– «Ηλία, με έχουν ψήσει κάποιοι φίλοι πως είναι η ώρα να μετατρέψω τη δουλειά μου σε franchise και να βγω στην αγορά να πουλήσω δικαιώματα».
Η: «Έχει λογική αυτή η σκέψη, είσαι καλός σε αυτό που κάνεις και από αυτά που ξέρω για τη δουλειά σου έχεις πραγματικά κέρδη και υγιή κατάσταση».
– «Άρα μου λες να το κάνω;»
Η: «Όχι, σου λέω ότι έχει λογική να το σκεφτείς ως επιλογή».
– «Θα με αναλάβεις;»
Η: «Δεν είμαι ειδικός στο να στήνω franchise…»
– «… μα εδώ που έφτασα, με εσένα το πέτυχα…»
Η: «Με τη δουλειά σου και με στρατηγική, ναι. Εδώ όμως μιλάμε για άλλη πίστα. Ξέρω περίπου το 90% της άσκησης, την έχω κάνει στο παρελθόν, όμως θα χρειαστούμε και κάποιον ειδικό με το υπόλοιπο 10%».
– «Διπλά έξοδα…»
Η: «… και μείωση του ρίσκου αποτυχίας στο μισό».
– «Οκ, ας ξεκινήσουμε με το τι μπορείς να μου πεις εσύ».
H: «Όταν ο Ηρακλής μεγάλωσε και έφτασε τα 18 του…»
– «… ωχ, άρχισε πάλι…»
Η: «… κάποια μέρα βρέθηκε σε ένα σταυροδρόμι και εμφανίστηκαν μπροστά του η Αρετή και η Κακία, δύο εμφανίσιμες γυναίκες. Η Κακία του έδειξε τον εύκολο δρόμο, με ωραία ζωή, κακές πράξεις και στο τέλος την καταστροφή ( = την απαξίωση στα μάτια των ανθρώπων, αυτή ήταν η μεγαλύτερη ντροπή για τους αρχαίους). Η Αρετή του έδειξε έναν δύσκολο, δύσβατο δρόμο, που στο τέλος του είχε την επιτυχία = την αναγνώριση από όλους τους Έλληνες».
– «Ηλία, για franchise μιλάμε…»
Η: «… δεν ήταν όμως αρκετό το να διαλέξει τον δύσκολο δρόμο ο Ηρακλής. Έγινε πασίγνωστος επειδή κατάφερε να εκτελέσει τους 12 άθλους του».
– «Δηλαδή για να στήσω ένα franchise θα πρέπει να μάθω από την αρχή την Ελληνική μυθολογία και να γράψω διαγώνισμα;»
Η: «Όχι, απλά θα πρέπει να θυμάσαι πως όσοι έχουν πετύχει και έχουν επιβιώσει κάνοντας ένα τέτοιο εγχείρημα είναι συνήθως οι άνθρωποι που διάλεξαν τον δρόμο του Ηρακλή».
– «Δηλαδή;»
Η: «Δεν έκαναν αρπαχτή, ακολούθησαν το δύσβατο μονοπάτι της σοβαρότητας και εκτέλεσαν τους δικούς τους 12 άθλους για να φτάσουν να θεωρούνται πετυχημένοι».
– «Τόσο δύσκολο είναι;»
Η: «Με ρώτησες τη γνώμη μου και σου απάντησα. Εύκολο πάντως δεν είναι…»
– «Μα εγώ λέω να κάνω το βήμα για να τα κονομήσω και να χαλαρώσω, όπως μου λένε όλοι… εσύ μου μιλάς για μονοπάτια και άθλους…»
Η: «… ακριβώς. Το κάνω αυτό επειδή εγώ θα απαντώ στις κλήσεις σου είτε πάνε τα πράγματα καλά είτε όχι, δεν θα εξαφανιστώ αφού πρώτα σε μαδήσω».
– «Και ποιοι είναι αυτοί οι άθλοι, για να έχουμε καλό ρώτημα;»
Ένα πετυχημένο franchise = «Οι 12 άθλοι του Ηρακλή»
Κάθε χρόνο έχω τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις όπου μου ζητάται η γνώμη για το αν μία επιχείρηση μπορεί να μετατραπεί σε franchise (και σπανιότερα είμαι εγώ αυτός που λέω σε κάποιον ότι πρέπει να το σκεφτεί, συνήθως ξαφνιάζοντάς τον). Προσοχή, δεν μιλάμε για μία επιχείρηση που θα ανοίξει περισσότερα δικά της καταστήματα, αλλά για μία επιχειρηματική ιδέα που θα μετατραπεί σε κάτι μετρήσιμο και ικανό να αναπτυχθεί με επιτυχία από πολλά και διαφορετικά πρόσωπα, σε πολλά και διαφορετικά μέρη της Ελλάδας (ή και του εξωτερικού).
Ο σύντομος «χρυσός κανόνας» του franchise
Για να καταλάβεις το θέμα από την αρχή και να ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε, κράτα στο μυαλό σου την περιγραφή που έκανε για τον χώρο ένας φίλος μου στη Ρουμανία, από τους 2 – 3 πιο γνωστούς ειδικούς στον χώρο του franchise, που με συμβουλεύεται / με φέρνει σε projects όταν θεωρεί πως εκτός από ανάπτυξη έχουν ανάγκη και από πολλά άλλα πράγματα.
Ο φίλος μου αυτός λέει το εξής:
«Σε χώρες όπου οι άνθρωποι λειτουργούν στην πλειοψηφία τους πρώτα με το συναίσθημα και μετά τη λογική, όπως η Ρουμανία (και η Ελλάδα, προσθέτω εγώ) στον χώρο του franchise παρατηρούμε κάτι πολύ ενδιαφέρον:
- Υπογράφεται μία συμφωνία franchise (δικαιόχρησης, όπως λέει ένας καλός δικηγόρος)
- Την αμέσως επόμενη στιγμή ο μεν ιδιοκτήτης των δικαιώματων ξεκινά να ψάξει το αν και πώς θα βγάλει κέρδη ο πελάτης του, για να του ζητήσει μεγαλύτερη αμοιβή και να του πάρει τα κέρδη αυτά, άμεσα ή έμμεσα.
- Την ίδια ώρα αυτός που πλήρωσε το franchise συνήθως ξεκινάει να σκέφτεται για το αν και πώς μπορεί να κρύψει κέρδη από τον ιδιοκτήτη της ιδέας, αλλά και φυσικά το πόσο γρήγορα μπορεί να σταματήσει να του πληρώνει δικαιώματα κλπ και να προχωρήσει μόνος του.
- Για αυτό και ενώ ξεκινάνε δεκάδες καλές ιδέες και γίνονται αλυσίδες, πολύ λίγες είναι αυτές που στεριώνουν και ξεπερνούν τη δεκαετία παρουσίας στην αγορά».
Τα παραπάνω λόγια είναι για μένα ο «χρυσός κανόνας» του franchise και ισχύει στην Ελλάδα σε ποσοστό άνω του 70 – 80%. Κράτα τα στο μυαλό σου, θα σου χρειαστούν…
1ος Άθλος
Είσαι έτοιμος να δουλέψεις σκληρά;
Ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι. Συνήθως για να μετατραπεί μία δουλειά σε franchise χρειάζονται 12 – 18 μήνες προετοιμασίας. Αυτή θα προστίθεται καθημερινά σε ό,τι άλλο κάνεις και δεν μπορείς να την αποφύγεις. Όσο καλούς συνεργάτες και αν έχεις, σε κάποια πράγματα απαιτείται η δικιά σου συνεισφορά, μιας και εσύ ξέρεις τη δουλειά σου καλύτερα από τον καθένα. (Δεν είναι τυχαίο πως κάποια franchise που αποτυγχάνουν γρήγορα έχουν «στηθεί» μόνο από τεχνοκράτες, χωρίς κάποιος να τους έχει δώσει τη γνώση για το πώς πραγματικά λειτουργεί ο χώρος).
Επίσης, τα τρία – τέσσερα χρόνια μετά τις πρώτες συμφωνίες franchise που θα υπογράψεις είναι εξαιρετικά κρίσιμα και απαιτούν συνεχή παρουσία και τη συμβολή σου για να βγάλει ρίζες και να στεριώσει αυτό το νέο εγχείρημα.
Ο λόγος που πέτυχες ως εδώ είναι και αυτός που θα σε κάνει να πρέπει να εμπλακείς στο πώς θα πετύχουν και οι πελάτες σου, τι αλλαγές πρέπει να γίνουν στην εφαρμογή του μοντέλου που σχεδιάστηκε κλπ.
2ος Άθλος
Θέλεις να στήσεις σοβαρή δουλειά ή αρπαχτή;
Μην παραξενεύεσαι. Κάθε χρόνο εμφανίζονται στην αγορά πολλές προτάσεις franchise που είναι απλώς αρπαχτές. Κάθονται σε ένα γραφείο μερικοί γνώστες του χώρου που δεν έχουν λεφτά αυτή την περίοδο (αλλά ξέρουν πώς να μιλήσουν στο Χ επενδυτή από τη μεγάλη πόλη ή την επαρχία) και ετοιμάζουν κάτι με ωραίο design και «ελκυστικό» στον μη γνωρίζοντα επενδυτή. Μαζεύουν λεφτά πουλώντας δεκάδες franchise, ίσως προσπαθήσουν να μετατρέψουν την αρπαχτή σε business, ίσως απλά εξαφανιστούν και οι δικαιοπάροχοι (οι επενδυτές στον χώρο του franchise) μείνουν με το… «franchise στο χέρι».
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία από το να αντισταθείς πνευματικά στο εύκολο κέρδος που ίσως δεις μπροστά σου κάποιες στιγμές.
Αν και εσύ προσωπικά σκέφτεσαι τη «γρήγορη κονόμα», τότε δεν χρειάζεται να διαβάσεις παρακάτω, μη χάνεις χρόνο με αναλύσεις και σοβαρότητα. Σκέψου πώς θα κάνεις καλά το κόλπο και επικεντρώσου σε αυτό (απλά κοίτα να αξίζει τον κόπο, μη χαλάσεις το όνομά σου και τρέχεις δικαστικά για λίγες εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ).
ΥΓ. Ναι, φαίνεται σχετικά εύκολα το αν κάποια πρόταση franchise έχει δημιουργηθεί για αρπαχτή.
Δωρεάν e-Book
Το πιο πολύτιμο (δωρεάν) βιβλίο για το επιχειρείν που έχεις διαβάσει.
Στο Πρώτο Βήμα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου.
Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη Κατέβασέ το τώρα3ος Άθλος
Χωρίς δυνατή ομάδα γύρω σου, δεν θα τα καταφέρεις
Το να έχεις μία επιχείρηση που διαχειρίζεσαι μόνος σου είναι μία σαφώς δύσκολη δουλειά (ειδικά αν αυτή γίνεται στην Ελλάδα, μία χώρα όπου η πλειοψηφία χάνει λεφτά και δεν το ξέρει / παραδέχεται + μία νέα επιχείρηση έχει μπροστά της πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που φαίνονται με γυμνό μάτι).
Τώρα όμως θα αλλάξεις πίστα. Ο καλός λογιστής θα σε βοηθήσει να σχεδιάσεις σωστά το πώς και γιατί θα εισπράξεις χρήματα, με ποια αιτιολογία και πώς θα τα φορολογηθείς (όχι, δεν είναι αυτονόητο, υπάρχουν πολλά «παράθυρα» και παγίδες στο θέμα).
Ο καλός δικηγόρος θα σου ετοιμάσει σειρά από έγγραφα που θα σε προστατεύσουν όταν ξεκινήσεις να κτίσεις σωστά τις σχέσεις σου με τους δικαιοπαρόχους. «Σωστά» δεν σημαίνει να πάρεις έναν επιφανειακό / γλύφτη δικηγόρο που απλά θα σου φτιάξει ένα έγγραφο για να αρέσει σε εσένα, όμως κανείς δεν θα το υπογράφει γιατί θα είναι «δρακόντιο», πολύ αυστηρό. Η μαεστρία του καλού δικηγόρου είναι να περιγράψει το πρόβλημα με τρόπο που θα προστατεύει εσένα, όμως δεν θα μετατρέπεται σε λόγο απώλειας πελατών. Δεν είναι απλό, το ξέρω. Για άθλους μιλάμε…
Ο καλός σύμβουλος franchise θα σου φτιάξει ένα σωρό έγγραφα, το manual της δουλειάς (έτσι το λέμε εμείς στην Κατερίνη το εγχειρίδιο) και θα πρέπει να έχει και μία στοιχειώδη ικανότητα για να πετύχει τρία πράγματα:
- Να μην αλλοιώσει πολύ τη βασική ιδέα που θέλουμε να μετατρέψουμε σε franchise
- Να σε καθοδηγήσει σωστά για να φτιάξεις τη δομή της συνεργασίας σου με κάθε δικαιοπάροχο (δεκάδες οι δύσκολες αποφάσεις)
- Να σε βοηθήσει να κρατήσεις προστατευμένα τα στοιχεία που σε κάνουν να ξεχωρίζεις και ουσιαστικά σου επιτρέπουν να εισπράττεις έσοδα και κέρδη από αυτό το εγχείρημα.
Πιο κάτω θα δεις ότι ένας καλός σύμβουλος σε θέματα διαφήμισης και social media επίσης θα είναι πολύτιμος (και ακριβότερος από αυτόν που ίσως ήδη έχεις).
Ο καλός σύμβουλος επιχείρησης θα σε βοηθήσει σε πολλά άλλα πράγματα, όμως ξέρω πως ήδη έχω «αμαρτήσει» πολύ με το να σου ζητάω να πληρώσεις καλά τους παραπάνω, οπότε το σταματώ εδώ.
4ος Άθλος
Συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανταγωνισμό; Value proposition
Εμείς στην Κατερίνη τη λέμε «value proposition» την «πρόταση αξίας» κάθε επιχείρησης. Για το συγκεκριμένο θέμα θα γράψω αναλυτικά στο μέλλον (ετοιμάζω σχετικό μίνι βιβλίο, ίσως και σεμινάριο), όμως μπορώ περιληπτικά να σου υπενθυμίσω πως μιλάμε για το «τι είναι αυτό που ο καταναλωτής καταλαβαίνει ότι του προσφέρεις και σε κάνει διαφορετικό στα μάτια του, ποια αξία του προσδίδεις όταν σε προτιμάει;»
Αν μιλάμε για μετατροπή μίας επιτυχημένης επιχείρησης σε αλυσίδα franchise, τότε έχεις ήδη καταφέρει (εν γνώση σου ή όχι) να έχεις μία πρόταση αξίας που μάλιστα έχει εκτιμηθεί από τους πελάτες σου. Τώρα όμως θα βγεις από τον τόπο όπου τα κατάφερες και θα χρειαστεί αυτή η πρόταση αξίας να ελεγχθεί / «επικοινωνηθεί» και σε άλλα σημεία της Ελλάδας.
Να σου δώσω ένα παράδειγμα: Μία αλυσίδα με καφέ και ξηρούς καρπούς, ακριβές τιμές και πολύ καλά προϊόντα έχει πρόταση αξίας που μπορεί εύκολα να «περάσει» σε συγκεκριμένα σημεία των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης, της Μυκόνου κλπ, παρά στη Βέροια, την Τρίπολη, την Κομοτηνή και την Καρδίτσα.
Δεν είναι όλα για όλους στη ζωή και οι πετυχημένες αλυσίδες είναι αυτές που το καταλαβαίνουν νωρίς και παίρνουν τη σχετική θέση στην αγορά. Όλο αυτό δεν είναι κακό επειδή ακριβώς…
5ος Άθλος
Κατανοείς ποιος είναι ο πελάτης λιανικής που έχεις; Μπορείς να μου τον εξηγήσεις; Πώς θα τοποθετηθείς απέναντί του;
… η βάση που θα χρειαστείς για να κτίσεις μία πετυχημένη αλυσίδα franchise στηρίζεται στη γνώση του ποιος είναι ο πελάτης σου (ή σε ποιον στοχεύεις), ποια είναι η πρόταση αξίας σου προς αυτόν και πώς θα τοποθετηθείς απέναντί του.
Όταν ακούω από άσχετους / ανθρώπους που δεν μπαίνουν στην ουσία των θεμάτων να μου λένε πως «η δουλειά τους απευθύνεται σε όλους», τότε καταλαβαίνω ότι δεν είναι απλά βαθειά νυχτωμένοι, αλλά και επικίνδυνοι για τον εαυτό τους. Ποια δουλειά απευθύνεται με την ίδια πρόταση αξίας στη μητέρα μου, σε εμένα και στην κόρη μου; Το ότι περιστασιακά κάποιος από τους τρεις μας μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες της δουλειάς αυτής δεν σημαίνει ότι απευθύνεται σε όλους.
Στο βιβλίο μου «το Πρώτο Βήμα» σου έγραψα ένα ολόκληρο κεφάλαιο για το συγκεκριμένο ζήτημα (και μπορείς να το βρεις εδώ). Όταν μιλάμε για franchise, ας κρατήσουμε ότι είναι πολύ πιθανόν το εγχείρημα να χρειαστεί τροποποιήσεις, μιας και θα απευθυνθεί σε πολλές και διαφορετικές αγορές. Ή από την άλλη μπορεί απλά να αποφασίσουμε ότι το εγχείρημα αυτό έχει συγκεκριμένο κοινό και «ταβάνι».
Ο φίλος μου ο Νίκος έχει ένα εξαιρετικής ποιότητας ψαγμένο «μεσαίο προς ακριβό» εστιατόριο κρέατος στην Αττική. Αν το μετατρέψει σε αλυσίδα, δεν μπορεί να ανοίξει παντού, είναι συγκεκριμένα τα όριά του, καθορίζονται από την πρόταση αξίας του και τους πελάτες που έχει / στοχεύει.
6ος Άθλος
Έχεις στρατηγική επικοινωνίας ή “θα τη βρεις στην πορεία;”
(Μεταξύ μας, πιο πάνω δεν σου είπα όλη την αλήθεια, αλλά ας μην το κάνουμε θέμα… σου απέκρυψα ότι εκτός από τη γνώση του ποιος είναι ο πελάτης σου, το ποια είναι η πρόταση αξίας σου προς αυτόν και το πώς θα τοποθετηθείς απέναντί του, καθοριστική σημασία έχει και το πώς θα επικοινωνήσεις όλα τα παραπάνω!
Αν δεν μπορεί κάποιος να καταλάβει τι «θέλεις να του πεις», τότε άκλαυτος θα πας.
Ένα επαρχιακό ζαχαροπλαστείο που έκανε όνομα εκεί δεν μπορεί να πάει εύκολα στην Αθήνα και να στηθεί με τον ίδιο τρόπο, το ίδιο design κλπ, είτε είναι franchise, είτε επέκταση της υπάρχουσας επιχείρησης. Στην Αθήνα αλλιώς αντιλαμβάνεται ο μέσος καταναλωτής την «επικοινωνία» του μαγαζιού αυτού, όπως και πολλά άλλα στοιχεία που μπορεί στην πόλη του να λειτούργησαν καλά, όμως στην πρωτεύουσα δεν έπιασαν.
Άρα λοιπόν θα χρειαστείς από την αρχή στρατηγική επικοινωνίας, δεν θα τη βρεις στην πορεία).
7ος Άθλος
Ποιος ειναι ο ιδανικός επενδυτής franchise για σένα; Θέλεις να βρεις αδαείς ή γνώστες του χώρου;
Δεν είναι εύκολη η απάντηση, μη βιάζεσαι. Σου θυμίζω ότι για περίπου 20 χρόνια τα Goody’s αναπτύσσονταν έχοντας κυρίως επενδυτές / δικαιοπάροχους που ήταν άσχετοι με το αντικείμενο, απλοί επενδυτές, γιατροί, δικηγόροι, επιχειρηματίες κλπ. Αυτό προϋποθέτει άλλη στόχευση, άλλη δουλειά, άλλη παρουσίαση, άλλο στήσιμο και οργάνωση, μιας και τέτοιου είδους άνθρωποι έχουν άλλες ερωτήσεις και άλλες προτεραιότητες.
Το αντίθετο συμβαίνει με τους ανθρώπους που θα ασχοληθούν προσωπικά με τη δουλειά / ξέρουν τη δουλειά σε γενικές γραμμές και έρχονται σε εσένα για να πληρώσουν το brand και τις γνώσεις που έχεις (know how το λέμε στα μέρη μου). Με αυτούς τους υποψήφιους επενδυτές συνήθως μιλάς διαφορετικά, κάνουν άλλου τύπου ερωτήσεις και μπαίνουν πιο βαθειά στα θέματα.
8ος Άθλος
Τι πουλάει καλύτερα; Ένα πιο «καλοδουλεμένο» υλικό ή κάτι απλό και κατανοητό;
Μη θεωρείς δεδομένο τίποτε και να θυμάσαι πως η ιστορία είναι γεμάτη από αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες που «τα έκαναν όλα σωστά» / οι ιδιοκτήτες τους άκουσαν και εκτέλεσαν με ευλάβεια όλες τις συμβουλές των ειδικών. Όμως η δουλειά και το επιχειρείν δεν είναι ευθεία γραμμή = θα χρειαστεί να ασχοληθείς, να σκεφτείς πολύ για το ποιος είναι ο υποψήφιος πελάτης / επενδυτής σου και αντίστοιχα να διαμορφώσεις την προσέγγισή σου προς αυτόν. Η επιτυχία θέλει και λίγο «ένστικτο»…
Συμβουλεύοντας μία μικρή αλυσίδα στον χώρο της εστίασης είχα διαφωνήσει με τον ιδιοκτήτη της για το υλικό που έδινε στους υποψήφιους επενδυτές. Έχοντας μπροστά του απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, έδινε υλικό 50 – 100 σελίδων που κανείς τους δεν διάβαζε, τους μπέρδευε με νούμερα και συχνά έφευγαν εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά, χωρίς όμως να νιώθουν ότι μπορούν να την κάνουν και αυτοί. Όταν τελικά με άκουσε και πήγαμε σε έναν πιο «απλοϊκό» τρόπο παρουσίασης, το ποσοστό επιτυχίας αυξήθηκε πολύ.
Σε αυτή την περίπτωση ένα πιο «απλό» υλικό έκανε θαύματα, εκεί που απέτυχαν τα εγχειρίδια των δεκάδων σελίδων.
9ος Άθλος
Ποια είναι η στόχευση και η στρατηγική σου; Τι ζητάς;
Πώς τιμολογείς αυτό που προσφέρεις; Τι ζητάς από τους υποψήφιους επενδυτές; Τι θα τους προσφέρεις στην πράξη; Θα πουλήσεις φθηνά ή ακριβά, τι περιθώρια κέρδους θα τους αφήσεις; Τι θα χρεώσεις και πόσο;
Σκέψου σε παρακαλώ πως αν πετύχεις (ναι, υπάρχει αυτός ο «κίνδυνος») θα χρειαστεί να πληρώσεις μία ολόκληρη ομάδα που θα «τρέχει» τη δουλειά αυτή και τα κόστη σου δεν θα είναι όσο μικρά νομίζεις.
Επίσης στην ερώτηση: «Περισσότερα λεφτά στην αρχή και μικρότερο ποσοστό μετά» ή «Λιγότερα χρήματα στην αρχή και μεγαλύτερο ποσοστό μετά» μη δώσεις μία γρήγορη απάντηση. Αφενός έχει σχέση με όλα τα παραπάνω, αφετέρου θα σου πρότεινα να την αναλύσεις με τους ειδικούς συνεργάτες σου για ώρες.
10ος Άθλος
Πόσο γρήγορα θέλεις να επεκταθεί το project σου;
Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε μία βασική ερώτηση στρατηγικής: Πόσο γρήγορα θέλεις να αναπτυχθείς; Πόσο θέλεις να τρέξεις για να επεκταθείς σε πολλά σημεία;
Είναι καλό να επιταχύνεις; Σε κάποια δουλειές ναι, στις περισσότερες όχι…
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση αφορά τη στρατηγική και θα καθορίσει πάρα πολλά από τα βήματα υλοποίησης του project…
Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;
Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»
Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)11ος Άθλος
Έχεις / θα κάνεις σωστές διαδικασίες; Θα τις τηρήσεις;
Δεν υπάρχει δομή εταιρείας franchise χωρίς διαδικασίες και τήρησή τους. Αλλιώς θα γίνεις άλλος ένας λεβέντης που εφαρμόζει το τιμημένο «γιούργια στον ταβά με τα κουλούρια» και θα βρεθείς να χάνεις λεφτά αντί για να κερδίζεις, χωρίς μάλιστα να καταλαβαίνεις γιατί χάνεις.
Προσοχή: Οι διαδικασίες δεν γράφονται μόνο για να υπάρχουν στο χαρτί, αλλά και για να εφαρμοστούν = είναι ανάγκη να διαμορφώσεις ανάλογα τη δομή της εταιρείας σου για να αντεπεξέλθεις.
12ος Άθλος
Στρατηγική εξόδου: Που το πουλάμε όταν μεγαλώσει; Τι θα κάνουμε αν πετύχουμε;
– «Ρε Ηλία, ακόμη δεν τον είδαμε και Γιάννη τον εβγαλαμε… μήπως βιάζεσαι λίγο;»
Εγώ πάω όσο αργά θέλεις, η ζωή είναι αυτή που βιάζεται, πολύ. Κράτα στο μυαλό σου πως η πιο λογική κατάληξη αν πετύχεις σε αυτό το βήμα θα είναι να πουλήσεις την εταιρεία (αν θέλεις να την κρατήσεις κλπ, έχουμε άλλη κουβέντα να κάνουμε). Το σε ποιον, τι ποσοστό και με ποια τιμή είναι θέμα κατ’ ιδίαν συζήτησης. Όμως σε πρώτη φάση είναι ανάγκη να θυμάσαι ότι αυτός που θα έρθει για να σε πληρώσει καλά και να αγοράσει τη δουλειά σου είναι κάποιος που θα ελέγξει τα πάντα και για αυτό είναι ανάγκη να στηθούν σωστά όλα από την αρχή.
Θα σε πληρώσουν καλά κυρίως αν εκπληρώνεις δύο λόγους:
- Αν έχεις κτίσει μία δομή εταιρείας που μπορεί να επαναλαμβάνει τις διαδικασίες και να επιτυγχάνει την κερδοφορία με τρόπο ελεγχόμενο και προβλεπόμενο, ιδανικά χωρίς μεγάλη δική σου εμπλοκή.
- Αν έχεις τοποθετηθεί στα μάτια του καταναλωτή με τέτοιον τρόπο που να εξυπηρετεί τα σχέδια του επενδυτή (συνήθως όταν έχεις τοποθετηθεί πετυχημένα, ας το πούμε απλά).
Αν λοιπόν έχεις κτίσει ένα μοντέλο franchise που λειτουργεί πχ μόνο αν εσύ δουλέψεις 16 ώρες τη μέρα και θα διαλυθεί αν λείψεις 2 μήνες, τότε μάλλον δεν θα μπορέσεις να πουλήσεις, αν τυχόν το επιθυμείς.
Η τέχνη του επιτυχημένου franchise
Δεν είναι εύκολο να πετύχει ένα τέτοιο εγχείρημα, ούτε να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του κοινού. Απαιτούνται όλα τα παραπάνω + σωστές επιλογές συνεργατών και σημείων + λίγη τύχη (που είναι πάντα το 5 – 10% της επιτυχίας). Αν όμως τα καταφέρεις, τότε όντως θα έχεις πετύχει να φτάσεις εκεί όπου λίγοι μπορούν να ανέλθουν και λογικά θα το πληρωθείς με ανάλογο τρόπο.
Το franchise είναι τέχνη και ταυτόχρονα έχει ένα μυστικό (κοινό για τις δουλειές γενικότερα): Ο καλός συνεργάτης είναι αυτός που σου λέει την αλήθεια, όχι αυτός που σου χαϊδεύει τα αυτιά.
Αν πάρεις την απόφαση, σου εύχομαι ολόψυχα καλή σου επιτυχία και ελπίζω να διαλέξεις και εσύ την Αρετή και όχι την Κακία.
Εσύ τι γνώμη έχεις;
Διατυπώστε την άποψη σας