ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η καλύτερη ώρα για να πάρεις τις αποφάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή σου είναι ΤΩΡΑ

Όταν το 1987 ξεκίνησα να διαβάζω οικονομικές εφημερίδες και να παρατηρώ προσεκτικότερα τις συζητήσεις των μεγαλύτερων για την οικονομία, μου έκανε εντύπωση ότι οι περισσότεροι έλεγαν πως πέρασαν τα καλά χρόνια… «τελείωσαν οι καλές μέρες με την επιβολή του ΦΠΑ από την 01.01.1986».

Όταν στα 18 μου το 1993 ξεκίνησα την πρώτη δικιά μου δουλειά, όλοι μου έλεγαν πως πέρασαν τα χρυσά χρόνια της δεκαετίας του ΄80 και πως ξεκίνησα να δουλεύω σε δύσκολες εποχές. 

Πριν σκάσει η φούσκα του χρηματιστηρίου τον Σεπτέμβριο του 1999 άκουγα πως «η αγορά ήταν σε κρίση, επειδή όλοι έβαζαν όλα τους τα χρήματα στο Χρηματιστήριο και δεν αγόραζαν τίποτε» και πως πέρασαν τα καλά χρόνια «που ήταν ως και το 1997». 

Με την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ το 2002 κουράστηκα να ακούω γκρίνιες για το πόσο καλά ήταν όλα πριν σκάσει η φούσκα του χρηματιστηρίου, μιας και πριν σκάσει «όλοι είχαν λεφτά και τα ξόδευαν», όλα αυτά ως δικαιολογία γιατί «δεν υπάρχουν άλλο ευκαιρίες, σταμάτησαν να τρέχουν και τα ακίνητα λόγω του χαμηλού πληθωρισμού».

Το 2008 – 2009 κάποιοι δημοσιογράφοι μίλαγαν για «τον κόσμο που τρώει από τα σκουπίδια και δεν έχει λεφτά να πάει διακοπές», μνημονεύοντας τα χρόνια από το 2002 ως το 2007 ως «τα καλά μας χρόνια». 

Το 2012 – 2015 εμπεδώθηκε στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ότι «τα καλά χρόνια» ήταν τελικά ως και το 2009.

Το 2017 η οικονομική κατάσταση ήταν δύσκολη και σχεδόν όλοι ορκίζονταν ότι τα καλά χρόνια έληξαν το 2009 + δεν θα υπάρξει άνοδος στα ακίνητα λόγω των capitalcontrols.

Το 2022 πάρα πολλοί άνθρωποι είπαν και έγραψαν ότι τα καλά χρόνια των ακινήτων ήταν από το 2017 ως και το 2020 – 2021 (δεν ήμουν ένας από αυτούς). 

«Αργήσαμε»…

Όταν μαζί με τον Γρηγόρη για τρίτη φορά αναδιοργανωθήκαμε και σταθήκαμε στα πόδια μας περίπου το 2000, ακούγαμε να μας λένε ότι τελείωσαν οι καλές εποχές του παρελθόντος…

Το 2004 πήγα στη Ρουμανία και μετά από πολλή σκέψη και ανάλυση επέλεξα τον κλάδο των ακινήτων για να ξεκινήσω να τον μαθαίνω και μετά να δραστηριοποιηθώ σε αυτόν. Οι Ρουμάνοι μου έλεγαν ότι άργησα, ότι τα καλά χρόνια ήταν ως το 2003 και έχασα το «τραίνο».

Το 2008 οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν πως η Ρουμανία είχε ενδιαφέρον ως αγορά ακινήτων μέχρι το 2007.

Το 2009 μπήκαμε με τον Γρηγόρη στην πράσινη ενέργεια. Το 2012 – 2013 μας έλεγαν κάποιοι ότι αργήσαμε και έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερες συμφωνίες νωρίτερα. Το 2015 μας έλεγαν πως τα καλά χρόνια ήταν το… 2012 και το 2013.

eBook Cover
Δωρεάν e-Book

Το πιο πολύτιμο (δωρεάν) βιβλίο για το επιχειρείν που έχεις διαβάσει.

Στο Πρώτο Βήμα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου.

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη Κατέβασέ το τώρα

Όταν αποφασίσαμε να μπούμε στον κλάδο των βιολογικών προϊόντων το 2016, ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς μου εξήγησε σε φιλική κουβέντα πως «η αγορά έχει 1 εκ. Ευρώ τζίρο, εμείς έχουμε το 90%, οι Ρουμάνοι δεν έχουν λεφτά, χάνεις τον χρόνο σου, άντε να φτάσει τα 2 εκ. Ευρώ σε 5 – 6 χρόνια». Το 2018 τον είχαμε ήδη εκτοπίσει από τον χώρο. Το 2022 κάναμε στρατηγική έξοδο, με τον κλάδο των νωπών βιολογικών φρούτων και λαχανικών στη Ρουμανία να έχει πωλήσεις περίπου 15 εκ. Ευρώ και την εταιρεία μας να έχει το 22% αυτού του ποσού.

Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε πολύ έντονα με την ίδρυση και υποστήριξη εταιρειών στη Ρουμανία, μας είπαν πολλοί πως αφενός αργήσαμε και τα καλά χρόνια πέρασαν («όσοι ήταν να κάνουν εκεί εταιρεία, το έχουν κάνει ήδη»), αφετέρου δεν είχαμε πιθανότητες επιτυχίας επειδή δεν είμαστε λογιστές ή δικηγόροι. «Too little, toolate», που λέμε και στην Κατερίνη.

Το 2022 η εταιρεία μας τιμήθηκε από περίπου το 35 – 40% των Ελλήνων που ίδρυσαν εταιρεία στη Ρουμανία και φτάσαμε να είμαστε ένα από τα 3 γραφεία στη χώρα γενικότερα, όσον αφορά την ίδρυση εταιρειών από ξένους εκεί. 

Η καλύτερη ώρα είναι ΤΩΡΑ

Γιατί σου τα γράφω όλα αυτά; Επειδή αν δεις τις επενδύσεις και το επιχειρείν μόνο με βάση όσα λένε «οι γύρω σου», ποτέ δεν θα είναι καλή στιγμή να κάνεις κάτι! Πάντα θα πρέπει να περιμένεις για καλύτερες μέρες, που φυσικά ποτέ δεν έρχονται όταν μένεις ακίνητος.

Η καλύτερη ώρα για να υλοποιήσεις το επόμενο βήμα σου είναι τώρα! Γιατί «το επόμενο»; Επειδή, όπως είπαμε ήδη, το πρώτο βήμα είναι να συγχωρέσεις τον εαυτό σου και να του επιτρέψεις να δει το μέλλον χωρίς τα «αγκάθια» του παρελθόντος.

«Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι»

Όταν τα Goody’s ήταν η Ελληνική αλυσίδα που πραγματικά καινοτομούσε στο φαγητό είχε λανσάρει το εξαιρετικά απλό και πετυχημένο μήνυμα «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι» (γιατί όλα τα πετυχημένα μηνύματα είναι πάντοτε απλά). 

Το ότι σου λέω πως τώρα είναι η καλύτερη στιγμή δεν σημαίνει ότι θα ξεκινήσεις να κάνεις κάτι χωρίς μελέτη, προετοιμασία, ανάλυση και στρατηγική.

Μέσα από αυτό το blog και το βιβλίο που κρατάς σου έχω προτείνει πολλές φορές να σταματήσεις και να σκεφτείς τι πας να κάνεις. Αυτό δεν το κάνω για να σε αποτρέψω από κάθε πιθανό βήμα, αλλά για να το κάνεις με γνώση και ενσυναίσθηση: «Πάω να κάνω αυτό και στοχεύω να το κάνω έτσι, επειδή έχω μελετήσει την αγορά που είναι έτσι». Τα λέω και τα γράφω επειδή μιλώ κάθε μέρα με πολύ κόσμο (λόγω δουλειάς) και ο αριθμός όσων δεν προετοιμάζονται σωστά για το επιχειρηματικό τους βήμα ή την επένδυσή τους είναι πολύ μεγάλος.

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι καλό να προχωρήσεις! Να το κάνεις, αλλά οργανωμένα και συντεταγμένα! Όχι «να το παλέψεις και όπου βγει» όπως λένε διάφοροι «ρομαντικοί», αλλά να υλοποιήσεις το καλά μελετημένο σου πλάνο, βήμα βήμα.

Η καλύτερη ώρα είναι ΤΩΡΑ! Πάντα ήταν και πάντα θα είναι, για τους προετοιμασμένους και μελετημένους, για όσους σέβονται πρωτίστως τον εαυτό τους και στη συνέχεια το περιβάλλον στο οποίο κινούνται!

Τόλμησέ το! Αλλά με οργάνωση και δουλειά, όχι «χύμα στο κύμα, επειδή είμαι cool τύπος και χαρακτήρας»!

Εσύ τι γνώμη έχεις;

ΥΓ. Σήμερα που πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στα ακίνητα στην Ελλάδα ακούμε από διάφορους ότι είναι αργά και πως η καλύτερη περίοδος ήταν πριν μερικά χρόνια. Κατά 99% μπορείς να μαντέψεις τι θα λένε οι ίδιοι άνθρωποι σε 4 – 5 χρόνια από τώρα. Σωστά;

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου