Event - Εισιτηρια

«Μου περισσεύουν 30.000 Ευρώ. Τι τα κάνω;» (10 κανόνες και ένα παράδειγμα επένδυσης)

Στη Ρουμανία ξεκίνησα το Blog μου το 2008 και ήδη το 2010 δεχόμουν την εβδομάδα περίπου 50 ερωτήματα για επενδύσεις. Στην Ελλάδα ξεκίνησα τον Σεπτέμβριο του 2021 και είμαστε σε… καλό δρόμο, με 10 – 20 ερωτήματα την εβδομάδα. Πολλοί άνθρωποι θέλουν απλά «μία δωρεάν συμβουλή» και σε αυτό δεν είμαι καλός, μιας και για να προτείνω κάτι, έχω δουλέψει πολύ για να το καταλάβω, το έχω δοκιμάσει στη διάρκεια του χρόνου, έχω κερδίσει, έχω χάσει και έχω μάθει από ανθρώπους πολύ πιο ειδικούς, πελάτες μου με εμπειρία πολλαπλάσια από τη δικιά μου.

Την ώρα όμως που οι εξατομικευμένες συμβουλές πληρώνονται, μπορούμε σήμερα να συζητήσουμε πιο γενικά, προκειμένου να σου εξηγήσω πώς καταλαβαίνω μία επένδυση των 30.000 Ευρώ και ποιοι είναι οι κανόνες που τη διέπουν.

«Έχω 30.000 Ευρώ. Που να τα επενδύσω;»

Στην κατηγορία των «μικρών ποσών προς επένδυση», οι 30.000 Ευρώ είναι το πιο συνηθισμένο νούμερο που μου λέει κάποιος. Πάμε λοιπόν να το «σπάσουμε σε τάληρα» όλο αυτό…

1. Τι σημαίνει «έχω 30.000 Ευρώ προς επένδυση; Τα χρειάζεσαι ή όχι;»

Όταν λέμε ότι έχουμε ένα ποσό προς επένδυση, μιλάμε για κάτι που μπορούμε να το επενδύσουμε «και να το ξεχάσουμε»; Ή το χρειαζόμαστε σε 6 μήνες / 1 χρόνο; Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου. Αν τα 30.000 είναι στην πραγματικότητα 18.000, αυτά να επενδύσεις. Γιατί αν στην πορεία χρειαστείς τα υπόλοιπα 12.000 και αυτά είναι ενσωματωμένα στην επένδυση των 30.000 Ευρώ, τότε μπορεί να βρεθείς υπό πίεση να πουλήσεις τα πάντα για να πάρεις τα λεφτά που χρειάζεσαι. 

Και όταν πουλάς υπό πίεση, ξέρεις τι συμβαίνει. Ναι; Ψιλο-καταστροφή…

Άρα επενδύουμε μόνο ό,τι δεν χρειαζόμαστε για κανέναν λόγο και αφού πρώτα έχουμε βάλει στην άκρη:

  • 12 μήνες μισθού, έτσι ώστε αν αύριο μείνουμε χωρίς δουλειά να μην είμαστε «επί ξύλου κρεμάμενοι»
  • και 3 – 6 μήνες μισθού για έκτακτα ιατρικά έξοδα

2. Ενεργητική ή παθητική επένδυση;

Άπειροι άνθρωποι μου μιλάνε για ενεργητικές επενδύσεις και τις συγκρίνουν με τις παθητικές και το αντίστροφο.

– «Μα αυτός επένδυσε 30.000 και άνοιξε μαγαζί και βγάζει Χ»

Η: «Εσύ είπες ότι δεν θα ανοίξεις μαγαζί, θέλεις απλώς κέρδη χωρίς προσωπική εργασία και το ρίσκο της επιχείρησης. Τι σχέση η απόδοσή του με τη δικιά σου;»

Η ενεργητική επένδυση προϋποθέτει προσωπική εργασία και περιλαμβάνει και το ρίσκο της δουλειάς. Παθητική επένδυση σημαίνει ότι επενδύεις τα χρήματά σου και (φιλοδοξείς να) εισπράττεις απόδοση κάθε χρόνο ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, χωρίς να κάνεις κάτι άλλο. 

Αν σε μία ενεργητική επένδυση κάποιος γίνει παθητικός επενδυτής (πχ ξεκινήσει μία νέα δουλειά, ένας δουλεύει σε αυτή και άλλοι δύο απλά επένδυσαν) θα πρέπει να υπολογίζεται πάντοτε ως κόστος και η αμοιβή της δουλειάς του ενεργώς συμμετέχοντα. 

Επίσης όταν κάνω μία επένδυση μόνος μου και δουλέυω σε αυτή, θα πρέπει να υπολογίσω μισθό και για τον εαυτό μου και μετά να δω το κέρδος μου. Αλλιώς δεν υπολογίζω σωστά. 

Αν πχ κερδίζω 20.000 τον χρόνο και έχω δώσει στον εαυτό μου 12.000 ετήσιο μισθό, το πραγματικό μου κέρδος είναι 8.000.

3. Τι απόδοση ψάχνεις;

– «Έχω 20.000 και θέλω να τα επενδύσω»

Η: «Και τι απόδοση περιμένεις κάθε χρόνο;»

– «Όσο μεγαλύτερη γίνεται, χωρίς ρίσκο»

Η: «Λίγο πιο συγκεκριμένα;»

– «Ας πούμε 10 – 12.000, να παίρνω 1.000 Ευρώ / μήνα»

Η: «Δεν έχω σχέση με το αντικείμενο, αλλά μήπως είναι μικρό το κεφάλαιο για να μπείτε στο εμπόριο ναρκωτικών;»

– «Ποιος μίλησε για ναρκωτικά;»

Η: «Ποια κανονική επένδυση αποδίδει 50 – 60% τον χρόνο, χωρίς ρίσκο;»

Στη λατρεμένη μας Ελλάδα, όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι μισοί νέοι τελειώνουν το Λύκειο ως λειτουργικά αναλφάβητοι και (προσθέτω εγώ) οι δεκαεννιά στους είκοσι καμαρώνουν που είναι και οικονομικά / επενδυτικά αναλφάβητοι, ακούω συχνά τέτοιες παιδικές σκέψεις. 

Ναι, όλοι θέλουμε «τη μεγαλύτερη δυνατή επένδυση», όμως θα σου έλεγα να ξεκινήσεις αλλιώς:

Α. Έχεις πρόβλημα αν χάσεις τμήμα ή και όλου του κεφαλαίου σου με αυτή την επένδυση;

Β. Θέλεις πάση θυσία να είσαι στο μηδέν και πάνω;

Γ. Ψάχνεις περισσότερη σιγουριά ή θέλεις να ρισκάρεις και να προσπαθήσεις να αλλάξεις επίπεδο ζωής;

Γιατί ανάλογα με τις απαντήσεις σου, ακολουθεί η ερώτηση:

4. Τι ποσοστό ρίσκου θέλεις να αναλάβεις;

  • Τα κρυπτονομίσματα υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις, αλλά μπορεί και να τα χάσεις ΟΛΑ
  • Στις μετοχές ισχύει το ίδιο, αλλά με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας
  • (Φυσικά μετά από 13 χρόνια ανόδου, ακόμη και ο τελευταίος βλάκας νομίζει ότι ξέρει τα θέματα των μετοχών και των κρυπτονομισμάτων. Στην πρώτη πτώση θα δούμε τις γνώσεις καθενός…)
  • Στα ακίνητα δύσκολα θα τα χάσεις όλα, αλλά και δύσκολα πλέον θα κερδίσεις πάρα πολλά, εκτός και αν πάρεις ρίσκο και ποντάρεις σε περιοχή με προοπτικές να ανέβει στο μέλλον
  • Στις ιδιωτικές πλατφόρμες δανειοδότησης και factoring του εξωτερικού (έχω πελάτες που επενδύουν και εκεί) οι τόκοι είναι μεγάλοι, όμως το ρίσκο του να χάσεις το κεφάλαιό σου επίσης
  • Το Forex είναι για ανθρώπους χωρίς σοβαρές καρδιακές παθήσεις, ούτε και προδιάθεση σε αυτές. Έχω λίγους πελάτες που κερδίζουν από αυτό και δεκάδες που έχασαν κολοσσιαία ποσά.
  • Η επένδυση σε startup μέσω crowd funding μπορεί να σου πολλαπλασιάσει το κεφάλαιο, μπορεί όμως και να σου το εξαερώσει, αν δεν διαλέξεις σωστά.

Αν ψάχνεις επένδυση χωρίς ρίσκο με ετήσια πραγματική καθαρή απόδοση πάνω από 1 – 3%, μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνεις καλά.

Θα σου πρότεινα να κοιτάξεις και κάτι ακόμη, εκτός από το πόσο μεγάλη απόδοση μπορείς να πετύχεις: Το πόσο πιθανό είναι η επένδυσή σου να προστατέψει το κεφάλαιό σου.

5. Ετήσια απόδοση ή «μια και καλή σε μερικά χρόνια;»

Θέλεις να παίρνεις κάθε χρόνο μία απόδοση; Πχ το μέρισμα από μία μετοχή; Το ενοίκιο ενός διαμερίσματος;

Ή στόχο έχεις να πολλαπλασιάσεις το κεφάλαιό σου; Πχ να βάλεις 10.000 σε μία startup και αν αυτή πετύχει, να πουληθεί σε μερικά χρόνια και το μερίδιό σου να αξίζει 40.000;

Στην πρώτη περίπτωση των ετήσιων αποδόσεων ψάχνουμε κάτι όσο πιο σίγουρο και σταθερό = με μικρότερο ρίσκο και λογικά μικρότερη απόδοση.

Στη δεύτερη αναλαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερο ρίσκο, προσδοκώντας σε πολύ μεγαλύτερη απόδοση. Πχ όσοι επένδυσαν στην αυτοκινητοβιομηχανία Tesla, που ακόμη και σήμερα χάνει δις δολάρια τον χρόνο, δεν το έκαναν για να εισπράττουν ετήσιο μέρισμα, αλλά για να πουλήσουν στο μέλλον με υπεραξία.

Δεν υπάρχει καλή ή κακή στρατηγική. Υπάρχει το τι σου ταιριάζει εσένα και η συνειδητοποίηση του να ξέρεις τι κάνεις και γιατί.

6. Κατανοείς την έννοια του μεγέθους των χρημάτων; Της κεφαλαιοποίησης μίας μετοχής ή ενός κρυπτονομίσματος;

Ζούμε στα χρόνια που εξαιτίας των άπειρων χρημάτων που έπεσαν στις αγορές, πολλοί άνθρωποι έχουν απωλέσει εντελώς την επαφή τους με την πραγματικότητα και τη δυνατότητά τους να κατανοούν τα νούμερα που ακούν.

– «Αγόρασα το Χ κρυπτονόμισμα, επειδή πέρσι έτρεξε 11.000% και μπορεί να το κάνει πάλι και φέτος»

Η: «Τι κεφαλαιοποίηση έχει σήμερα, μετά την αύξηση κατά 11.000%;»

– «Περίπου 50 δις δολάρια»

Η: «Αν πούμε ότι το 11.000% είναι περίπου 110 φορές πάνω, περιμένεις ότι από τα 50 δις θα φτάσει τα 5,5 τρις δολάρια φέτος;»

– «Γιατί όχι;»

Η: «Γιατί όλη η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι περίπου 2 τρις και το μεγαλύτερο από αυτά είναι το bitcoin, που έχει λιγότερη κεφαλαιοποίηση από 1 τρις»

– «Και γιατί να μην πάει το δικό μου στα 5 τρις;»

Η: «Επειδή όσο μεγαλώνουν οι αξίες, αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να συμβεί και δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος λόγος που να ωθήσει ένα κρυπτονόμισμα σε τέτοια αξία».

Θα μου πεις ότι κανείς δεν περίμενε τις ανόδους που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια, όμως σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να κατανοούμε τι σημαίνει 1 εκ, 1 δις, 1 τρις κλπ. Μη γελάς, τα τελευταία χρόνια έχω δει άπειρους ανθρώπους που έχουν απωλέσει αυτή την ικανότητα… Διαβάζουν πέντε άρθρα «ειδικών» και μιλάνε για τα λεφτά λες και είναι φυστίκια…

Μεταξύ άλλων, μία φιλική συμβουλή: Το 1 πάρα πολύ εύκολα γίνεται 2. Το 2 πολύ εύκολα γίνεται 4. Το 4 εύκολα γίνεται 8. Το 8 όμως δεν γίνεται εύκολα 16, ενώ το 16 δύσκολα γίνεται 32 και το 32 πολύ δύσκολα γίνεται 64. Το 64 είναι σχεδόν απίθανο να γίνει 128 κλπ.

6. Τι καταλαβαίνεις από επενδύσεις και τι όχι;

  • Κατανοείς τι σημαίνει επένδυση σε ακίνητο εισοδήματος;
  • Αντιλαμβάνεσαι τη διαφορά της με την επένδυση σε χωράφι ή οικόπεδο;
  • Έχεις υπολογίσει τα πραγματικά κόστη και έσοδα μετά φόρων μίας επένδυσης ή μίας ετήσιας απόδοσης;
  • Έχεις καταλάβει πώς βγάζεις λεφτά από τις μετοχές, τα κρυπτονομίσματα κλπ;
  • Εφαρμόζεις τακτικές stop loss;

Με απλά λόγια, αν είναι να επενδύσεις κάπου, αφιέρωσε χρόνο για να καταλάβεις τι είναι αυτό, πώς λειτουργεί και τι ρίσκο θα αναλάβεις. Άσε τι σου λέει ο Ηλίας και κάθε άλλος. Μόνος σου ψάξε και ενημερώσου για τα βασικά, το άλφα και το βήτα της επένδυσης αυτής.

(Στους τελευταίους 5 πελάτες μου που με ρώτησαν για κρυπτονομίσματα και NFT τους ζήτησα να επενδύσουν 50 ώρες για να καταλάβουν – λίγο –  το σπορ, πώς λειτουργεί το άθλημα, ποιοι είναι οι trend settersκλπ. Κανείς τους δεν το έκανε, όλοι ακολούθησαν κάποιον φίλο. Αν πετύχουν οι συμβουλές και επιλογές του, θα μου λένε πως έγιναν ειδικοί. Αν όχι, θα βρίζουν τον φίλο τους, ενώ οι ίδιοι επέλεξαν να επενδύσουν… «κουτουρού»).

7. Πόσων χρονών είσαι;

Άλλες προτεραιότητες έχεις στα 20, άλλες στα 25, άλλες στα 30 και άλλες στα 40. Φυσικά όλα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου: Η διάθεσή σου για ρίσκο, οι ανάγκες σου για χρήματα, οι δυνάμεις σου να δουλέψεις κλπ.

Δεν υπάρχει «ένα μέγεθος για όλους» και μην υποτιμάς την ηλικία σου σε αυτή την εξίσωση.

8. Οι προηγούμενες αποδόσεις δεν εγγυώνται τις μελλοντικές

Έχω πραγματικά κουραστεί να διαβάζω / ακούω «αναλύσεις» ανθρώπων που θεωρούν δεδομένο ότι κάτι που συνέβη στο παρελθόν θα επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο και πάλι. Ισχύει για κάθε είδος επένδυσης, όπως φυσικά και για τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων, που είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν κάτω από τις διαφημίσεις τους ότι «οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές».

Μην παρασύρεσαι από τα μεγάλα λόγια. Κοίτα την ουσία και, όσο σου είναι δυνατό, προσπάθησε να κατανοήσεις τον μηχανισμό, τον λόγο που ανέβηκε μία τιμή. Αυτός ο μηχανισμός έχει περισσότερες πιθανότητες να επαναληφθεί.

Αν το σιτάρι ανέβηκε πέρσι 25% επειδή δεν έβρεξε τον Μάρτιο, ο μηχανισμός λέει να παρακολουθήσεις τον καιρό και να καταλάβεις πώς συσχετίζεται με τις τιμές. Αντίθετα, δεν σημαίνει ότι θα ανέβει και φέτος 25%, ή ότι αν δεν ανεβαίνει φέτος το σιτάρι, θα ανέβει το καλαμπόκι, που και αυτό είναι προϊόν της ίδιας κατηγορίας.

9. Συμμετοχικές επενδύσεις σε μικρά ποσά συνήθως δεν πάνε καλά…

Το να μπεις συνέταιρος σε μία επένδυση δεν είναι κακό. Όμως, όσο πιο μικρό είναι το ποσό που έχεις, τόσο πιο πιθανό είναι να χάσεις τα χρήματά σου ή απλά να μην έχεις κανέναν έλεγχο. Άλλο πράγμα το να επενδύσεις σε μία εταιρεία (πχ μία startup) και εντελώς διαφορετικό να βάλεις «ένα μικρό ποσό σε μία ανάπτυξη ακινήτων» ή «την αγορά ενός δωματίου ξενοδοχείου», ή ένας Θεός ξέρει τι άλλου (κάθε μήνα ακούω / διαβάζω και κάτι ακόμη πιο «νέο»).

Με 10.000 – 30.000 απέφυγε τις επενδύσεις που περιλαμβάνουν >2 συνεταίρους. Οι περισσότερες έχουν κακό τέλος, με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

10. «Γιατί να ανέβει αυτό; Ποιος θα το πάρει μετά; Δώσε μου έναν λόγο»

Μία ερώτηση που κάνουν όλοι οι μεγάλοι επενδυτές, ενώ συνήθως οι περισσότεροι μικροί επενδυτές απαντούν με ευχές. Προσπάθησε να μην είσαι ένας από αυτούς και να κατανοήσεις γιατί κάποιος θα θέλει να σου πληρώσει υπεραξία για να κάνεις μία κερδοφόρο έξοδο από την επένδυση.

Φεβρουάριος 2023. Ένα παράδειγμα επένδυσης (προς έναν νέο σε ηλικία επενδυτή)

– «Εντάξει, Ηλία, μας τα είπες όλα. Θα μας δώσεις όμως και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να δούμε πώς θα μπορούσε να κτιστεί ένα μικρό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με κεφάλαιο 30.000 Ευρώ;» θα σκέφτεσαι λογικά αν έχεις φτάσει ως εδώ με την ανάγνωση του κειμένου.

Με χαρά θα σου δώσω ένα παράδειγμα + το σκεπτικό πίσω από αυτό. Δεν είναι το μοναδικό, αναφέρεται σε νέο σε ηλικία επενδυτή, όμως είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει «κτίζω θέσεις»:

Παράδειγμα επένδυσης:

Κεφάλαιο:30.000 Ευρώ
Επένδυση Α: 10.000 – 15.000 Ευρώ
Επένδυση Β:10.000 – 15.000 Ευρώ 
Επένδυση Γ:4.000 –    6.000 Ευρώ
Επένδυση Δ:500 –   1.000 Ευρώ

Επένδυση Α: Αγορά γκαρσονιέρας / μικρού διαμερίσματος

  • Δανεισμός για την αγορά
  • Το ποσό των 10.000 – 15.000 Ευρώ να χρησιμοποιηθεί ως προκαταβολή
  • Το ποσό του δανείου να αποπληρώνεται από την ενοικίαση
  • Επιλογή με μικρό ρίσκο, με μηνιαίο εισόδημα
  • Στόχος: Σε 15 χρόνια να έχει αποπληρωθεί ολοσχερώς το δάνειο και να υπάρχει ένα ακίνητο εισοδήματος που θα προσφέρει και τυχόν υπεραξίες σε περίπτωση μελλοντικής πώλησης

Επένδυση Β: Επένδυση σε οικόπεδο στα όρια μίας πόλης

  • Αγορά αυστηρά μετρητοίς
  • Το ακίνητο αυτό θα πρέπει να έχει προοπτική και λόγους «να τρέξει» στο μέλλον
  • Σε γενικές γραμμές σε πολλές πόλεις της Ελλάδας αυτή η κατηγορία ακινήτων δεν έχει «τρέξει» ιδιαίτερα, ενώ λόγω του μικρού ύψους επένδυσης μπορεί να εντοπιστεί και κάποιος ιδιοκτήτης που θέλει γρήγορα να ρευστοποιήσει «ένα ακίνητο που κάθεται και δεν παράγει».
  • Ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης είναι 5 – 10 χρόνια
  • Επιλογή με μεσαίο ρίσκο, με στόχο την καλή απόδοση
  • Στόχος: Σε 5 – 10 χρόνια η περιοχή «να τρέξει» / να μπει στο σχέδιο πόλεως / να αποκτήσει υποδομές που δεν έχει σήμερα και να πολλαπλασιαστούν τα χρήματα της επένδυσης, τουλάχιστον Χ 2. Πιθανός επενδυτής θα είναι κάποιος που θα αγοράσει το ακίνητο για να κτίσει μία βίλλα

Επένδυση Γ: Επένδυση σε κρυπτονομίσματα

  • Αγορά μετρητοίς
  • (πχ) 2.000 Ευρώ σε 5 mainstream κρυπτονομίσματα. 
  • (πχ) 3.000 Ευρώ σε 10 κρυπτονομίσματα που δεν έχουν τρέξει καθόλου
  • Εβδομαδιαία παρακολούθηση
  • Χρονικός ορίζοντας: Κάτω από 12 μήνες
  • Επιλογή με μεγάλο ρίσκο
  • Στόχος: Να ρισκάρεις περίπου το 20% των χρημάτων σου σε επενδύσεις που αν πάνε καλά, θα πρέπει να σου αυξήσουν το κεφάλαιο κατά 50 – 100%, τουλάχιστον. Τον ποσοτικό στόχο της αύξησης θα τον θέσεις εσύ.
  • (Προσωπικά αν έφτανα απόδοση 100%, θα απέσυρα σταδιακά το κεφάλαιό μου, συνεχίζοντας την επένδυση μόνο με τα κέρδη, αλλά ό,τι και να κάνεις, φρόντισε να έχεις στρατηγική που θα τηρήσεις χωρίς ενθουσιασμό).

Επένδυση Δ: Επένδυση σε NFT

  • Αγορά μετρητοίς
  • Το ποσό θα ήταν καλό να μοιραστεί σε 2 κατηγορίες: Ένα NFT με αξία άνω των 100 Ευρώ και τα υπόλοιπα με αξία μικρότερη του ποσού αυτού
  • Μηνιαία παρακολούθηση
  • Χρονικός ορίζοντας: Πάνω από 12 μήνες
  • Επιλογή με τεράστιο ρίσκο (προσοχή και στις «μαϊμούδες»)
  • Στόχος: Να ρισκάρεις ένα μικρό % των χρημάτων σου με στόχο να πετύχεις αποδόσεις > 500%. Τον ποσοτικό στόχο της αύξησης θα τον θέσεις εσύ.
  • (Εδώ θα απέσυρα χρήματα μόνο μετά από δεκαπλασιασμό του κεφαλαίου).

Επιλογές υπάρχουν άπειρες. Σημασία έχει να έχεις στρατηγική και πειθαρχία

Όλα τα παραπάνω μετατρέπουν ένα ποσό 30.000 Ευρώ σε ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων που στόχο έχει σε 10 – 15 χρόνια να μετατρέψει τον ιδιοκτήτη του σε ιδιοκτήτη διαμερίσματος + κάτοχο περισσότερων μετρητών, με έναν σχετικά λιγότερο επικίνδυνο τρόπο. Ταυτόχρονα, επειδή ένας νέος θέλει λογικά και να ρισκάρει / να κερδίσει περισσότερα χρήματα πιο γρήγορα, επενδύοντας περίπου το 20% του κεφαλαίου σε πολύ ριψοκίνδυνες επενδύσεις, μπορεί να πετύχει μεγάλες ή τεράστιες αποδόσεις, ενώ αν αποτύχει, δεν θα κινδυνεύσει να τα χάσει όλα.

Φυσικά εκτός από αυτές τις επιλογές υπάρχουν δεκάδες άλλες, όμως με έναν τέτοιον τρόπο «κτίζεται» ένα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο για μικρά ποσά.

Σημασία δεν έχει το ποιες επιλογές θα κάνεις, αλλά να έχεις στρατηγική, πειθαρχία και να ξέρεις τι κάνεις. Αν το καταφέρεις, τότε θα έχεις διανύσει τον μισό δρόμο προς την επιτυχία. Ο άλλος μισός περιλαμβάνει μελέτη, ψάξιμο και λίγη τύχη. Καλή επιτυχία!

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

  1. ΜΠΑΝΤΟΥΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ αναφέρει:

    Ηλιας Παπαγεωργιαδης
    Ειχα την τιμή να τον γνωρίσω απο κοντά και να διαπιστώσω ότι εκτός απο γνώστης πολλων πραγμάτων ειναι και ενας εξαιρετικός άνθρωπος.Τον εμπιστευεσαι απο την πρώτη ματιά.Καταπληκτικός στη δουλειά του, το ηθος και η ειλικρινεια του ξεπερασαν κάθε προσδοκία μου.
    Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μία εκδήλωση που δεν πρέπει να χάσεις!

Η πρώτη μου μεγάλη εκδήλωση στην Ελλάδα συνδυάζει ουσία, γνώση και διαδραστικά workshops για να προετοιμαστείς για τις επενδυτικές προκλήσεις του 2024.

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου