ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Να επενδύσω και εγώ στον Τουρισμό; Τι πρέπει να προσέχω;» 12 συμβουλές

Η φετινή χρονιά ολοκληρώνεται καλύτερα από κάθε προσδοκία που είχαν οι άνθρωποι του τουρισμού πριν από 6 μήνες. Η Ελλάδα πέτυχε ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις και έσοδα, παρά το ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια μόνο ο ιδιωτικός τομέας έχει επενδύσει στον τουριστικό κλάδο της χώρας, ενώ το δημόσιο αδυνατεί να προσφέρει σοβαρές υποδομές στα περισσότερα σημεία της πατρίδας μας (ευτυχώς ιδιωτικοποιήθηκαν 19 αεροδρόμια και γλυτώσαμε από αρκετές τριτοκοσμικές καταστάσεις).

Όπως ήταν φυσικό, τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2022 «άνοιξαν την όρεξη» σε πολλούς ακόμη υποψήφιους επενδυτές, που ενδιαφέρονται να μπουν και αυτοί «στο παιχνίδι», με διάφορους τρόπους:

  • Ξενοδοχείο
  • Airbnb
  • Τουριστικό πρακτορείο εισερχομένου τουρισμού
  • Real Estate
  • Ενοικίαση τουριστικών σκαφών
  • Μαθήματα καταδύσεων
  • Ενοικίαση αυτοκινήτων και μοτοσικλετών
  • Μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος
  • Μαγαζί γενικώς
  • Άλλου είδους επένδυση

Το τελευταίο τρίμηνο… με «βομβάρδισαν» με σχετικές ερωτήσεις άνθρωποι από όλα τα μέρη της Ελλάδας = το συγκεκριμένο θέμα αξίζει να το συζητήσουμε διεξοδικότερα.

Τα πλεονεκτήματα του κλάδου

Ελάχιστοι είναι οι κλάδοι στην Ελλάδα που έχουν τα «εγγενή πλεονεκτήματα» του τουρισμού:

Α. Η υπέροχη ομορφιά της πατρίδας μας. Ό,τι και να γράψεις είναι «φτωχό».

Β. Δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια ευχαριστημένων τουριστών που μεταφέρουν το μήνυμα και σε άλλους. Η Ελλάδα προσφέρει συναισθήματα και εμπειρίες, αυτό που ψάχνει η πλειοψηφία των ανθρώπων παγκοσμίως.

Γ. Μέτριο επίπεδο ανταγωνισμού σε πολλές περιπτώσεις = υπάρχει ακόμη χώρος για έναν σοβαρό.

Δ. Ανάλογα με την περιοχή, η τουριστική περίοδος διαρκεί από ως και 8 μήνες.

Ε. Με δεδομένο ότι την Ελλάδα «πρέπει να τη γυρίσεις, δεν είναι τόπος για να κλειστείς σε ένα all includive», πρακτικά οι επενδύσεις των μεγάλων παικτών συνήθως ανεβάζουν το επίπεδο όλης της περιοχής, επιτρέποντας στους μικρούς και μεσαίους να πάρουν και αυτοί κομμάτι της συμπληρωματικής πίτας που δημιουργείται από μία μεγάλη επένδυση.

ΣΤ. Το επίπεδο των τουριστών που προσελκύουν αρκετές περιοχές της Ελλάδας είναι υψηλό επιτρέπει την επιτυχία ακόμη και σε επιχειρηματικά σχέδια με τιμές μεσαίες / ανώτερες / ανώτατες.

Ζ. Ελάχιστοι ξοδεύουν λεφτά για marketing = όποιος το κάνει σωστά, λογικά θα επωφεληθεί.

Τα μειονεκτήματα του κλάδου

Α. Όπως κάθε δουλειά στην Ελλάδα, το επιχειρείν στον τουρισμό υπόκειται σε βαρύτατη φορολογία, άμεση και έμμεση. Επίσης με την ψηφιακή «Εργάνη» και τα άλλα «θαύματα» που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια τα πρόστιμα πέφτουν βροχή και προστίθενται στην ήδη βαρύτατη φορολογία, καταλήγοντας συχνά να είναι εξοντωτική.

(Μη μου πεις ότι θα κάνεις φοροδιαφυγή και έτσι θα βγάλεις λεφτά. Δικαίωμά σου να το ρισκάρεις, εδώ συζητάμε για το αν στέκεται κάτι νόμιμα).

Β. Για όποιον θέλει να δουλέψει 100% «άσπρα», θα του υπενθυμίσω ότι σε αρκετούς υποκλάδους του τουρισμού ξέρω πολλά παραδείγματα όπου άνθρωποι με πάρα πολλή δουλειά και όλα νόμιμα «παίρνουν στο σπίτι» έναν μισθό, ή και ζημίες. Αυτό με πολλή δουλειά, όχι με ένα αποτυχημένο εγχείρημα.

Γ. Οι υποδομές στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας είναι «αρχαϊκές» όπως έγραψε πρόσφατα στο FB ένας πολύπειρος επιχειρηματίας του χώρου. Τίποτε δεν είναι δεδομένο, ούτε καν το ρεύμα, το νερό και η αποκομιδή των σκουπιδιών. Για μαρίνες και λιμάνια που δεν υπάρχουν ενώ η ζήτηση είναι τεράστια, υδροπλάνα που από το 2004 «θα πετάξουν του χρόνου» και άλλα μεγαλύτερα έργα ας μη μιλήσουμε.

Δ. Το προσωπικό είναι δυσεύρετο και όσο περνάνε τα χρόνια θα είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεις σωστά άτομα, να επενδύσεις σε μία ομάδα και να κτίσεις για το μέλλον. Καλώς ή κακώς, ένα σοβαρό τμήμα του πληθυσμού θεωρεί πως οι επαγγελματίες του τουρισμού τους έχουν φερθεί πολύ άσχημα στο παρελθόν και δεν θέλει να το ξαναπεράσει όλο αυτό. Άλλοι βολεύονται με δουλειές στην πόλη ή φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι απλώς τεμπελιάζουν και ζουν με επιδόματα, συντάξεις παππούδων κλπ. 

Η ουσία είναι ότι η ζήτηση για προσωπικό είναι μεγάλη και η προσφορά εργασίας κάθε χρόνο θα μειώνεται, ακόμη και αν πληρώσει κάποιος περισσότερα από τον ανταγωνισμό. Ας μη μιλήσουμε για την ποιότητα της εργασίας αυτής, μιας και η έλλειψη παιδείας, η έλλειψη εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα κλπ έχουν μετατρέψει ένα σημαντικό τμήμα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας σε «εργαζόμενους που δεν μπορούν να αποδώσουν», για να το πω ευγενικά.

(Επαναλαμβάνω: Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι οι εργοδότες στον τουρισμό είναι καλοί, η πλειοψηφία τους δεν είναι. Εδώ όμως συζητάμε για κάποιον που θέλει να μπει στον χώρο και θα αναζητήσει προσωπικό).

Δ. Ανάλογα με την περιοχή, η τουριστική περίοδος διαρκεί από ως και 2 – 3 μήνες, με όλα τα προβλήματα που συνεπάγεται αυτό το γεγονός.

Ε. Αν μιλάμε για νησιά, πρόσεξε και το θέμα της διαμονής για σένα και τους υπαλλήλους σου. Μπορεί να πάθεις «μεγάλη ήττα», από εκεί που δεν το περιμένεις…

ΣΤ. Τα πολλά απρόβλεπτα των τελευταίων χρόνων. Στον κλάδο αυτόν δεν έχει νόημα να μετράμε μόνο την τελευταία χρονιά, συνήθως οι έμπειροι παίκτες κοιτούν τα αποτελέσματά τους σε ορίζοντα πενταετίας / δεκαετίας. Τα τελευταία 5 χρόνια είχαμε 2 που δεν πήγαν καλά. Τα τελευταία 10 χρόνια είχαμε 2 που δεν πήγαν καλά και άλλα 2 – 3 που πήγαν «μέτρια» σε σύγκριση με το 2022. Μία ενδεχόμενη (πιθανότατη) οικονομική κρίση στην Ευρώπη μπορεί εύκολα να μας στερήσει εκατομμύρια τουρίστες. Ο καιρός είναι επίσης ένα θέμα, μιας και αν είναι κακός μπορεί να χαθεί και ένας πολύτιμος μήνας πωλήσεων.

Πες μου την απορία / ιδέα σου.

Έχεις κάποια ερώτηση; Θέλεις να αναλύσω περισσότερο κάποιο θέμα;

Γράψε μου για να τα πούμε!

12 συμβουλές

Έχω την τύχη να έχω 30+ πελάτες που ασχολούνται άμεσα με τον χώρο του τουρισμού και περίπου άλλους 20 που ασχολούνται έμμεσα με το θέμα, πχ πουλάνε software σε εταιρείες του κλάδου. Επίσης κατάγομαι από τουριστική περιοχή, έχω φίλους σχεδόν σε κάθε σημαντικό τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα και (λόγω δουλειάς) μιλάω με πάνω από 200 ανθρώπους του χώρου κάθε χρόνο. Ξέρω νούμερα, έσοδα, έξοδα, ενοίκια, πλεονεκτήματα και προβλήματα που συχνά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, ενώ όταν προσφέρω τις γνώσεις μου σε κάποιον έχω πάρει πολλές φορές και την ευθύνη να συμβουλεύσω = έχω δει τα αποτελέσματα των συμβουλών αυτών.

Σαφέστατα αν συγκρίνεις όσα σου πω με αυτά που ξέρει πχ κάποιος επαγγελματίας στην Άνδρο για το τι συμβαίνει στο νησί του, θα διαπιστώσεις ότι ο άνθρωπος αυτός ξέρει περισσότερα από εμένα για εκείνη την περιοχή. Αν όμως κάνουμε ένα βήμα πίσω και δούμε το θέμα γενικότερα (μιας και δεν ξέρω ακριβώς τι θέλεις να κάνεις), τότε νομίζω ότι όσα ακολουθούν θα σου φανούν χρήσιμα.

1. Μην ξεκινήσεις να κάνεις κάτι που σου είναι άγνωστο!

(ή τουλάχιστον αν θέλεις να το κάνεις, επένδυσε πολύ λίγα στην αρχή, μέχρι να το μάθεις!)

Δεν είναι εύκολες όλες οι δουλειές! Δεν μπορείς να γίνεις από τη μια μέρα στην άλλη ξενοδόχος, ιδιοκτήτης σκάφους ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο. Αν ξεκινήσεις «με φόρα» χωρίς να ξέρεις / χωρίς να πληρώσεις ανθρώπους που ξέρουν, θα σπάσεις τα μούτρα σου.  Πάνε αργά μέχρι να καταλάβεις τη δουλειά και μετά «ανέβασε ταχύτητα». Δεν αγοράζεται με λεφτά η εμπειρία. Είτε την αποκτάς εσύ, είτε φέρνεις άλλους που την έχουν.

Μη χαμογελάς ειρωνικά, σε βλέπω… όπως ακόμη «βλέπω μπροστά μου» έναν από τους πρώτους ανθρώπους που με πλήρωσε για να τον συμβουλεύσω επιχειρηματικά, έναν μεγαλέμπορο φρούτων και λαχανικών που πριν από 20+ χρόνια αποφάσισε να επενδύσει ένα τεράστιο ποσό για να στήσει ένα παραλιακό μαγαζί στη Βόρεια Ελλάδα. Δέσμευσε την πολύτιμη ρευστότητα που θα χρειαζόταν τον χειμώνα, με σκοπό να στήσει μία δουλειά «και να τα κονομήσει το καλοκαίρι» (εγώ λέω να έχει τυχερά με κοπέλες). Τον απέτρεψα, του έδωσα 10 εναλλακτικές, δεν με άκουσε. Το μαγαζί του κόστισε 3 περιουσίες, άνοιξε Αύγουστο αντί για Μάιο, οι υπάλληλοι χρυσοπληρώθηκαν και δεν δούλεψαν, διαφήμιση σωστή δεν έγινε, ο άνθρωπος έχασε τα χρήματά του και τον χειμώνα έπαθε μεγάλη ζημιά στη βασική του ασχολία.

ΥΓ. Ειδικά στην αρχή μην ανοιχτείς με μεγάλα δάνεια!

2. Μελέτησε με μεγάλη προσοχή το προφίλ των τουριστών που έρχεται στην περιοχή ( = μάθε τον πελάτη σου)

Στην Κέρκυρα φάγαμε από κεντρικό μαγαζί «σάντουιτς με ιταλικά τυριά και αλλαντικά που τα κόβουν μπροστά σου» και δώσαμε 6 – 9 Ευρώ για αυτό. Στην Παραλία Κατερίνης υποψιάζομαι ότι ένα τέτοιο project θα πήγαινε άπατο, το ίδιο και σε άλλα μέρη της χώρας, ενώ αντίθετα υπάρχουν πολλά σημεία που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν.

Πριν ξεκινήσεις, ρώτα / ψάξε / παρατήρησε / μάθε τον πελάτη σου! Προσπάθησε να καταλάβεις ποιος είναι, από ποια χώρα έρχεται, τι προϋπολογισμό έχει συνήθως, αν είναι μόνος / σε σχέση / με οικογένεια / τι ψάχνει και τι μπορεί να πληρώσει. Ένα καλό εστιατόριο στη Χαλκιδική έχει άλλο κοινό από αυτό στη Θάσο, την Κρήτη, τη Σύμη ή τη Μύκονο.

3. Εσύ τι διαφορετικό θα κάνεις / φέρεις;

Μην αρχίζεις τα χωριάτικα και τις βλακείες. Δουλειά δεν κάνουμε απλώς αντιγράφοντας «αυτόν που είδαμε να πηγαίνει καλά», γιατί αφενός δεν ξέρουμε αν όντως πάει καλά και αφετέρου δεν γνωρίζουμε τα μυστικά της δουλειάς που ξέρει αυτός για να πάει καλά. Προσπάθησε να στήσεις κάτι που θα έχει φυσιογνωμία, το δικό σου στίγμα, για να μπορέσει να σε καταλάβει εύκολα ο τουρίστας και να σε ξεχωρίσει σε δεύτερη φάση.

Τι διαφορετικό θα κάνεις; Τι νέο θα φέρεις στο συγκεκριμένο θέμα; «Μια από τα ίδια» με όλους τους γύρω γύρω, επειδή αυτό βλέπεις να «τραβάει»; Αν αυτό έχεις στο μυαλό σου, καλύτερα κάνε δωρεά τα λεφτά σου στο Παιδικό Χωριό ΣΟΣ στο Φίλυρο, ή τον Σύλλογο Βενιαμίν στην Κατερίνη, για να πιάσουν τόπο και να αποφύγεις την άδικη ταλαιπωρία, τις κατάρες και την καταστροφή.

– «Μα εγώ θέλω να κάνω κάτι απλό, να βγάλω λεφτά χωρίς πολλή κούραση. Δεν θα σκίσω τις κάλτσες μου για τον κάθε τουρίστα».

Αν έτσι σκέφτεσαι, τότε μην ταλαιπωρείσαι, ασχολείσου με κάτι άλλο. Ή αν ασχοληθείς με τον τουρισμό, να θυμάσαι πως με τέτοια λογική μάλλον δεν θα μακροημερεύσεις.Τουρισμός και τεμπελιά δεν φέρνουν επιτυχία…

Επίσης η διαφορά σου δεν μπορεί να είναι μόνο η τιμή, αν θέλεις τη γνώμη μου! Για να σταθείς σε έναν νέο κλάδο θα πρέπει να κάνεις κάτι περισσότερο από τους άλλους, να προσφέρεις κάτι διαφορετικό…

4. «Δώσε» για να πάρεις. «Χάσε» για να κερδίσεις.

… να «δώσεις» στον πελάτη για να πάρεις! Να «χάσεις» για να κερδίσεις!

«Τι να δώσω δηλαδή;» θα ρωτήσεις.

  • Αν πουλάς φαγητό, προσέφερε κάποια προϊόντα με εξαιρετικά υλικά και ποιότητα σε χαμηλότερη τιμή από την κανονική, για να κτίσεις όνομα (βάλε και λίγη κανονική φέτα, όχι μόνο λευκό τυρί, ξεκίνημα είναι!)
  • Αν πουλάς καφέ, προσπάθησε να έχεις τον πιο καλό καφέ στην περιοχή
  • Αν έχεις ξενοδοχείο και AirBnB έχεις άπειρες επιλογές για να δώσεις στον πελάτη σου «κάτι παραπάνω», εκτός από τις εξαιρετικές υπηρεσίες που αυτονόητα θα πρέπει να προσφέρεις.
  • Κάνε το κάτι παραπάνω και με τα σκάφη ή τα αυτοκίνητα, και οι δυο μας ξέρουμε ότι μπορείς. Άσε τα «δεν βγαίνω», πρέπει να μπεις στην αγορά…

Οι επιλογές είναι πολλές, άπειρες σε όλους τους κλάδους. Με δεδομένο ότι έχεις πελάτη που στην αρχή θα σε διαλέξει με εντελώς υποκειμενικά κριτήρια, προσπάθησε να δώσεις κάτι που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον!

5. Κάνε τους υπολογισμούς σου με στόχο η δουλειά σου να μη χάνει λεφτά, όντας 100% νόμιμη

Αν μία δουλειά δεν «βγαίνει» ούσα 100% νόμιμα, με «όλα άσπρα», ξέχνα τη και φύγε μακριά. Αν ξεκινήσεις από το «άσπρα χάνω 30.000, αλλά με «ομορφιές» θα βγάλω 20.000» καλύτερα παράτα το. Θα είναι τόσο στενά τα περιθώριά σου, που μία «στραβή» να σου τύχει, θα βρεθείς να έχεις δουλέψει σκληρά, να έχεις επενδύσει λεφτά και να είσαι και χρεωμένος στο τέλος της σεζόν.

Επίσης δεν υπάρχουν αποδόσεις «4 – 6%» στον τουρισμό! Μη μου λες ότι θα νοικιάσεις το AirBnB για να πάρεις μόνο αυτή την απόδοση, δεν αξίζει τον κόπο, όταν θα χρειαστεί να απασχοληθείς πολύ + το πολύ σε 10 χρόνια θα χρειαστείς ανακαίνιση, ενώ ήδη πλήρωσες την αγορά του.

6. Διάλεξε με μεγάλη προσοχή τους συνεργάτες / προμηθευτές σου

Στον τουρισμό ο καλύτερος συνεργάτης και προμηθευτής δεν είναι αυτός που έχει κατ’ ανάγκη τη χαμηλότερη τιμή, αλλά αυτός που έχει στοκ προϊόντων και μπορεί να σε καλύψει ακόμη και στην πιο δύσκολη, απροσδόκητη στιγμή. Το καλοκαίρι ο κόσμος μπορεί «να πλακώσει κατά κύματα» και να βρεθείς χωρίς κωδικούς πριν το καταλάβεις. Αν ο προμηθευτής σου απαντήσει στο τηλέφωνο και σου πει «σε 3 μέρες» ενώ εσύ καίγεσαι, την όποια έκπτωση κερδίσεις θα τη χάσεις πολλαπλάσια από τις μειωμένες πωλήσεις.

Το καλοκαίρι, οι δουλειές στον τουρισμό χρειάζονται «κομάντο», «σκυλιά του πολέμου» που θα σου δώσουν λύσεις όποτε τις χρειαστείς (και εσύ θα πρέπει να έχεις λεφτά για να τους πληρώσεις σωστά, ιδανικά επί τόπου, για να αποτελείς για αυτούς προτεραιότητα).

ΥΓ. Δεν είναι κακό να έχεις στο μυαλό σου και εναλλακτικές λύσεις, αν αυτό είναι εφικτό.

7. Δώσε δουλειά στους ντόπιους / στους συντοπίτες σου

Είτε είσαι από την περιοχή είτε θα πας εκεί για να στήσεις τη δουλειά σου, φρόντισε να κρατήσεις καλές σχέσεις με τους ντόπιους. Ας πούμε ευγενικά ότι στις περισσότερες τουριστικές περιοχές θα συναντήσουμε ανθρώπους που «ζηλεύουν» και δεν είναι καλό να τους βρεις απέναντί σου με το καλημέρα.

Κάπου θα κάνεις πίσω, κάπου θα νιώσεις ότι σε «κοροϊδεύουν» λίγο, όμως μόνο αν αφήσεις λεφτά στην τοπική κοινωνία θα κάνεις τη δουλειά σου ήσυχα και θα αποκτήσεις γνωριμίες που θα σου φανούν πολύτιμες στη συνέχεια. 

Το ανέκδοτο που λέει ότι πήγε κάποιος σε ένα χωριό και ένας ντόπιος του είπε «στο χωριό μου θέλεις να έχεις προτεραιότητα με το αυτοκίνητό σου;» βρίσκει εφαρμογή και σε άλλα θέματα, όπως το «ποια ταμπέλα θα είναι νόμιμη και ποια παράνομη», «ποιος θα έχει όλα τα του προβλήματα λυμένα και ποιος θα ταλαιπωρηθεί» κλπ. Κράτα καλές σχέσεις και σιγά σιγά θα τη βρεις την άκρη!

8. Πρόσεξε πώς θα φερθείς στους ανθρώπους που θα δουλέψουν για σένα

Πρόσεξε να μη γίνεις και εσύ ένας ακόμη βλαξ που θέλει να κάνει δικιά του δουλειά για να βγάλει τα απωθημένα του, να προσβάλλει τους ανθρώπους γύρω του και να το παίξει «αφεντικό»! Σύμφωνοι, τις περισσότερες φορές δεν θα μείνεις ικανοποιημένος από τους συνεργάτες σου, ανεξάρτητα με το πόσο θα τους πληρώσεις (περισσότερα από όσα υπολογίζεις) και το πώς θα τους φερθείς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι έχεις το δικαίωμα να τους μιλήσεις άσχημα, να τους προσβάλλεις κλπ. 

Μεταξύ μας, είναι και αντιπαραγωγικό όλο αυτό. Δεν μπορείς να κτίσεις ομάδα φερόμενος άσχημα στον κόσμο, ενώ από την άλλη μένεις εκτεθειμένος σε κάθε είδους «εκδίκηση» από την πλευρά του θιγόμενου.

Ο επιχειρών έχει πάντα μεγάλο, γερό στομάχι. Μην το ξεχνάς ποτέ αυτό!

9. Χρειάζεσαι marketing + «από στόμα σε στόμα». Δεν φτάνει μόνο το ένα από τα δύο

Υπάρχουν τοποθεσίες που «δουλεύουν από μόνες τους», όμως αυτές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Αν δεν βρεις μία τέτοια «θέση» (χλωμό σε κόβω στην αρχή), εν έτει 2023 που θα θελήσεις να ασχοληθείς με τον τουρισμό, θα χρειαστεί να ξεκινήσεις με κανονικό marketing και στη συνέχεια να αποκτήσεις την «έξωθεν καλή μαρτυρία», τις καλές κριτικές κλπ.

Αν περιμένεις να δουλέψεις επειδή απλά μας έκανες την τιμή και άνοιξες την επιχείρησή σου, τότε… «κλάφτα Χαράλαμπε»!

Αν έχεις τη δυνατότητα να λάβεις την άδεια του πελάτη για να του στείλεις υλικό τον χειμώνα μέσω email, τότε κάντο. Θα σου είναι πολύτιμες τέτοιες πληροφορίες (πάντα τηρώντας τους κανόνες του GDPR) και θα σε βοηθήσουν να κτίσεις σχέσεις με τους πελάτες σε βάθος χρόνου.

(«Κανονικό marketing» δεν σημαίνει «ένα φειγ βολάν της πλάκας». Είπαμε παραπάνω να προσπαθήσεις να καταλάβεις τον πελάτη σου, έτσι ώστε στη συνέχεια και να σκεφτείς πώς θα τον εντοπίσεις και μετά τι θα του προσφέρεις για να τον ευχαριστήσεις).

10. Συνέργειες και cross selling. Αν το καταφέρεις, θα απογειωθείς

Εύκολο δεν είναι, ειδικά στην αρχή. Όμως you never know (όπως λέμε και εμείς στην Κατερίνη, πρωτεύουσα ενός νομού που υποδέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες). Ο υποψήφιος πελάτης σου έχει να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες στις διακοπές του + θα κάνει και κάποιες «αυθόρμητες» αγορές. Αν μπορέσεις να κτίσεις σχέσεις με μη ανταγωνιστές και ο ένας προτείνει την υπηρεσία / το προϊόν του άλλου στους πελάτες του, τότε και έξτρα εισόδημα θα προκύψει και θα αυξηθεί ο αριθμός των πελατών που θα έρθεις σε επαφή μαζί τους.

Τα ξενοδοχεία προσφέρουν εκδρομές, όπως και κάποια μαγαζιά φαγητού προσφέρουν εκπτώσεις σε πελάτες συγκεκριμένων καταλυμάτων κλπ. Υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο θέμα αυτό, αρκεί να το θέλεις και εσύ + να βρεις πρόσφορο έδαφος με άλλους επαγγελματίες εκεί.

(Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιου είδους συμφωνίες με «εμφανείς απατεώνες / ασόβαρους / σβαρνιάρηδες». Κακό θα κάνουν και θα σε εκθέσουν).

11. Locationlocationlocation.

(Το άφησα επίτηδες προς το τέλος, γιατί λογικά θα περίμενες να το αναφέρω νωρίτερα).

Η τοποθεσία έχει μεγαλύτερη σημασία από όση πιστεύεις. Υπάρχουν μαγαζιά σε τουριστικές περιοχές που απλά «κτυπάνε μύγες» γιατί είναι τοποθετημένα ένα στενό πιο κάτω από εκεί που περνάει ο κόσμος. Το ίδιο ισχύει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, φαγητού, διαμονής κλπ. 

Χωρίς να την πληρώσεις «χρυσή», πάντα η καλή τοποθεσία πληρώνεται πιο ακριβά και αξίζει τα χρήματά της. Μελέτησε το επιχειρηματικό σου σχέδιο, δες πόσα μπορείς να δώσεις για το καλύτερο δυνατό σημείο και προσέθεσε +20% από το ποσό αυτό. Αν δεν τοποθετηθείς σωστά στην αγορά, όλα τα υπόλοιπα θα δυσκολέψουν πολύ και συχνά δυστυχώς θα γίνουν… μάταια.

Αφού λοιπόν η τοποθεσία έχει κεφαλαιώδη σημασία = είναι σημαντικό να μελετήσεις καλά την περιοχή πριν επιλέξεις να πάρεις θέση σε αυτή. Να μιλήσεις με ντόπιους, να παρατηρήσεις από που κυκλοφορούν οι τουρίστες κλπ. 

Ο παίζων χάνει, ο πίνων μεθά ο μη ερευνών την αγορά καταστρέφεται. Νόμοι της ζωής.

12. Μην ενθουσιάζεσαι από μία καλή χρονιά / μην απογοητεύεσαι από μία κακή

Ο τουρισμός είναι μαραθώνιος! Σπάνια κάποιος κερδίζει πολλά λεφτά γρήγορα! Το «σπορ» αυτό θέλει υπομονή, σημασία έχει η επαναληψιμότητα, το κτίσιμο σταθερής πελατείας ( = σταθερών εσόδων έτσι ώστε να πατάμε σε αυτά και να ανεβαίνουμε προς τα πάνω).

Αν μία χρονιά σου πάει καλά, μην πιστέψεις κατ’ ανάγκη πως είσαι πανέξυπνος. Ψάξε πρώτα να δεις μήπως ήταν θέμα συγκυρίας και συνέχισε να κοιτάς τι μπορείς να βελτιώσεις επιπλέον, έτσι ώστε την επόμενη σεζόν να στοχεύσεις ψηλότερα, αυξάνοντας και τον προϋπολογισμό του marketing. 

Αν η χρονιά δεν σου βγει ενώ εσύ έκανες σωστά τα περισσότερα από αυτά που έπρεπε, τότε μελέτησε τις αστοχίες σου και μην απογοητεύεσαι, κάποιες φορές πρέπει να περιμένουμε λίγο μέχρι να πετύχουμε σε αυτόν τον χώρο. (Οκ, αν πήρες το «top» σημείο, τα έκανες όλα σωστά και δεν πούλησες, μάλλον πρέπει να αλλάξεις περιοχή ή απλά το συγκεκριμένο «άθλημα» δεν είναι για εσένα).

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Ο τουρισμός έχει ευκαιρίες αλλά και παγίδες. Αυτονόητα απαιτεί σκληρή δουλειά, ευγένεια και πολύ καλές υπηρεσίες, μιας και χωρίς αυτές άδικα συζητάμε. Μελέτα καλά το «έργο» πριν πάρεις την απόφασή σου, χωρίς «παρωπίδες». Στην Ελλάδα όπου οι περισσότερες δουλειές απλά «δεν βγαίνουν»ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες για να κτιστούν σοβαρές δουλειές σε βάθος χρόνου. Σου εύχομαι η δικιά σου προσπάθεια να είναι μία από αυτές!

Καλή επιτυχία!

Εσύ τι γνώμη έχεις;

ΥΓ. Αν με ρωτήσεις να σε συμβουλεύσω «συγκεκριμένα για την περίπτωσή σου», θα σου ζητήσω χρήματα για να το κάνω, γιατί και ο χρόνος μου κοστίζει, αλλά και επειδή οι δωρεάν συμβουλές δεν εισακούγονται.

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

  1. Κουρής Διονύσιος αναφέρει:

    Απλές , σωστές και στοχευμένες σκέψεις για όλους αυτούς που σκέπτονται να επενδύσουν στον τουρισμό.
    Περιμένω και άλλες παρόμοιες δημοσιεύσεις.
    Χαιρετισμούς από την Αθήνα.

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Ευχαριστώ. Χαιρετισμούς από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κατερίνη και το Βουκουρέστι!

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου