ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, οι μπαταρίες και η Intersolar 2023. 10 επισημάνσεις

Την περασμένη εβδομάδα μαζί με τον αδερφό μου δώσαμε το παρών στην παγκόσμια έκθεση φωτοβολταϊκών Intersolar στο Μόναχο της Γερμανίας. Πρώτη φορά είχαμε πάει εκεί το 2011 και συνεχίσαμε για αρκετά χρόνια. Τώρα πλέον η έκθεση αυτή είναι τμήμα της μεγαλύτερης The Smarter E Europe, μιας και έχουν προστεθεί πολλές άλλες κατηγορίες προϊόντων, από μπαταρίες μέχρι υδρογόνο.

Ακολουθώντας τη συνηθισμένη «στρατηγική μας προσέγγιση» (41.000 βήματα σε 1,5 μέρα), κυριολεκτικά πήγαμε σε όλες τις αίθουσες και περάσαμε μπροστά από όλα τα περίπτερα, για να εντοπίσουμε θέματα ενδιαφέροντος και να επανασυνδεθούμε με όλους τους διεθνείς παίκτες και τα «πρόσωπα κλειδιά», τώρα που ετοιμάζουμε ξανά να αναπτύξουμε άδειες και έργα φωτοβολταϊκών στη Ρουμανία. Μιλώντας με δεκάδες σημαντικούς stakeholders της αγοράς (όπως λέμε εμείς στην Κατερίνη τους παράγοντες), επιβεβαίωσα / συμπλήρωσα την προσέγγισή μου για τις εξελίξεις στον κλάδο εντός Ελλάδας.

Στη Ρουμανία είμαι στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εδώ και… 14 χρόνια! Από το 2012 είμαι πρόεδρος του Ρουμανικού Συνδέσμου Βιομάζας και Βιοαερίου (για 4 χρόνια διετέλεσα εκλεγμένος και σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Στην αγορά δραστηριοποιούμαι από το 2009, με 30+ συμφωνίες έργων σε φωτοβολταϊκά, αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα, ενώ θεσμικά λόγω θέσης συμμετέχω στη διαμόρφωση των εξελίξεων, οπότε ας πούμε ότι εκεί είμαι «εντός έδρας» στο συγκεκριμένο αντικείμενο (για αυτό και τον Ιούλιο θα οργανώσω ένα webinar για την αγορά φωτοβολταϊκών της Ρουμανίας). Συγνώμη για τις αναφορές στο πρόσωπό μου, απλά σου τα έγραψα για να καταλάβεις τη σχέση μου με το αντικείμενο.

Με δεδομένο ότι το 2023 έχω ασχοληθεί πολύ με τον συγκεκριμένο χώρο και στις δύο χώρες + πήρα πολύτιμη πληροφόρηση από την έκθεση, σήμερα αποφάσισα να μοιραστώ μαζί σου όλα όσα νομίζω ότι αξίζει να γνωρίζεις…

1. Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών και των ΑΠΕ γενικότερα θεωρεί ότι έχει μπροστά του «καλά χρόνια»

Με τον αδερφό μου έχουμε πάνω από 20 χρόνια που πηγαίνουμε σε μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, σε διάφορα αντικείμενα. Με τον καιρό ο Γρηγόρης παρατήρησε κάτι που έχει πολύ ενδιαφέρον:

  • «Βλέπεις στα περίπτερα διαφημιστικά δώρα; Καλό φαγητό; Κεράσματα; Πολυτελείς κατασκευές; Η αγορά πηγαίνει καλά και όλοι ξοδεύουν για να συνεχίσουν να έχουν τη θέση τους. 
  • Βλέπεις μιζέρια και το πολύ ένα δωρεάν διαφημιστικό στυλό; Έρχεται η κρίση / κάποιοι παίκτες είναι έτοιμοι να «χαιρετήσουν» και να βγουν από την αγορά».

Στην Intersolar είδαμε χρήμα που έρεε άφθονο = ο κλάδος διεθνώς φαίνεται να έχει πολύ δρόμο, καλά χρόνια. Οι τεχνολογίες συνεχίζουν να εξελίσσονται και να φθηναίνουν, νέοι παίκτες έχουν μπει στον χώρο (εντυπωσιακή η είσοδος της Τουρκίας, όπως πάντα με απεριόριστες κρατικές επιδοτήσεις) και τα κεφάλαια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι ακόμη και σήμερα πάρα πολλά.

eBook Cover
Δωρεάν e-Book

Το πιο πολύτιμο (δωρεάν) βιβλίο για το επιχειρείν που έχεις διαβάσει.

Στο Πρώτο Βήμα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου.

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη Κατέβασέ το τώρα

2. Καλές, χρυσές οι μπαταρίες. Είναι το μέλλον. Αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει σε σημείο «ωριμότητας» για τα μεγάλα έργα

Από το 2009 ακούω για μπαταρίες και το πώς αυτές θα λύσουν όλα τα προβλήματα, με τρόπο μαγικό. Τις επικαλούνται και οι πάσης φύσεως μη ειδικοί με τον χώρο, ως την απόλυτη λύση για κάθε πρόβλημα. Στη μεγάλη αυτή έκθεση είδαμε δεκάδες κατασκευαστές μπαταριών (ακόμη και κατασκευαστές μηχανημάτων για να κατασκευάσεις μπαταρίες), όμως ως επί το πλείστον η τεχνολογία προς το παρόν έχει αποκτήσει νόημα για τις οικιακές εγκαταστάσεις. Ακόμη δεν υπάρχουν μπαταρίες που μπορούν να αποθηκεύσουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας (πχ 100 – 200 MW), ενώ και η απόδοση αυτών που διατίθενται φθίνει γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Η τάση της αγοράς είναι προς τα μεγάλα έργα των πολλών MWκαι οι μπαταρίες μάλλον χρειάζονται ακόμη 3 – 5 χρόνια για να αποτελέσουν ασφαλή, προβλέψιμη επιλογή. Τώρα είμαστε ακόμη στην πρώιμη φάση.

3. Διεθνώς η Ελλάδα θεωρείται αγορά «σχεδόν κλειστή».

Το ενδιαφέρον έχει μεταφερθεί σε άλλες χώρες, με τη Ρουμανία στην πρώτη σειρά

Καλώς ή κακώς, η Ελληνική αγορά θεωρείται πως είναι «σχεδόν κλειστή»…

  • «Φέτος θα ηλεκτρισθούν πολύ λιγότερα MW σε σχέση με το παρελθόν, τα υπολογίζω σε 800 περίπου
  • Οι μεγάλοι όμιλοι φαίνεται πως μαζεύουν / «σκουπίζουν» τα περισσότερα έργα
  • Τα δίκτυα έχουν κλείσει, μη μπορώντας να υποστηρίξουν προς το παρόν νέες επενδύσεις
  • Θα δούμε τις εξελίξεις / νέα νομοθετικά πλαίσια, τι θα γίνει με τις μπαταρίες κλπ»

Αυτά ήταν τα συμπεράσματά μου από την κουβέντα με 25+ Έλληνες και ξένους «παίκτες» για τη χώρα μας.

Για τη Ρουμανία τα πράγματα είναι διαφορετικά, μιας και δεν είχε την εντυπωσιακή ανάπτυξη της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Εκεί το «επενδυτικό ρολόι» είναι αρκετά πιο πίσω, αν και φαίνεται πως οι εξελίξεις θα «τρέξουν» γρήγορα και το σχετικό «επενδυτικό παράθυρο» δεν θα διαρκέσει πάνω από 4 – 5 έτη.

Πάντως όλοι μου έλεγαν πως «για πρώτη φορά είναι καλύτερο για κάποιον να έχει παρουσία στη Ρουμανία, αντί για την Ελλάδα».

4. Πες πως αναπτύσσεις έργα και θα ακούσεις εντυπωσιακές προτάσεις…

Με δεδομένο πως με τον αδερφό μου έχουμε ξεκαθαρίσει τη στρατηγική μας στο θέμα (αναπτύξεις αδειών και επένδυση σε κάποια έργα), συστηνόμασταν εκεί ως αυτό που είμαστε: Εταιρεία που κυρίως αναπτύσσει έργα.

Πάντα αυτοί που αναπτύσσουν έργα ήταν στο επίκεντρο όλων μαζί με τους επενδυτές, όμως πλέον τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει άλλες διαστάσεις και οι συμφωνίες που προτείνονται είναι εντυπωσιακές. Αν μάλιστα η αγορά είναι ανοικτή σε ξένους, όπως η ρουμανική, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να δοκιμάσουν να ξεκινήσουν κάτι μόνοι τους ή να συνεργαστούν μαζί σου.

(Η όλη κατάσταση μου θύμισε την αγορά ακινήτων της Ελλάδας αυτή την περίοδο, όπου οι ιδιοκτήτες καλών κομματιών νιώθουν «βασιλιάδες»).

5. Συνεχίζουν να αξίζουν οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, όμως ο κλάδος στην Ελλάδα μάλλον τελείωσε με την ως τώρα μορφή του

Εδώ και δύο χρόνια έχω ψάξει εντατικά για να βρω άδειες φωτοβολταϊκών προς πώληση στην Ελλάδα. Δεν θεωρώ πως ήμουν ιδιαίτερα ικανός, μιας και δεν κατάφερα να βρω ούτε μία τέτοια άδεια με καθαρά χαρτιά, που να πωλείται σε «μη παράλογη» τιμή. Μπράβο σε όσους το πέτυχαν.

Προσωπικά συνεχίζω να θεωρώ τα φωτοβολταϊκά μία πολύ καλή επένδυση, αν φυσικά βρεθεί έργο σε τιμή που δεν είναι «φανταστρουμφική» (και δεν περιλαμβάνει 10 μεσάζοντες, από μπάρμαν μέχρι τοπογράφο). Νομίζω όμως πως σιγά σιγά ο κλάδος στην Ελλάδα μάλλον τελειώνει με τη σημερινή του μορφή, που επέτρεψε σε πολλούς «μη οργανωμένους» να βγάλουν πολλά και εύκολα χρήματα.

Αφού κτισθούν και οι άδειες που είναι σε εκκρεμότητα, καταλαβαίνω πως οι «μικροί» επενδυτές στην Ελλάδα σιγά σιγά «θα μας χαιρετήσουν» και θα μπορούν να κάνουν μόνο κάτι οικιακό. Ίσως κάποιοι από αυτούς προλάβουν το «τραίνο» των μπαταριών, όμως θα είναι η εξαίρεση του κανόνα…

6. Χρειαζόμαστε μεγάλες επενδύσεις στο δίκτυο (ΔΕΔΔΗΕ)

Ένα θέμα που ελάχιστοι δημοσιογράφοι έχουν αναδείξει είναι ότι στην Ελλάδα έχουν μπλοκάρει τα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της έλλειψης μεγάλων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότεροι επενδυτές που «περιμένουν άδειες» μπορούν να σου διηγηθούν και δύο – τρεις ιστορίες για το πώς συχνά καλούνται να… πληρώσουν για την επέκταση του δικτύου, που δεν έχει ακολουθήσει την πρόοδο των έργων.

Τα παράπονα και τα προβλήματα είναι πολλά, μιας και εκτός από τις επενδύσεις έχουν κολλήσει και πολλά έργα net metering επιχειρήσεων, που κατά την ταπεινή μου γνώμη θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα, μιας και θεωρητικά η ιδανικότερη χρήση της πράσινης ενέργειας είναι η τοπική της κατανάλωση, όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτόν που την έχει ανάγκη.

Θα γίνουν σοβαρές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια; Για να δούμε…

7. Η επόμενη μέρα: PPA, μπαταρίες και μεγάλα έργα

(εν αναμονή των αποφάσεων του νέου υπουργού ενέργειας)

Ο κλάδος συζητάει πλέον για Συμφωνίες Πώλησης Ενέργειας (που στην Κατερίνη τις λέμε PPA – Power Purchase Agreements) αλλά υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά στο θέμα. Το ίδιο συμβαίνει και με το θεσμικό πλαίσιο για τις μπαταρίες και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν για να υποστηριχθεί το δίκτυο, ενώ θα έχει ενδιαφέρον αν δούμε πόσα και ποια μεγάλα έργα (50+ MW) θα προχωρήσουν.   

Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις του νέου υπουργού ενέργειας για το θέμα.

8. Αρκετός κόσμος στην Ελλάδα θα βρεθεί εκτός αγοράς (οι περισσότεροι ακόμη δεν το έχουν καταλάβει)

Μαζί με τον Γρηγόρη έχουμε κάνει φέτος πολλά ραντεβού με εταιρείες του χώρου, αναζητώντας άδειες προς αγορά ή άλλες επιλογές επενδύσεων. Η αντιμετώπισή μας συνήθως ήταν μη πρέπουσα, γεμάτη αλαζονεία και μαγκιά, από όλους όσους δεν έχουν καταλάβει πως σε λίγο καιρό πιθανότατα δεν θα έχουν αντικείμενο δουλειάς.

Ο κλάδος αυτός θα υποστεί πολύ μεγάλες αλλαγές και στην Ελλάδα φαίνεται ότι το «παιχνίδι» θα συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων πολύ μεγάλων παικτών, εξοστρακίζοντας τους «μικρούς». Όσο πιο γρήγορα ξυπνήσουν κάποιοι και ψάξουν θέση στο νέο σκηνικό που θα διαμορφωθεί, τόσο το καλύτερο για αυτούς. Αλλιώς θα έχουν την τύχη των πεταλωτών αλόγων, όταν ήρθαν τα αυτοκίνητα.

9. Πολλοί ιδιοκτήτες αδειών θα προτιμήσουν να χάσουν τα πάντα, παρά να βγάλουν απλώς πολλά λεφτά

Οι προθεσμίες για να ολοκληρωθούν οι κατασκευές των αδειοδοτημένων έργων τελειώνουν σιγά σιγά. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι «αδειούχοι» που δεν έχουν χρήματα για να κτίσουν το έργο δεν αποδέχονται να πουλήσουν σε μία καλή τιμή. Συχνά ακούω ανθρώπους να προτιμούν να χάσουν την άδεια, παρά να μην κερδίσουν όσα έχουν ονειρευτεί.

Θα πρότεινα περισσότερη λογική και λιγότερα συναισθήματα, όμως λογικά ως λαός δεν είμαστε θετικοί σε τέτοιες προσεγγίσεις = μην απορήσεις αν είσαι στον χώρο και κάποια στιγμή αρχίσουν τα τηλέφωνα για άδειες που λήγουν σε λίγες εβδομάδες και θέλουν «επείγουσα χρηματοδότηση»… Όταν το κόστος αδειοδότησης μίας μονάδας είναι χαμηλό (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), τότε ο ιδιοκτήτης δεν καταλαβαίνει ότι χάνει κέρδη μην πουλώντας και προτιμάει να πάει στο «είτε όλα, είτε τίποτε. Δεν έχασα και κάτι, στο κάτω κάτω της γραφής».

Δικαίωμά του, περιουσία του είναι.

(Δικαίωμά μου να παρατηρώ επενδυτικές συμπεριφορές γύρω μου)

10. Η Ρουμανία είναι αρκετά χρόνια πίσω από την Ελλάδα στον κλάδο, αλλά ετοιμάζεται να «πατήσει γκάζι»

Ενώ στην Ελλάδα έχουν γίνει χιλιάδες χιλιάδων MW τα προηγούμενα χρόνια, στη Ρουμανία τώρα είμαστε στη φάση που όλοι βγάζουν πυρετωδώς άδειες, παίρνοντας θέση στο σύστημα. Οι περισσότερες κατασκευές θα αρχίσουν από του χρόνου, όμως επειδή τα έργα είναι μεγάλα, γρήγορα θα καλύψει το χαμένο έδαφος «πατώντας γκάζι». Πχ Ελλάδα έχει ελάχιστα έργα άνω των 50 MW, ενώ η Ρουμανία έχει δεκάδες αυτού του μεγέθους υπό αδειοδότηση.

Τα υπόλοιπα και όλες τις λεπτομέρειες θα τα συζητήσουμε στο webinar.

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Καλοί οι στόχοι, όμως υπό τέσσερις προϋποθέσεις…

Θα σου πω και κάτι ακόμη για το θέμα, γιατί ακούμε μόνο για «τους φιλόδοξους στόχους που πρέπει να πετύχουμε» κλπ. Έτσι είναι, όμως η Ελλάδα από εδώ και πέρα έχει ανάγκη από τέσσερις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να αναπτύσσεται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας:

1. Να προχωρήσουν άμεσα μεγάλες επενδύσεις στα δίκτυα. Στα έργα, όχι στα λόγια…

2. Να αποφασίσουμε πώς θα πορευτούμε στο θέμα του λιγνίτη και των εναλλακτικών επιλογών μας για παραγωγή «σταθερής» ενέργειας, που εξισορροπεί το δίκτυο. Τέτοια ενέργεια παράγεται από λιγνίτη, φυσικό αέριο, πυρηνικά, υδροηλεκτρικά ή βιομάζα / βιοαέριο. Δεν μπορούμε απλά να «κλείσουμε» τον λιγνίτη και να μην επιλέξουμε κάτι άλλο στη θέση του. Δεν είναι καλό να εξαρτώμαστε από εισαγωγές…

3. … για αυτό και είναι μεγάλη ανάγκη να προχωρήσουμε πλέον σοβαρά σε αλλαγή των περιβαλλοντικών κανονισμών για να προωθηθούν τα έργα Βιομάζας και (κυρίως) Βιοαερίου, που θα μας απαλλάξουν από τα λύματα που πετάνε διάφοροι σε όλη τη χώρα και θα μας δώσσουν σταθερή ενέργεια, που χρειαζόμαστε!

4. Να γίνουν όλα αυτά με τα χαμηλότερα δυνατά κόστη για τον τελικό καταναλωτή. Και για την τσέπη του ίδιου, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα των εργοστασίων στη χώρα μας. (Σήμερα αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Με βολεύει ως υποψήφιο επενδυτή, δεν με βολεύει ως πολίτη, δεν μου αρέσει ως σκεπτόμενο άνθρωπο). Για το θέμα έγραψα και πέρσι, εδώ.

Αν έχεις παρουσία / ενασχόληση με τον χώρο των φωτοβολταϊκών, θα με ενδιέφερε πολύ και η δικιά σου γνώμη!

Πώς βλέπεις τα πράγματα;

Ηλίας

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

  1. 'Aκης αναφέρει:

    Κύριε Παπαγεωργιάδη,

    για τις 30-40-50-100 ;;; κι εγω δεν ξερω ποσες αιτησεις των 500 KW με αδυναμια συνδεσης σε καθε υποσταθμό Υψηλης-Μεσης Τασης που ΄έχουν καταθέσει κανονικά εγγυητικές οπότε δεν π΄ροκειται για αεριτζηδες,δεν πρέπει επιτελους η κυβερνηση να δώσει μια λύση ;
    Δεν θα μπορουσε για παραδειγμα να γινει μια συγχρηματοδότηση με ευρωπαικα κονδυλια και καποια συμμετοχη των ενδιαφερομένων παραγωγων σε εγκατασταση Υποσταθμών έως 50ΜW με τα δικτυα που ειναι απαραιτητο για να ξεμπλοκαρουν επιτέλους ;

    Θα ηθελα πολύ να μαθω τη γνωμη και τις προτασεις σας επ αυτου !

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Παρακαλώ να μου γράψετε τι εγγυητική έχουν καταθέσει όλοι αυτοί οι επενδυτές και τι ποσό έχου καταβάλει για αυτή. 1.000 Ευρώ; 2.000 Ευρώ;

      Θα μπορούσε φυσικά να γίνει συνεργασία (ας αφήσουμε ήσυχα τα Ευρωπαϊκά κονδύλια) και να πει ο ΔΕΔΔΗΕ “ο υποσταθμός κοστίζει 3.000.000 Ευρώ, εσείς οι 30 εδώ βάλτε από 100.000 να τον φτιάξουμε και μόλις φτιαχθεί προχωράμε”, όμως δεν είμαι σίγουρος πως και οι 30 έχουν τα λεφτά…

      Έντιμα σας γράφω πως δεν γνωρίζω κάθε περίπτωση χωριστά, μιας και είναι άπειρες οι εναλλακτικές. Αν δούμε μία περιοχή και έχουμε εικόνα από τις αιτήσεις + την εισήγηση των ειδικών, μπορώ να εκφέρω τη γνώμη μου.

      Όμως ξέρω σίγουρα πως κουράστηκα να βλέπω ανθρώπους που ξοδεύοντας ως 10.000 Ευρώ παριστάνουν τους επενδυτές και απαιτούν ποιος ξέρει τι + θέλουν και κλειδωμένες, μεγάλες αποδόσεις.

  2. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ αναφέρει:

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΗΛΙΑ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΟΤΙ ΣΚΟΠΕΥΩ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΩ ΕΥΝΟΙΑ. ΗΛΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΒΛΕΠΕ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΓΙΑ ΝΕΟ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΕΔΔΗΕ . ΗΛΙΑ ΠΑΡΟΤΙ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ Ο ΔΕΔΔΗΕ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΟΡΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΘΟΤΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ. ΗΛΙΑ ΕΓΙΝΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΑΠΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ. ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΕΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ. ΗΛΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΕ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΟ ΚΑΘΟΤΙ ΡΩΤΩΝΤΑΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΜΑΣ ΚΟΙΤΑΖΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΗΜΑΣΤΑΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΗΛΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΑΝ. ΗΛΙΑ ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΡΟΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ.ΦΙΛΙΚΑ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Καλημέρα.

      Για την Ελλάδα το θέμα είναι γνωστό. Τα δίκτυα είναι κορεσμένα, νέες επενδύσεις σε αυτά δεν γίνονται = δεν θα αλλάξει κάτι άμεσα.

      Για τη Ρουμανία θα σας έλεγα πως απλά είστε εκτός θέματος. Μιλήσατε με άσχετους ή θεωρητικούς που δεν έχουν πρακτική επαφή με τον χώρο. Αν βρείτε σωστούς συνεργάτες (και τους πληρώσετε ανάλογα) μια χαρά θα κάνετε τη δουλειά σας. Φυσικά τα υδροηλεκτρικά είναι τα δυσκόλοτερα έργα, με την πιο σύνθετη και μακροχρόνια διαδικασία αδειοδότησης. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις χώρες του κόσμου, όχι μόνο στη Ρουμανία.

      Φιλικά

      Ηλίας

      ΥΓ. Δεν σχολιάζω για τα “διπλωματικά σώματα”.

  3. Χάρης αναφέρει:

    Για να πουμε αν κατι ειναι ακριβό ή φτηνο θα πρεπει να το συγκρινουμε με άλλες εναλλακτικες λυσεις!! Αν καμετε την συγκριση με το κοστος των μπαταριων θα δειτε οτι ειναι “φτηνος” τροπος φυλαξης ενεργειας το πρασινο υδρογόνο!!

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Δηλαδή μου γράφετε ότι σήμερα υπάρχει ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σύστημα για παραγωγή υδρογόνου, με εγγυήσεις καλής λειτουργίας κλπ.

      Προσωπικά διαφωνώ, θεωρώντας πως δεν είναι ώριμος ούτε ο κλάδος του υδρογόνου, ούτε αυτός των μπαταριών.

      Όμως σας ευχαριστώ για την κατάθεση της γνώμης σας.

      • Χάρης αναφέρει:

        Οταν χάνεται το 1/3 της παραγωγής ηλεκτρικης ενεργειας απο φωτοβολταικα επειδη δεν αποθηκευεται οταν υπαρχει πλεονασμα, καταλαμβαινει καποιος οτι δεν εχει αλλη επιλογη απο το να βρει τροπο ειτε να αποθηκευει ενεργεια ειτε να παραγει καυσιμο που αποθηκευεται ευκολα..Πιο κατω σας αφηνω ενα συνδεσμο με τις αποψεις ανθρωπου που δραστηριοποιειται στο χωρο του πρασινου υδρογονου..Και εγώ σας ευχαριστω για το ωραιο κειμενο και την ανταλλαγη αποψεων.

        https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid04ycV9Sk41a6uCXAY3eooKbjNQ9vgN2XJoPX7sE7AT1pTkzTJgScfrLFfdB6mGZ8vl&id=100063769084285

    • Σωτήρης αναφέρει:

      Χαίρετε. Όπως γράφετε κι εσείς η τεχνολογία των μπαταριών είναι ακόμη πολύ πίσω. Υπήρξε μεγάλο hype με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα κτλ Αυτό έχω την αίσθηση έγινε για κερδοσκοπικους λόγους και πήγε πολύ καλά ιδιαίτερα στο NYSE. Πιο ρεαλιστικό φαίνεται η αποθήκευση ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα καθώς και η (οικολογική) κίνηση βαρέων οχημάτων όπως τρένα/αεροπλάνα να στηρίζεται στην τεχνολογία υδρογόνου Για αυτό άλλωστε μεγάλοι όμιλοι όπως ο Alstom την έχει επιλέξει για ανάπτυξη των προϊόντων της. Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον άρθρο σας. Καλή συνέχεια.

      • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

        Το υδρογόνο όντως είναι το μέλλον. Προς το παρόν (για λόγους που δεν γνωρίζω) δεν ειναι το παρόν.

  4. Κουρής Διονύσιος αναφέρει:

    Η ηλεκτρική ενέργεια θα είναι για πολλά χρόνια η ποιό εύχρηστη και ποιό κατάλληλη για πολλές χρήσεις και η ζήτηση θα αυξάνεται.
    Ο ήλιος θα έρχεται κάθε πρωί για πάντα.
    Οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις θα έχουν πολύ καλές αποδόσεις για τα επόμενα πολλά χρόνια.

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Διαφωνώ μαζί σας. Η πιο ΧΡΗΣΙΜΗ ενέργεια (κατά τη γνώμη μου) είναι αυτή που προέρχεται από Βιοαέριο, με βάση τα λύματά μας, που δεν τελειώνουν ποτέ. Παράγεται για 8.200 ώρες τον χρόνο και βοηθάει το εθνικό δίκτυο, ενώ προστατεύει και το περιβάλλον. Τα φωτοβολταϊκά είναι επίσης σημαντικά, αλλά με υπο-πολλαπλάσια ετήσια παραγωγή και πολλές άλλες τεχνικές προκλήσεις.

  5. Thomas Flokas αναφέρει:

    Καλά τα λες για την Ελλάδα, αλλά δεν είπες και τίποτα καινούργιο, τα προβλήματα της Ελληνικής αγοράς είναι γνωστά και δεδομένα από παλιά, όσοι ασχολούνται τα γνωρίζουν και το συμπέρασμα είναι ένα:

    η ελληνική αγορά είναι υπερβολικά κορεσμένη και υπερβολικά μικρή για να έχει περαιτέρω ανάπτυξη…

    Σου ξεφεύγει όμως κάτι: iDNOs.
    H προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε προλάβει να τους εισάγει αλλά φαίνεται πως κάνεις ακόμα δεν έχει πάρει καν χαμπάρι ούτε τι είναι αυτό, ούτε τι επανάσταση μπορεί να φέρει στο χώρο των καινούργιων έργων!…-:)

    Τέλος, όσον αφορά αυτά που λες για τους “αδειούχους” στην Ελλάδα οι οποίοι προτιμούν να χάσουν άδειες παρά να πουλήσουν σε λογικές τιμές, αυτοί όλοι, διέπονται από την ίδια βλακεία, αμετροέπεια και μεγαλομανία που διέπει τον κάθε ελληνάκο, όσον αφορά ΚΑΙ το real estate: προτιμούν να έχουν ανοίκιαστο κάτι για αιώνες παρά να το νοικιάσουν σε μια λογική τιμή, γιατί θεωρούν πως αν το κάνουν, θα “μαγαρίσουν” το ακίνητο!…-:))))

    …αν είχε μυαλό ο Έλληνας θα ήταν και πολύ διαφορετική η Ελλάδα, δεν νομίζεις?…-:)

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Όλα καλά και άγια, το “ελληνάκος” μου τα χαλάει. Κατά τα άλλα συμφωνώ.

      Δεν μου ξέφυγαν οι iDNOs, όμως δεν αφορούν το 99% των πολιτών

      • Hlias αναφέρει:

        πιστεύω ότι στο χώρο τών φωτοβολταϊκών πρέπει να γίνετε από μικρούς μετόχους μόνο προς την κατεύθυνση της ιδιοκαταναλωσης,η μεγάλη παίχτες τρώνε πάντα τούς μικρούς!

  6. Χάρης αναφέρει:

    Δεν εχω παρουσία/ενασχόληση με το χωρο των φ/β όμως η γνωμη μου ως φυσικού συνοψίζεται στο εξης: “Παραγωγή όσο το δυνατόν περισσοτερης ενεργειας απο φ/β και ανεμογεννητριες και ηλεκτρολυση θαλασσινου νερού για παραγωγή υδρογονου απο το περισσευμα ηλεκτρικης ενεργειας..Το υδρογονο φυλαγεται ευκολα και μετατρεπεται ξανα σε ηλεκτρισμο οταν χρειαστει..(αντι για μπαταριες)

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Ας πούμε ότι εδώ δεν αρκεί η γνώση φυσικής, αλλά η γνώση της διαχείρισης της ενέργειας.

      • Χάρης αναφέρει:

        Η διαχειριση της ηλεκτρικης ενεργειας(φυλαξη και διαθεση) αντι με μπαταριες που κοστιζουν και δεν ειναι ακομα σε επιθυμητο σημειο εξελιξης μπορει να γινει με την ηλεκτρολυση νερου και φυλαξη του υδρογονου..Αν εχετε ενστασεις ή προβληματισμους σε αυτη την λύση θα με ενδιέφερε πολύ να τις διαβασω.

      • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

        Ευγενικά σας λέω πως σήμερα αυτή η λύση είναι ακόμη πολύ ακριβή / σε πειραματικό στάδιο. Το μέλλον είναι σίγουρα στο υδρογόνο, απλά δεν φαίνεται να είναι το παρόν

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου