κατάσταση ευθύνονται «οι κακοί ιδιοκτήτες και τα AirBnB», προτείνοντας:

  • Να «υποχρεώσουμε» τους ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν με το ζόρι τα κλειστά τους ακίνητα
  • Να τους βάλουμε πλαφόν στις τιμές που θα έχουν δικαίωμα να ζητάνε
  • Να περιορίσουμε / κλείσουμε τα AirBnB

Ο κόσμος αυτός πιστεύει ότι τέτοια μέτρα θα «μειώσουν τα ενοίκια». Είναι όμως έτσι; Πριν 2 εβδομάδες  σου εξήγησα μου τι θα συνέβαινε αν βάζαμε πλαφόν στα ενοίκια.

Έλα να συζητήσουμε σήμερα για τη μεγαλύτερη πλάνη που υπάρχει στην Ελληνική κοινωνία: Την εντύπωση τόσων πολλών πολιτών ότι τυχόν «περιορισμός ή κλείσιμο» των AirBnB θα κάνει τα ενοίκια να μειωθούν…

Τα δεδομένα

1. Τι ωθεί τους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιλέξουν τη βραχυχρόνια μίσθωση, αντί για τη μακροχρόνια;

Ουσιαστικά η ανάγκη για οργανωμένη και ασφαλή ενοικίαση κατοικιών υπήρχε εδώ και δεκαετίες. Πλατφόρμες όπως η AirBnB απλά μετέτρεψαν ένα «αλισβερίσι» ανάμεσα σε δύο ιδιώτες σε μία οργανωμένη συμφωνία, με όρους και προϋποθέσεις. Με τη σταδιακή εξίσωση της φορολογικής αντιμετώπισης των AirBnB σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα (και την αναμενόμενη παρέμβαση για την πυροπροστασία) πρακτικά λίγες θα είναι οι διαφορές με τα «rooms to let». Γιατί όμως τα επιλέγουν τώρα οι ιδιοκτήτες;

Οι μη γνωρίζοντες πιστεύουν πως κάποιος που νοικιάζει βραχυχρόνια το ακίνητό του κερδίζει «3 – 4 φορές περισσότερα από αυτά που του μένουν με κανονικό ενοίκιο». Συμβουλεύοντας για επενδύσεις, έχω κάνει την άσκηση με 100+ διαφορετικούς ιδιοκτήτες και επενδυτές: Σπάνια έχω δει τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως το τελικόαποτέλεσμα (μετά από όλα τα κόστη) είναι 30 – 50% παραπάνω από ένα απλό ενοίκιο. Όλα αυτά πριν «κοστολογήσουμε» τον προσωπικό χρόνο αυτού που ασχολείται με το θέμα καθημερινά.

Ο βασικός λόγος που κάνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων να επιλέγουν τη βραχυχρόνια μίσθωση ( = τα AirBnB, όπως τα ξέρει ο κόσμος) είναι η προστασία της περιουσίας τους:

  • Έχουν ζήσει (οι ίδιοι ή γνωστοί τους) περιπτώσεις κακοπροαίρετων ενοικιαστών, που έχουν αφήσει απλήρωτα ενοίκια, απλήρωτους λογαριασμούς κοινής οφέλειας και (συχνά) κατεστραμμένα ακίνητα.
  • Έχουν ζήσει (οι ίδιοι ή γνωστοί τους) την αντιμετώπιση του κράτους απέναντι σε αυτές τις καταστάσεις: Χαμένοι μήνες, έξοδα, καταστροφές που δεν καλύπτονται από κανέναν.
  • Έχουν προσπαθήσει να υπολογίσουν πόσα κερδίζουν από αυτή την κατάσταση και συνήθως «τραβάνε γραμμή» και βλέπουν ότι χάνουν χρήματα.

Το AirBnB λοιπόν στην πράξη λειτουργεί για τους περισσότερους ως μία «αμυντική λύση» που συνδυάζει προστασία της περιουσίας τους και λίγο μεγαλύτερο εισόδημα, για να δικαιολογεί την επένδυση που απαιτείται.

(Δεν είναι έτσι όλοι οι ενοικιαστές, ίσως είναι πχ το 10%, όμως αυτή είναι η εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά. Κακοπροαίρετοι ιδιοκτήτες είναι άλλοι τόσοι, ή και περισσότεροι).

2. Πώς αντιμετωπίζουν το ακίνητό τους και τι περιμένουν από αυτό, όσοι το νοικιάζουν βραχυχρόνια;

Σήμερα στην Ελλάδα και διεθνώς οι αποδόσεις των επενδύσεων είναι σημαντικές, μόνο αν κάποιος αναλάβει και το σχετικό ρίσκο. Ειδικά για έναν κανονικό άνθρωπο που δεν περνάει όλη τη μέρα του παρακολουθώντας χρηματιστήρια και εξελιγμένα επενδυτικά προϊόντα, πολύ συχνά οι επιλογές που έχει στο μυαλό του είναι:

  • Κατάθεση στην τράπεζα
  • Χρυσές λίρες
  • Μακροχρόνια ενοικίαση
  • Βραχυχρόνια ενοικίαση

(Μην αρχίσεις να μου λες ότι «πρέπει να αλλάξει η επενδυτική παιδεία των πολιτών, μιας και συνήθως και μόνο η συζήτηση μίας τέτοιας αλλαγής προκαλεί αντιδράσεις… από τους ίδιους που δηλώνουν θιγμένοι από τη βραχυχρόνια ενοικίαση).

Στην πράξη λοιπόν αυτοί οι ιδιοκτήτες ακινήτων μετατρέπουν το ακίνητό τους σε μία επένδυση που θεωρούν:

Ilias Papageorgiadis
Ελλάδα, 2025: Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις

Εκεί που η γνώση συναντά την ουσία και το networking!

✔ Τι θα γίνει στην Ελληνική Αγορά Ακινήτων το 2025;
✔ Η «ακτινογραφία» των AirBnB μετά τις αλλαγές
✔ Πώς θα τοποθετηθείς σωστά στο μυαλό του πελάτη σου

+ Ζωντανές ψηφοφορίες και networking!

ΚΛΕΙΣΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

3. Ποιοι είναι αυτοί που έχουν τα AirBnB; Τα funds και οι πλούσιοι;

Ενώ τα AirBnB κοντεύουν πια τις 200.000 ακίνητα στην Ελλάδα, ο σύνδεσμος των εταιρειών του κλάδου (STAMA) αριθμεί περίπου 250 μέλη, αν δεν κάνω λάθος. Γιατί αυτό;

Επειδή μιλάμε για εταιρείες του χώρου, την ώρα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι ιδιοκτήτες καταλύματος βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι απλοί πολίτες, με 1 – 3 ακίνητα στην κατοχή τους.

Δεν συναντάμε πολλές επενδύσεις από funds και πλουσίους στον κλάδο, μιας και το project περιλαμβάνει πολλή προσωπική δουλειά (ή συμφωνία με εταιρεία που κρατάει μεγάλη αμοιβή) και οι αποδόσεις δεν είναι «εκτυφλωτικές». 

Οι ιδιοκτήτες είναι απλοί, κανονικοί άνθρωποι όπως όλοι μας, που προσδοκούν σε μία απόδοση. Επένδυσαν δεκάδες χιλιάδες (αν απλά ανακαίνισαν) ή εκατοντάδες χιλιάδες (αν αγόρασαν και ανακαίνισαν) Ευρώ και χρησιμοποιούν τα χρήματα συνήθως για να ενισχύσουν το οικογενειακό τους εισόδημα, όπως και οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζομένων δωματίων (rooms to let) στην Ελληνική επαρχία.

Η πιθανότητα να επενδύσει πχ ο κ. Μελισσανίδης στα AirBnB τώρα που πούλησε την ΑΕΚ είναι απλά μηδενική.

4. Είναι τυχαίο ότι ο τουρισμός μας γράφει νέα ρεκόρ παράλληλα με την άνοδο των AirBnB στην Ελλάδα;

Αυτές οι μικρές επενδύσεις και ο προσωπικός χρόνος / μεράκι που διαθέτουν οι ιδιοκτήτες έφεραν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα: Η άνοδος των AirBnB στην Ελλάδα συμπίπτει με τη ραγδαία άνοδου του αριθμού των αφίξεων στη χώρα μας + τα ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων κλπ. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις τα στοιχεία μελέτης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη βραχυχρόνια μίσθωση το 2022, που παρουσιάστηκαν σε γνωστό συνέδριο ακινήτων εκείνη τη χρονιά:

  • Φέρνει το 21,5% των διανυκτερεύσεων στην Ελλάδα
  • Έχει «άμεση οικονομική επίδραση» περίπου 3,4 δις Ευρώ και «έμμεση επίδραση» 7+ δις Ευρώ
  • Έχει δημιουργήσει 54.000 (!) θέσεις εργασίας

Από άλλες πηγές έχουμε διαβάσει πως τα φορολογικά έσοδα του κλάδου εισφέρουν εκατοντάδες εκατομμύρια στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ οι ανακαινίσεις (αθροιστικά πολλών δις Ευρώ) που έγιναν έδωσαν μεγάλη ώθηση στην αγορά.

– «Ηλία, αν δεν υπήρχαν τα AirBnB οι τουρίστες θα πήγαιναν στα ξενοδοχεία» ίσως σκεφθείς. Στην πράξη όμως αφενός οι περισσότεροι τουρίστες δεν θα έρχονταν καθόλου, μιας και προτιμούν αυτόν τον τύπο καταλύματος, και αφετέρου τα ξενοδοχεία μας είναι ήδη γεμάτα, με μεγάλες τιμές. Αν αφαιρέσουμε προσφορά καταλυμάτων, απλά θα εκτοξεύσουμε το κόστος τους. Είσαι σίγουρος πως θέλεις να γίνει πανάκριβη η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός;

Είναι σχεδόν αδύνατο να προσθέσουμε με άλλον τρόπο εκατοντάδες χιλιάδες «κρεβάτια» στην Ελλάδα, όπου το πολεοδομικό χάος γίνεται χειρότερο κάθε χρόνο, μέσα στις πόλεις είναι πολύ δύσκολο να κτίσεις κάτι μεγάλο και γενικά δεν υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι για να φιλοξενήσουν μεγάλες επενδύσεις.

Οι συνέπειες αν «περιορίσουμε» τα AirBnB

– «Οκ, μπορεί να έχεις δίκιο με όλα αυτά, όμως το ενοίκιό μου είναι πολύ ακριβό! Να τα κλείσουμε / περιορίσουμε τα AirBnB και δεν με νοιάζει, αρκεί να πέσει το ενοίκιο!» ακούω από πάρα πολλούς και τους καταλαβαίνω. Όταν για χρόνια πολιτικοί τους υπόσχονταν ότι «θα αλλάξουν τα πάντα με ένα πάτημα κουμπιού» αρκετοί πιστεύουν πως το εύλογο πρόβλημά τους θα λυθεί με απλό τρόπο…

Για να δούμε όμως τι θα συμβεί στην πράξη αν αύριο περιορίσουμε / καταργήσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση ( = τα AirBnB) στην Ελλάδα… άραγε θα «ανασάνουν οι ενοικιαστές»;

5. Ελάχιστοι θα επιστρέψουν στη μακροχρόνια ενοικίαση = δεν θα μειωθούν τα ενοίκια

Κάποιος πολίτης αγόρασε και ανακαίνισε / απλά ανακαίνισε ένα ακίνητό του, επενδύοντας δεκάδες χιλιάδες Ευρώ. Σήμερα το λειτουργεί ως AirBnB και αποκομίζει μία απόδοση για την επένδυσή του. Αν αύριο του πούμε «δεν έχεις δικαίωμα να το κάνεις, νοίκιασέ το μακροχρόνια», πιστεύεις ότι θα το βγάλει για μακροχρόνια ενοικίαση;

  • Δεν θα φοβάται πια μην του το καταστρέψουν;
  • Θα αποδεχθεί να δώσει την (ανακαινισμένη) περιουσία του πχ για 400 Ευρώ / μήνα, ενώ τώρα εισπράττει 800 και έχει ασφάλεια;
  • Θα ρισκάρει να τρέχει στα δικαστήρια και να τον βρίζουν ως ανάλγητο κλπ;
  • Ή απλά θα κρατήσει το σπίτι του κλειστό και αν το βγάλει προς ενοικίαση θα ζητήσει μεγάλο ενοίκιο + πολλές εγγυήσεις;

– «Και αν του αφήσουμε μόνο 60 – 90 μέρες για να το λειτουργήσει;»

Θα εκμεταλλευθεί αυτές τις μέρες και μετά θα το κρατήσει κλειστό, λέω εγώ. Ή μήπως πιστεύεις πως θα είναι πολλοί αυτοί που θα πουν «σου νοικιάζω μακροχρόνια για 9 μήνες, μετά θα φύγεις και θα έρθεις πάλι από Σεπτέμβριο»; 

Για τους περισσότερους ιδιοκτήτες αυτό το «AirBnB» είναι το σίγουρο έσοδό τους για να τα βγάλουν πέρα κλπ, πολλοί έχουν πάρει δάνεια, πληρώνουν δόσεις κλπ. Γιατί να ρισκάρουν να καταστραφεί το ακίνητό τους και να θέλει πάλι επισκευές; (Υπάρχουν τα λεφτά για νέες επισκευές;)

Η ευχή αυτών που δεν γνωρίζουν είναι ότι «αν τους κόψουμε τη δουλειά, θα το γυρίσουν σε μακροχρόνια ενοικίαση». Και είναι ακριβώς αυτό: Μία ευχή, αυτών που δεν γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα ελάχιστοι θα το πράξουν…

6. Περιορισμός ή συμμόρφωση / εξίσωση και αποφυγή φοροδιαφυγής;

Αν πούμε σε κάποιον ιδιοκτήτη AirBnB «δούλεψέ το 60 – 90 μέρες» είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να ελέγξουμε ότι στη συνέχεια δεν θα το δουλέψει «μαύρα»; (Και τώρα μπορεί να το κάνει, καλά το σκέφτεσαι, όμως σε περίπτωση περιορισμού θα έχει και δικαιολογία). Μπορεί το κράτος να ελέγξει ότι το διαμέρισμα θα μείνει κλειστό; Θα βγάλει ομάδες ελέγχου στην αγορά; Χλωμό, ως ασθενικό θα έλεγα…

Αν αποδεχθούμε ότι τα AirBnB είναι μία πραγματικότητα, «περιορίζοντάς τα» δεν θα πετύχουμε αύξηση των διαθέσιμων σπιτιών προς φθηνή, μακροχρόνια ενοικίαση. Μήπως είναι πιο λογικό να δούμε πώς μπορούμε να τα εξισώσουμε με τα υπόλοιπα τουριστικά καταλύματα;

  • Φορολογικά έγινε σε μεγάλο βαθμό
  • Μήπως να συζητήσουμε πχ για διπλάσια κοινόχρηστα στις πολυκατοικίες, λόγω συχνότερης χρήσης κλπ;
  • Να δούμε το θέμα της πυρασφάλειας που θα πρέπει να έχουν αυτά τα καταλύματα, όπως και τα ξενοδοχεία κλπ;

Μήπως δηλαδή αντί να δημιουργήσουμε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση, με κόσμο που θα δουλεύει «άσπρα», «μαύρα», «κόκκινα» και «πράσινα», να περάσουμε σε πλήρη νομιμοποίηση και αυστηροποίηση των κανόνων, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τη γαλήνη στις πολυκατοικίες και το τουριστικό μας προϊόν, αφήνοντας τους σοβαρούς να συνεχίσουν να είναι στον χώρο;

Ή πρέπει ντε και καλά εκτός από τα γκρουπ στο viber που ειδοποιούν σε κάθε περιοχή πότε έρχεται έλεγχος της Εφορίας, να αποκτήσουμε και κρυφά γκρουπ που θα έχουν προσφορές «εκτός πλατφόρμας», σε απευθείας συναλλαγή, αφήνοντας απροστάτευτους τους τουρίστες (και τους ιδιοκτήτες);

7. Μείωση τουριστών και επενδύσεων

Αν είχαμε την ικανότητα του Άγγλου Doctor Who και μπορούσαμε να ταξιδέψουμε πίσω στον χρόνο, τότε ίσως θα είχε νόημα να συζητήσουμε για περιορισμούς σταAirBnB, πριν επενδυθούν πολλά δις Ευρώ σε αυτόν τον χώρο. Σήμερα έχουμε μπροστά μας το πρόβλημα της έλλειψης σπιτιών (ειδικά στα κέντρα των πόλεων), αλλά και της επένδυσης χρημάτων από τους ιδιοκτήτες, χρημάτων που δεν θα χαρίσουν σε κανέναν (όπως δεν θα χάριζες και εσύ, αν ήσουν στη θέση τους).

Αν σήμερα καταργήσουμε / περιορίσουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση, απλά θα πετύχουμε 3 αποτελέσματα:

  • Θα χάσουμε τμήμα των τουριστών που τα προτιμάει = με πλήγμα για κάθε τοπική κοινωνία + θέσεις εργασίας
  • Θα πούμε στους πολίτες πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα πρόβλεψης για τις επενδύσεις
  • = Θα παγώσουμε τις επενδύσεις στον κλάδο

«Και τι με νοιάζει εμένα, αν αυτό θα φέρει χαμηλότερα ενοίκια;» μπορεί να σκεφθείς.

Σε νοιάζει, μιας και δεν θα φέρει χαμηλοτερα ενοίκια. Σκέψου το λίγο (γνωρίζοντας πως ο μέσος Έλληνας ιδιοκτήτης ανεβάζει τις τιμές με κριτήριο τον… γείτονα):

  • Αν σε μία περιοχή ένα πρώην AirBnB επιστρέψει στην αγορά μακροχρόνιας ενοικίασης με τιμή πχ 1.000 Ευρώ / μήνα, αυτοί που ενοικιάζουν τα χρέπια με 500 – 600 Ευρώ / μήνα δεν θα σκεφθούν «αφού το ανακαινισμένο έχει 1.000, ας το πάω και εγώ 700 – 750, με παίρνει»;
  • Μετά θα ελπίσουμε ότι θα μείνουν ξενοίκιαστα τα ακίνητα σε αυτή την περιοχή και θα αρχίσουν οι τιμές να υποχωρούν, όμως τα τελευταία 3 – 4 χρόνια όλοι όσοι είχαν αυτή την «ελπίδα»… απογοητεύθηκαν οικτρά…

Άρα κακό θα γίνει σίγουρα, ενώ για πτώση τιμών ενοικίων θα μείνουμε στις… ευχές και τις ελπίδες.

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

8. Ποιες είναι οι ρεαλιστικές λύσεις, αν όντως θέλουμε να μειώσουμε τα ενοίκια;

– «Εντάξει, ρε Ηλία, μας μαύρισες την καρδιά. Και πώς θα πέσουν τα ενοίκια; Δεν φτάνει ο μισθός».

(Αφού υπενθυμίσω ότι στην Ελλάδα έχουμε πρωτίστως πρόβλημα χαμηλών μισθών, μιας και διώχνουμε κάθε επένδυση και περιμένουμε από το κράτος να τους ανέβασει με νόμο) οι λύσεις για να αυξήσουμε την προσφορά ακινήτων προς μακροχρόνια ενοικίαση και έτσι να μειώσουμε την πίεση των ενοικίων χρειάζεται να επικεντρωθούν στα δύο πραγματικά προβλήματα:

Α. Οι ιδιοκτήτες σήμερα δεν προστατεύονται από τον «κακόβουλο» ενοικιαστή. Πάρε χίλια μέτρα για να «περιορίσεις» τα AirBnB. Αρκεί κάποιος να πέσει μία φορά σε έναν κακό ενοικιαστή και να περάσει τα πάνδεινα μέχρι να ξεμπλέξει, για να αποσύρει οριστικά το ακίνητό του από την αγορά ενοικίασης.

=

Αν θέλουμε να καταπολεμήσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, χρειαζόμαστε 3 βασικά μέτρα:

  • Δικαστήρια που θα εκδικάζουν αγωγές έξωσης σε λίγες ημέρες (και όχι μήνες)
  • Υποχρεωτική ασφάλιση του ενοικιαστή και μητρώο ενοικιαστών στα πρότυπα του «Τειρεσία»
  • Οι απλήρωτοι λογαριασμοί κοινής ωφελείας (νερό, ρεύμα κλπ) να «ακολουθούν» τον ενοικιαστή και όχι το ακίνητο.

Σε αυτά θα ήταν καλό να προστεθεί και η μείωση φορολογίας, όμως δεν ξέρω πόσοι στην Ελλάδα μπορούν να καταλάβουν πως τους αυξημένους φόρους τους πληρώνει τελικά ο ενοικιαστής και όχι ο ιδιοκτήτης, ο πελάτης και όχι η επιχείρηση.

Β. Να ξεμπλοκάρουμε τα μπλοκαρισμένα…

Συζητάμε για τα AirBnB (που είναι λιγότερα από 20.000 στην Αττική και 200.000 στην Ελλάδα) την ώρα που:

  • Έχουμε 750.000 ακίνητα εκτός αγοράς
  • Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα ανήκουν στο δημόσιο και αξιοποιούνται με ρυθμούς «χελώνας με κινητικά προβλήματα»
  • Για τα άπειρα ακίνητα των δήμων, των ιδρυμάτων, των εκκλησιών, των μοναστηριών κλπ σου έγραψα εδώ
  • Τα σχέδια πόλεως καρκινοβατούν και αργούν τραγικά να τελειώσουν, μπλοκαρισμένα στη γραφειοκρατία και την αδιαφορία = δεν αυξάνεται η προσφορά γης σε νέες περιοχές
  • Αρκετές χιλιάδες διαμερίσματα αγοράστηκαν για να πάρει ο επενδυτής golden visa και έκτοτε παραμένουν κλειστά (συχνά μην πληρώνοντας ούτε τα κοινόχρηστα).

Αν κάποιος ασχοληθεί σοβαρά με τα παραπάνω, έχει τη δυνατότητα να αλλάξει εντελώς τα δεδομένα, να προσθέσει πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων στην αγορά και όντως να αποφορτίσει τις τιμές, μόνιμα. Τα σωστά μέτρα για τη golden visa (που θα λύσουν προβλήματα) μπορούν να είναι οδηγός για νέες, στοχευμένες και ουσιαστικέςαλλαγές, χωρίς εντυπωσιασμούς.

(Για το θέμα σου έγραψα αναλυτικά πέρσι).

Καταστρέφοντας τα AirBnB δεν θα μειώσουμε τα ενοίκια

(Όπως όταν πονάει το κεφάλι μας, δεν το κόβουμε για να ανακουφιστούμε από τον πόνο)

Είμαι ο πρώτος που θέλω τα AirBnB να λειτουργούν με νόμους και κανόνες. Τους έγραψα παραπάνω, μπορεί να υπάρχουν και άλλοι. Την ίδια ώρα όμως δεν μπορώ να καταλάβω πώς θα επιλέξει κάποιος ιδιοκτήτης τέτοιου καταλύματος τη μακροχρόνια μίσθωση, όταν νιώθει σήμερα εντελώς απροστάτευτος νομικά.

Ελπίζω να πρυτανεύσει η λογική στο θέμα και να μην κάνουμε κακό σε έναν κλάδο που προσφέρει πολλά στην Ελλάδα. Τα ενοίκια πάντως δεν θα τα μειώσουμε «περιορίζοντας τις μέρες» κλπ.

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων.

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Μαζί, πιο δυνατοί

Ηλίας

(Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης διευθύνει τον όμιλο εταιρειών MORE, έχει εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων και ταυτόχρονα συμβουλεύει 300+ επενδυτές και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Στις 30.11 και 01.12.2024 οργανώνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή του «Ελλάδα 2025. Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις»)

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γνώση και ουσία στην εκδήλωση της χρονιάς!

ΕΛΛΑΔΑ, 2025: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πρόλαβε ΤΩΡΑ τις
Early Bird τιμές!

30.11 - 01.12/2024

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου