Event - Εισιτηρια

Οι Ρουμάνοι φυλακίζουν πολιτικούς = έχουν διαφθορά. Στην Ελλάδα είμαστε όλοι άγγελοι. Σωστά;

Πριν λίγες μέρες βγήκε η οριστική απόφαση στη δίκη της πρώην Ρουμάνας υπουργού Elena Udrea. Η πρώην πανίσχυρη πολιτικός καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Από τα πολλά και διάφορα που έκανε, αυτό που δεν μπόρεσε να αποφύγει ήταν η καταδίκη της για τη διασπάθιση 2.800.000 Ευρώ δημοσίου χρήματος, που δόθηκε «για την προβολή της Ρουμανίας» κατά τη διάρκεια της οργάνωσης ενός αγώνα πυγμαχίας του Ρουμάνου boxer Lucian Bute, πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή. Ουσιαστικά όπως λέει το σκεπτικό της καταδίκης της, χωρίς διαγωνισμό ανέθεσε στον οργανωτή του αγώνα τα χρήματα αυτά, «για να προβάλλει τουριστικά τη Ρουμανία». (Στην πράξη όλα έγιναν για να βγάλει φωτογραφία δίπλα στον boxer, την ώρα που θα στεφόταν παγκόσμιος πρωταθλητής νικώντας στη χώρα του, ίσως και για άλλα, οικονομικά, οφέλη).

Οι περισσότεροι πολιτικοί που βλέπεις σήμερα και θεωρείς «πανίσχυρους» και «ικανότατους» είναι συνήθως μάλλον απλοί, συνηθισμένοι άνθρωποι, ή ίσως και με διανοητικό επίπεδο εμφανώς περιορισμένο. Η Udrea προσπάθησε να διαφύγει μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου, μπαίνοντας στη Βουλγαρία και προσπαθώντας να φτάσει στην Ελλάδα (λες και από εδώ δεν θα την έστελναν πίσω… δεν ξέρει ποιους διώχνουμε και ποιους κρατάμε σε αυτή τη χώρα). Την έπιασαν λίγο πριν μπει στην Ελλάδα…

Διαβάζεις αυτή την είδηση και λες: «Διεφθαρμένη χώρα η Ρουμανία, χαμός γίνεται εκεί, κόσμος μπαίνει φυλακή». Σωστά;

Λάθος, φίλε μου. Μεγάλο λάθος. Άσε με να σου εξηγήσω το γιατί, μήπως και μπορέσεις και εσύ να κοιτάξεις την ουσία των πραγμάτων και όχι μόνο την επιφάνειά τους…

Ρουμανία: Πολιτικοί, επιχειρηματίες, παράγοντες κλπ… όλοι πήγαν φυλακή όταν παρανόμησαν

Συχνά εξηγώ σε όλους πώς η Ρουμανία άλλαξε τη φορολογία της και σταδιακά άρχισε να αλλάζει τα οικονομικά της δεδομένα. Πλέον οι κάτοικοί της βγάζουν κατά μέσο όρο περισσότερα χρήματα από τους αντίστοιχους Έλληνες, έχουν 10% μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη από εμάς κλπ. (Η Eurostat το λέει αυτό). Όμως δεν είναι μόνο οι φόροι που έφεραν αυτή την αλλαγή.

Τον Δεκέμβριο του 2004 έγιναν προεδρικές εκλογές και εξελέγη ο φιλοδυτικός Traian Basescu, ο «καπετάνιος» όπως τον ήξερε ο κόσμος. Αυτός προχώρησε σε πολλές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και η πλήρης αναδιάταξη της Δικαιοσύνης. Έχοντας στο πλευρό του αμερικάνους συμβούλους, πήρε νέους σε ηλικία δικηγόρους από την επαρχία, τους έδωσε 4 – 5 φορές μεγαλύτερο μισθό από αυτόν που έπαιρναν, τους εξασφάλισε τα πιο εξελιγμένα τεχνικά μέσα της εποχής και τους προσέφερε και πλήρη πολιτική κάλυψη: «Έχετε ό,τι χρειάζεστε, ξεβρωμίστε τη χώρα» τους είπε…

Παράλληλα έφτιαξε τη Δημόσια Αρχή κατά της Διαφθοράς, της οποίας η επικεφαλής ανέλαβε η περίφημη Laura Covesi (που πλέον έγινε η Ευρωπαία Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς). Τα αποτέλεσματα άρχισαν να φαίνονται μέσα σε λίγα χρόνια…

 • Εκατοντάδες πολιτικοί κατηγορήθηκαν για πάσης φύσεως αδικήματα, με αποδείξεις και ντοκουμέντα.
 • Ένας πρώην πρωθυπουργός πήγε φυλακή, το ίδιο και δεκάδες πρώην και εν ενεργεία υπουργοί (σε μία περίπτωση έναν τον μάζεψαν από το υπουργικό του γραφείο)…
 • Δεκάδες βουλευτές είχαν την ίδια μοίρα: Εντοπίστηκαν, κατηγορήθηκαν με αποδείξεις και πειστήρια, καταδικάστηκαν και εξέτισαν ποινές
 • Εκατοντάδες δήμαρχοι, νομάρχες και σύμβουλοι ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο. Χαρακτηριστικά θα σου πω ότι πριν τις δημοτικές εκλογές του 2016, ήταν στη φυλακή οι 5 από τους 7 απερχόμενους δημάρχους του Βουκουρεστίου… 
 • Σειρά διάσημων επιχειρηματιών πήγαν φυλακή, κατηγορούμενοι για κάθε είδους παρανομίες, σχεδόν κάθε πάμπλουτος της χώρας. Κάποιοι από αυτούς παραμένουν μέσα, ή εκτίουν τις ποινές τους σε άλλες χώρες, όπου κατάφεραν να διαφύγουν.
 • Ακόμη και λαϊκά είδωλα, όπως ο διάσημος ποδοσφαιριστής Gica Popescu, o πρώην αρχηγός της Barcelona, ο συμπαίκτης του Hagi, πήγε στη φυλακή όταν καταδικάστηκε για ένα σκάνδαλο με στημένα παιχνίδια, μαζί και με τον πρόεδρο της Steaua Βουκουρεστίου, τον αλέγκρο Gigi Becali.
 • Ακόμη και ο αδερφός του προέδρου, ο αδερφός του Traian Basescu, o Mircea, καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για διαφθορά, την ίδια εποχή που ο αδερφός του κυβερνούσε τη χώρα!

Στη Ρουμανία λοιπόν πήγαν φυλακή εκατοντάδες «δυνατοί» και «επώνυμοι» τα τελευταία 15 χρόνια.

Η «επανάσταση» του 2017

Στις εκλογές του 2016 εξελέγησαν οι σοσιαλιστές, εκμεταλλευόμενοι και τη μεγάλη αποχή. Η πρώτη τους δουλειά ήταν να προσπαθήσουν να αλλάξουν τον νόμο και να παρέμβουν στη Δικαιοσύνη, για να αλλάξουν άρθρα που οδηγούσαν σε καταδίκη τα στελέχη τους. Προσπάθησαν να το κάνουν χωρίς να περάσουν νόμο στη Βουλή, με απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Ο κόσμος ξεσηκώθηκε και βγήκε στους δρόμους μαζικά, δημιουργώντας την «επανάσταση» του 2017. Εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ειρηνικά για πολλές μέρες, αναγκάζοντας τον τότε πρωθυπουργό να ακυρώσει την απόφαση αυτή πριν αποκτήσει νομική ισχύ.

H σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν κατάφερε να περάσει την ατζέντα της, παρά το ότι μοίρασε «τσουβάλια με λεφτά» για να γίνει φιλικότερη προς τους πολίτες. Το μήνυμα της ρουμανικής κοινωνίας ήταν ξεκάθαρο: «Όχι στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης».

Πες μου την απορία / ιδέα σου.

Έχεις κάποια ερώτηση; Θέλεις να αναλύσω περισσότερο κάποιο θέμα;

Γράψε μου για να τα πούμε!

Ο συνεργάτης των κομμουνιστών και η προστατευόμενή του…

Το 2022 αποτελεί το έτος της αποκαθήλωσης ακόμη και για τον ίδιο τον Traian Basescu, αυτόν που ξεκίνησε και υποστήριξε τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Φέτος βγήκε η οριστική δικαστική απόφαση ότι ήταν συνεργάτης του κομμουνιστικού καθεστώτος, κάτι που (στη Ρουμανία, που ξέρει τι σημαίνει κομμουνισμός στην πράξη) είναι καταδικαστέο. Αυτός, ο δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη εξουσία για 10 χρόνια, ευρωβουλευτής σήμερα, καταδικάστηκε και του αφαιρέθηκε η φρουρά που προσφέρει το κράτος σε πρώην προέδρους, του πήραν πίσω την κρατική κατοικία που έχουν οι πρώην πρόεδροι και όλα τα υπόλοιπα πλεονεκτήματά του. Από τα ψηλά στα χαμηλά…

Ποια ήταν η προστατευόμενη του πρώην προέδρου; Η Elena Udrea… αυτή που καταδικάστηκε τελεσίδικα πριν λίγες μέρες… για 10 χρόνια ήταν η πιο δυνατή γυναίκα στη χώρα (ήταν κοινό μυστικό ότι είχε στενή σχέση με τον πρώην πρόεδρο), όμως δεν κατάφερε να σταματήσει τη Δικαιοσύνη από το να την ελέγξει για τα παραπτώματά της.

Στη Ρουμανία συνεχίζουν να συμβαίνουν πράξεις διαφθοράς, όμως τις πιο πολλές φορές αυτοί που τις κάνουν πάνε φυλακή…

Ελλάδα: Η χώρα των αγγέλων, των άμεμπτων οσιομαρτύρων…

Την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν συμβαίνει τίποτε από αυτά που έγραψα παραπάνω. Μπορεί κάποιοι κακοπροαίρετοι να την αποκαλούν «Κολομβία των Βαλκανίων», όμως επίσημα δεν μπορεί κανείς να προσάψει τίποτε σε κανέναν. 

 • Οι πολιτικοί μας είναι άσπιλοι και αμόλυντοι, άγγελοι που ήρθαν από τον ουρανό, τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 • Οι μεγάλοι μας επιχειρηματίες επίσης
 • Η χώρα έχει ως επί το πλείστον άμεμπτους ανθρώπους, ίσως και οσιομάρτυρες…

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον νομιμότητας, σοβαρότητας και αξιοσύνης κινούνται σχεδόν όλοι οι Έλληνες. Έτσι τουλάχιστον καταλαβαίνει κάποιος, αν δει ποιοι και πόσοι καταδικάστηκαν για διαφθορά τα τελευταία 20 – 30 χρόνια. 

Και γιατί όχι; Μπράβο μας ως Έλληνες, που καταφέραμε να φτιάξουμε τέτοια κοινωνία αγγέλων!

Πότε μία χώρα έχει μεγάλη διαφθορά; Όταν πάνε πολλοί στη φυλακή, ή όταν δεν πάει κανένας;

Κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι «θεωρητικοί του καφενείου» που μου λένε / γράφουν ότι η Ρουμανία έχει μεγάλη διαφθορά, επικαλούμενοι τη Χ ή Ψ έκθεση ενός διεθνούς φορέα. Αν τους ρωτήσω για το αν έχουν διαβάσει την έκθεση αυτή, η απάντηση είναι πάντα αρνητική. Το πρόβλημά τους είναι να νιώσουν καλά, επιμένοντας ότι η Ρουμανία (που δεν γνωρίζουν) είναι πιο κάτω από την Ελλάδα = η Ελλάδα δεν χρειάζεται να βελτιωθεί σε τίποτε.

Τι λένε όμως οι εκθέσεις αυτές; Λαμβάνουν υπόψη τους τα περιστατικά που καταλήγουν στη Δικαιοσύνη και με δεδομένο ότι στη Ρουμανία αυτό συμβαίνει πολύ συχνά, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι στη χώρα υπάρχει διαφθορά. Σωστό, υπάρχει.

Έχω όμως και εγώ μία ερώτηση: Πότε μία χώρα έχει μεγάλη διαφθορά;

 • Όταν καταλήγουν στη φυλακή σχεδόν όλοι όσοι παρανομούν;
 • Ή όταν κανείς από τους παρανομούντες δεν έχει πρόβλημα με τη Δικαιοσύνη;

Δηλαδή… αν αύριο στη Ρουμανία σταματήσουν οι συλλήψεις πολιτικών, επιχειρηματιών κλπ, αυτό θα σημαίνει ότι σταμάτησε η διαφθορά;

Σου προτείνω να θυμηθείς πως όλα όσα ζούμε στην Ελλάδα δεν είναι κατ’ ανάγκη τα σωστά, ενώ αυτά που συμβαίνουν αλλού είναι λάθος.

Προσωπικά προτιμώ μία χώρα με απόλυτη ασφάλεια για τον πολίτη, Δικαιοσύνη που κυνηγάει σχεδόν κάθε «κακοπροαίρετο», απόλυτη προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και των ακινήτων και φυσικά ελευθερία στην άσκηση του επιχειρείν. 

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου