ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

«Φιλαράκι, παίζει κανένα δάνειο από το εξωτερικό;» (11 «μυστικά»)

– «Θέλω να ιδρύσω εταιρεία στη Ρουμανία»

Η: «Τι θέλετε να κάνετε με αυτή;»

– «Τι σε νοιάζει εσένα;»

Η: «Από αυτό ξεκινάμε, για να σας πω αν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε ή όχι»

– «Αποφάσισα να υλοποιήσω στη Ρουμανία μία επένδυση φωτοβολταϊκών, ύψους 45 εκ. Ευρώ»

Η: «Οκ, αυτό είναι εύκολο, μπορούμε να σας υποστηρίξουμε με τον αδερφό μου και συμπτωματικά ξέρω και καλά τον κλάδο αυτόν, ως πολύ καλά θα έλεγα».

– «Μέσα από αυτή την εταιρεία, θα κάνω και επενδύσεις στην Ελλάδα, άλλα 80 εκ. Ευρώ περίπου. Γίνεται;»

Η: «Γίνεται, απλά εκτός απροόπτου θα πληρώσετε την Ελληνική φορολογία για αυτές».

Στη ζωή μου έχω συζητήσει / προχωρήσει / ολοκληρώσει επενδύσεις πελατών από 30 – 50.000 Ευρώ ως και 100.000.000+ Ευρώ. Από τις μεγάλες έχω συζητήσει πολλές και έχω ολοκληρώσει λίγες, όπως και όλοι οι επενδυτικοί σύμβουλοι. Όμως κάτι που έχω μάθει είναι να ξεχωρίζω αυτόν που πραγματικά θα επενδύσει τόσα πολλά χρήματα σε κάτι… Ο κύριος που είχα μπροστά μου δεν έδειχνε τέτοια περίπτωση…

…θύμωσε για το γεγονός ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα φορολογούνται στην Ελλάδα, του εξήγησα, τον ηρέμησα και αποφάσισα να καταλάβω αν μιλάω με κάποιον άνθρωπο που θα κάνει κάτι μαζί μου, ή με κάποιον αντίστοιχο με τον αλήστου μνήμης Βλάση Τσάκα που θα αγόραζε τον Παναθηναϊκό

Η: «Πότε θέλετε να προχωρήσουμε την εταιρεία;»

– «Τον επόμενο μήνα».

Η: «Τι περιμένετε τότε, αν επιτρέπεται;»

– «Να μου εκταμιευθούν τα δάνεια που μου έχουν εγκριθεί».

Η: «Ποια δάνεια ακριβώς;»

– «Έχω καταθέσει δύο αιτήσεις και έχουν εγκριθεί και οι δύο, σε λίγες μέρες θα πληρώσω και για τα business plan και τον άλλον μήνα θα γίνει η εκταμίευση».

Τι κάνεις όταν έχεις μπροστά σου κάποιον που βλέπεις ότι πάει από μόνος του για να τον δαγκώσουν; Εγώ έχω το κακό κουσούρι να του λέω την αλήθεια και να προσπαθώ να τον προστατέψω, τουλάχιστον για να νιώθω ότι δεν συνετέλεσα στο έγκλημα…

Η: «Ξέρετε… δεν υπάρχουν δάνεια τέτοιου ύψους που εγκρίνονται μόνο με ένα business plan, σε έναν – δύο μήνες. Προσέξτε μην πάει κάποιος να σας κοροϊδέψει, να σας βάλει να πληρώσετε ένα ποσό για το business plan και μετά σας πει ότι τελικά κάτι συνέβη και δεν θα πάρετε τα δάνεια που περιμένετε».

Ο άνθρωπος μπροστά μου σηκώθηκε όρθιος, μου αράδιασε σωρεία κοσμητικών επιθέτων και έφυγε, λέγοντάς μου ότι θα πάει σε άλλον για να του κάνει εταιρεία στη Ρουμανία. Του απάντησα «να την κάνετε με όποιον θέλετε, απλά διασφαλίστε πρώτα τα λεφτά» όμως ήταν πλέον πολύ θυμωμένος για να με ακούσει.

Τα δάνεια, τα φορέματα και οι φαντομάδες

Μη χαμογελάς… ναι, είναι πάρα πολλοί αυτοί που πιστεύουν πως θα πάρουν τέτοια δάνεια. Άλλοι περιμένουν επιδοτήσεις από το εξωτερικό, «αναπτυξιακά κεφάλαια» κλπ. Θυμάσαι την ιστορία που σου διηγήθηκα το 2021 για κάποιον φίλο μου, στον οποίο προσπαθούσαν να πουλήσουν το παραμύθι ενός τέτοιου δανείου, με κίνητρο ένα φόρεμα με το φερμουάρ μισοκατεβασμένο; Θυμήσου τη εδώ, έχει την αξία της αυτή η αληθινή ιστορία και έχει προστατέψει πραγματικά πολλούς ανθρώπους…

(Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον «φαντομά γκουρού του χρηματιστηρίου…)

Τα δάνεια από το εξωτερικό: 11 «μυστικά» για να ξέρεις να προστατευθείς

Καταλαβαίνω ότι μπορεί να χρειάζεσαι τα χρήματα, σε πιστεύω ότι έχεις ένα εξαιρετικό επενδυτικό σχέδιο, σε νιώθω που θέλεις να «κατακτήσεις τον κόσμο» κλπ. Είναι απολύτως θεμιτό. Καλό όμως θα είναι να μη σε πιάνουν κορόιδο διάφοροι επιτήδειοι, για αυτό και έλα να δούμε μερικά «μυστικά» που μπορεί να τα ξέρεις, είναι όμως χρήσιμο να τα θυμηθείς ξανά:

1. Κανείς δεν δανείζει μεγάλα ποσά χωρίς σοβαρές, εμπράγματες εγγυήσεις

Όλα αυτά τα «κόλπα» περιλαμβάνουν το ίδιο παραμύθι σε εκατοντάδες παραλλαγές: «Μπορώ να σου βγάλω δάνειο από το εξωτερικό, χωρίς εγγυήσεις από μεριάς σου. Η εγγύηση θα είναι η ίδια η επένδυση, που θα την ασφαλίσουμε».

Συνήθως οι «παραμυθάδες» πρώτου επιπέδου ζητάνε και εισπράττουν 10.000 – 15.000 – 50.000 Ευρώ ως αμοιβή για να συντάξουν ένα υποτιθέμενο business plan που θα παρουσιαστεί στον χρηματοδότη του έργου για να εγκρίνει την επένδυση. Άλλοι βάζουν και κάποιο success fee (που λέμε στην Κατερίνη), όχι γιατί θα το πάρουν ποτέ, αλλά για να νομίζεις ότι έχουν κάθε λόγο να προσπαθήσουν.

Δηλαδή κάτι στο στυλ: «Δώσε μου 15.000 για να σε πάρω στην πλάτη μου και πετάξουμε στη Σελήνη. Μόλις φτάσουμε όμως θα μου δώσεις και 5% επί του ποσού που θα πάρεις μετά την πτήση ως εκεί».

Θα σου πω όμως ένα μυστικό: Κανείς στον κόσμο δεν δανείζει μεγάλα ποσά χωρίς σοβαρές, εμπράγματες εγγυήσεις.

2. Κανείς δεν σου δανείζει μεγάλα ποσά μέσα σε λίγες εβδομάδες

Αν ποτέ σου δάνειζε κάποιος, θα χρειαζόταν πολύ καιρό για να αναλύσει την περίπτωση και να πάρει την τελική του απόφαση, όπως ξέρουμε από τράπεζες, επενδυτικά funds κλπ. Άρα όταν ακούς πως όλα θα τελειώσουν σε λίγες εβδομάδες, να ξέρεις πως αυτό το έργο δεν το έφεραν ποτέ στο σινεμά.

Ποιος θα τολμήσει να υπογράψει δανεισμούς μεγάλων ποσών, χωρίς πρώτα να έχει 1.000 υπογραφές και εισηγήσεις από άλλους στην ομάδα του, για να μοιραστεί μαζί τους την ευθύνη;

Όποιος λέει το αντίθετο ας πούμε ότι είναι άσχετος ή κακοπροαίρετος…

3. Δεν υπάρχουν στον πλανήτη γη «λεφτά παρκαρισμένα που παρακαλάνε να επενδυθούν, με δάνειο προς εσένα»

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεις, δεν υπάρχουν κρυμμένα κάπου στον πλανήτη λεφτά που περιμένουν να δοθούν σε εσένα, να επενδυθούν στο δάνειό σου. Οι επισφαλείς επενδύσεις / δανεισμοί περιορίζονται στα λίγα χιλιάρικα, ποτέ παραπάνω. 

Γιατί; Επειδή κανείς δεν θέλει να χάσει τα λεφτά που έχει επενδύσει / δανείσει και αν θέλει να επενδύσει έχει άπειρες εναλλακτικές επενδυτικές επιλογές από το να σου τα δώσει εσένα και να βασιστεί στα λόγια σου.

Ναι, ξέρουν και αυτοί που διαχειρίζονται χρήματα πως αν τα δανείσουν σε κάποιον «ανέτοιμο», η πιθανότητα να συμβεί «η στραβή» είναι 99 – 99,99%.

4. Αν ποτέ δίνονταν ένα τέτοιο δάνειο, θα συνοδευόταν από μεγάλο επιτόκιο λόγω της επισφάλειας που έχει

Επισφαλείς δανεισμοί υπάρχουν και αφορούν μικροποσά. Όχι τυχαία, τα ποσά αυτά τοκίζονται με υπέρογκους τόκους, για να βγάλει ο δανειζών χρήματα που θα καλύψουν τυχόν ζημιές από κακοπληρωτές.

Πόσο άσχετος με τα οικονομικά μπορεί να είναι κάποιος που θα πιστέψει ότι «στο Λουξεμβούργο ο Ζαν Κλωντ Διαχειριστής Fund» θα του δώσει «χαμηλότοκο δάνειο με 2-3%», αντί να επενδύσει τα ίδια χρήματα πχ σε ομόλογο του Αμερικανικού Δημοσίου, με την ίδια ή και καλύτερη απόδοση, χωρίς ρίσκο;

eBook Cover
Δωρεάν e-Book

Το πιο πολύτιμο (δωρεάν) βιβλίο για το επιχειρείν που έχεις διαβάσει.

Στο Πρώτο Βήμα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου.

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη Κατέβασέ το τώρα

5. Αν όντως τα δάνεια αυτά «ασφαλίζονταν», τότε η διαδικασία ασφάλισης και αντασφάλισης θα κρατούσε 12 – 18 μήνες

Έχω καθίσει στο τραπέζι και έχω καταφέρει να ολοκληρώσω συναλλαγές με ασφάλιση δανείου. Κατ’ αρχάς όταν ασφαλίζεται ένα δάνειο, ο ασφαλιστής μελετά και εγκρίνει τον δανειολήπτη και τη φύση του δανείου. Ανήκει στη σφαίρα της μεταφυσικής το γεγονός ότι ο «Μπάμπης από το Αγρίνιο» ή «ο Ηλίας από την Τσαριτσάνη Ελασσώνας» είναι βέβαιοι ότι θα τους ελέγξει κάποιος διεθνής ελεγκτικός μηχανισμός και θα τους βρει σωστούς και ασφαλίσιμους.

Μετά την ασφάλεια θα πρέπει να ακολουθήσει και η αντασφάλεια, μιας και οι ασφαλιστικές δουλεύουν μέσω των αντασφαλιστικών, που σταθμίζουν το ρίσκο και προστατεύουν τους επενδυτές.

Όλα αυτά αργούν, φίλε μου. Εγώ λέω 12 – 18 μήνες, πάντως σίγουρα πάνω από 6!

6. Όταν δίνεις τη μικρή προκαταβολή, ποτέ δεν παίρνεις ένα χαρτί που να ανταποκρίνεται σε όσα σου υποσχέθηκαν

Έχω δει «δαγκανιάρηδες» να παίρνουν 10.000, 15.000 ή διάφορα άλλα ποσά. Το χαρακτηριστικό που πρόσεξα όποτε κατάφερα να δω το έγγραφο βάσει του οποίου πήραν τα λεφτά, ήταν πως όσα γραφόταν μέσα στο συμφωνητικό δεν είχαν καμία σχέση με αυτά που υποσχέθηκε κάποιος στον ευκολόπιστο υποψήφιο εκατομμυριούχο.

Αφενός στο κείμενο γράφονται άσχετα θέματα, αφετέρου αυτά είναι εύκολο (για τον «δαγκανιάρη») να αποδείξει ότι τα εκτέλεσε. Σου βάζει και δικαιοδοσία των δικαστηρίων σε μία χώρα που δεν ξέρεις και τελειώνει το θέμα.

7. Όταν κάποιος σου λέει πως θα σου κανονίσει τέτοιο δάνειο και θα εισπράξει ποσοστό επιτυχίας από αυτόν που θα σου δώσει τα λεφτά, ψάξε μία βρεγμένη σανίδα

Αν κάποιος «λεβέντης» σου υποσχεθεί τέτοιο δάνειο και σου πει ότι θα πληρωθεί ποσοστό επιτυχίας από την εταιρεία που θα δώσει το δάνειο (μη ρωτάς ποια είναι, αυτή πάντα χάνεται μέσα στο έρεβος της ομίχλης και της καταχνιάς, κανείς δεν ξέρει το όνομά της), τότε ψάξε μία βρεγμένη σανίδα και πάρτη στα χέρια σου. Στην εικόνα της λογικά θα ομολογήσει ότι σε δουλεύει.

Αν πιστεύεις πως ο Χ «άγνωστος κολοσσός» έψαχνε τον «Κυριάκο από τα Μέθανα» για να του συστήσει πελάτες και να πάρει ποσοστό για αυτές τις συστάσεις, τότε φοβάμαι πως πιστεύεις και στους μονόκερους…

8. Όταν μιλάμε για επενδύσεις εκατομμύριων, μία σοβαρή έρευνα αγοράς κοστίζει από μόνη της δεκάδες χιλιάδες Ευρώ

Μία σοβαρή έρευνα αγοράς για μία επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων (καλή ώρα τα φωτοβολταϊκά που ανέφερε αυτός ο πελάτης στον διάλογο που αναδημοσίευσα) έχει μεγάλο κόστος, πολλαπλάσιο της αμοιβής που σου ζητάνε για να σε βοηθήσουν να «βγάλεις» το δάνειο με ένα απλό επιχειρηματικό σχέδιο. Πρέπει να πιστοποιηθούν σειρά πληροφοριών, να υπογραφεί από συγκεκριμένες εταιρείες για να θεωρείται έγκυρη και αποδεκτή και να χρησιμοποιηθεί στον φάκελο του δανείου που αφορά εκατομμύρια Ευρώ.

Χωρίς αυτή τη λεπτομερή έρευνα αγοράς με τη σωστή υπογραφή, κανένας μεγάλος δανειστής δεν θα ασχολούνταν μαζί σου (βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα ασχοληθεί όπως και να είναι, ακόμη και αν πληρώσεις πανάκριβα τη σχετική έρευνα. Άλλωστε όλα είναι αέρας κοπανιστός, δεν υπάρχουν λεφτά για να δανειστείς).

9. Αν όντως κανόνιζαν τέτοια δάνεια, οι «νταραβερτζήδες» θα τα είχαν πάρει πρώτα οι ίδιοι

Καλέ μου άνθρωπε, αν ήταν τόσο εύκολο να εκταμιεύσει δάνειο κάποιος, απλά με ένα επιχειρηματικό σχέδιο κόστους 10.000 – 15.000 Ευρώ, δεν θα το είχε κάνει πρώτα ο ίδος για τον εαυτό του;

Θα το είχε κάνει και θα είχε γίνει βαθύπλουτος δισεκατομμυριούχος. Δεν είναι όμως και αυτό θα πρέπει να σε βάλει σε υποψίες.

10. Αν εκτός από την αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών σου πουν να καταθέσεις κάπου και ένα ποσό για ίδια συμμετοχή, να ξέρεις ότι σε θεωρούν εντελώς «πανέξυπνο»

Αν εκτός από την αμοιβή τους σου ζητήσουν να καταθέσεις και «ένα ποσό ως εγγύηση», να ξέρεις πως σε θεωρούν εντελώς «πανέξυπνο» και κοιτάνε να σε μαδήσουν από όλες τις πλευρές. Τα λεφτά που θα σου πάρουν ως «εγγύηση» θα δεις ότι στα έγγραφα που θα υπογράψεις θα αναγράφονται ως κάτι άλλο, για να μην επιστραφούν δικαστικά στο μέλλον.

11. Κ Α Ν Ε Ι Σ στον πλανήτη γη δεν πήρε ποτέ τέτοιο δάνειο / χρηματοδότηση / επιδότηση κλπ

Η Λίτσα Διαμάντη τραγουδούσε παλιά πως «δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία, στην περίπτωσή μας όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος». Στην περίπτωσή σου όμως ούτε ευτυχία θα υπάρξει, ούτε δάνειο, ούτε επιδότηση, χρηματοδότηση ή όπως αλλιώς θέλεις να το πεις, ούτε και θα πάρεις το ένα τρίτο από αυτά (τι αξία έχει το ένα τρίτο του τίποτα;)

Είναι πολλοί οι άνθρωποι στον πλανήτη γη που εξαπατήθηκαν από τέτοιες ιστορίες, όμως ούτε ένας που να πήρε όντως το δάνειο. Για αυτό τα βήματα που μπορείς να κάνεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • Να ρίξεις λίγο κρύο νερό στο πρόσωπο, να σταματήσεις να ονειρεύεσαι και να πεις στον «δαγκανιάρη” ότι δεν ενδιαφέρεσαι
  • Αν όχι, τουλάχιστον να έχεις στο πλευρό σου έναν σοβαρό και αξιόπιστο δικηγόρο σε κάθε βήμα
  • Αν όχι, τουλάχιστον να μη δώσεις χρήματα πριν πάρεις (γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να πάρεις)

Συχνά νιώθουμε ότι ανακαλύψαμε τη μεγάλη ευκαιρία της ζωής μας. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις μάλλον ανακαλύψαμε τη μεγάλη μας ευκαιρία για να νιώσουμε πώς είναι το συναίσθημα να μας τρώνε τα λεφτά οι κάθε είδους επιτήδειοι.

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Αν θέλεις να χάσεις κάποια λεφτά, δώστα στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό

Αν ντε και καλά κάτι σε τρώει μέσα σου και θέλεις να χάσεις ένα χρηματικό ποσό ύψους 10 – 50.000 Ευρώ (ανάλογα με το πόσο πολύ αφήσεις να σε κοροϊδέψουν), τότε σου προτείνω κάτι άλλο: Δώρισε το ποσό αυτό για να πιάσει τόπο! Προσωπικά σου συστήνω το Ελληνικό Παιδικό Χωριό στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, ή τη Μέριμνα Παιδιού και τον Βενιαμίνστην Κατερίνη, αλλά μπορείς να τα δώσεις και όπου αλλού θεωρείς ότι αξίζει! Τουλάχιστον εκεί θα πιάσουν τόπο!

Περίπτωση να πάρεις τέτοιο δάνειο από το εξωτερικό δεν υπήρχε, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει και όποιος πονηρός λέει το αντίθετο τον περιμένω με τις σχετικές αποδείξεις.

Μη χάνεις χρόνο σε φανταστικές καταστάσεις, προσγειώσου στην πραγματικότητα και κτίσε κάτι μικρότερο, αλλά ρεαλιστικό και 100% χειροπιαστό.

Το ρητό λέει… «Ο πίνων μεθά και ο παίζων χάνει». Εγώ συμπληρώνω «… και ο ψάχνων δάνεια χωρίς εγγυήσεις δαγκώνεται».

Εσύ τι γνώμη έχεις;

ΥΓ. Ο… «άφραγκος Ωνάσης» που θα έστηνε επενδύσεις εκατομμυρίων με 100% δανεισμό από το εξωτερικό χωρίς προσωπικές εγγυήσεις, επανήλθε μετανιωμένος μετά από καιρό και έκτοτε έγινε πελάτης μου στον κλάδο της συμβουλευτικής + με συστήνει φανατικά σε άλλους. Ευτυχώς το «δάγκωμα» που υπέστη ήταν υποφερτό…

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γνώση και ουσία στην εκδήλωση της χρονιάς!

ΕΛΛΑΔΑ, 2025: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πρόλαβε ΤΩΡΑ τα τελευταία εισιτήρια!

30.11 - 01.12/2024

(SOLD OUT ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ)

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου