ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διώξε από πάνω σου τοξικούς συνεργάτες / πελάτες, για να πάει μπροστά η επιχείρησή σου (ισχύει και για τη ζωή)

Επίσημες στατιστικές δεν υπάρχουν, όμως μέσα από εκατοντάδες συζητήσεις και μελέτες δεδομένων σε επιχείρησεις μπορώ να σε βεβαιώσω ότι η κακή ενέργεια μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από όσο φαντάζεσαι, ενώ η απομάκρυνσή της μπορεί να σε απογειώσει χωρίς να το καταλάβεις!

Άνοιξη 2022, αεροδρόμιο Βουκουρεστίου

– «Τι θα γίνει, ρε Ηλία… μας έχεις ζαλίσει τον έρωτα» μου είπε γελώντας ο φίλος μου ο Ν. Καθόμασταν στο business lounge του αεροδρομίου στο Βουκουρέστι και περιμέναμε την πτήση για την Αθήνα…

Η: «Εγώ; Γιατί; Τι ακριβώς σου έκανα;»

– «Όχι μόνο σε εμένα, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που μπορεί να είναι κοινός γνωστός δικός σου κι του Κ».

Η: «Δεν σε καταλαβαίνω… με αυτόν δεν μιλώ εδώ και μερικά χρόνια… μερικές φορές τρέχει από πίσω μου στο αεροδρόμιο, αλλά του λέω ένα γεια και τον προσπερνώ».

– «Ακριβώς! Εσύ δεν του μιλάς και αυτός πιάνει όποιον ξέρει ότι γνωρίζεις και του κάνει το κεφάλι κουδούνι για το πόσο σε εκτιμάει, πόσο εξαιρετικό σε θεωρεί…»

Η: «… πόσα λεφτά έχει… ναι, ξέρω, έχω ακούσει»

– «Και αν έχεις ακούσει, γιατί δεν του μιλάς, να ησυχάσουμε όλοι μας;»

Η: «Από τότε που μου έκανε κακό και μου έφαγε χρήματα, του είπα ότι τον συγχωρώ, αλλά δεν θέλω να ασχοληθώ ξανά μαζί του σε αυτή τη ζωή. Κουβαλάει κακή ενέργεια».

– «Μα έχει τόσα λεφτά!»

Η: «Ούτε ο πρώτος είναι, ούτε ο τελευταίος»

– «Μα ήταν πελάτης σου, μας λέει πως έβγαλε από τις συμβουλές σου στα ακίνητα 1,5 εκατομμύριο Ευρώ και από τότε που σταμάτησες να τον συμβουλεύεις έχει μπλέξει με λάθος κινήσεις».

Η: «Σωστά, επένδυσε με «άλλα» κριτήρια και έκανε λάθος 2/2. Ήταν ένας από αυτούς που διώξαμε από τον περίγυρό μας μαζί με τον Γρηγόρη και αυτή μας η επιλογή μας βοήθησε να τα καταφέρουμε καλύτερα στις δουλειές μας»

– «Δηλαδή κερδίσατε διώχνοντας πελάτες;»

Η: «Κερδίσαμε διώχνοντας ανθρώπους κακοπροαίρετους, με αρνητική ενέργεια, σε μόνιμη προσπάθεια να μας εκμεταλλευθούν. Κερδίσαμε διώχνοντας τους τοξικούς».

– «Και εμάς θα συνεχίζει να μας ζαλίζει κάθε φορά που ταξιδεύει και σε ψάχνει;»

Η: «Τι να πω… θα σου χρωστάω χάρη για την υπομονή σου» είπα γελώντας και αλλάξαμε θέμα. (Και) εκείνη τη μέρα ο Κ με έψαχνε κοντά στην πύλη…

(Κάποια στιγμή θα γράψω την ιστορία του, πώς προτίμησε να μου κλέψει 10.000 Ευρώ, έχοντας βγάλει 1.500.000+ από τις συμβουλές μου στα ακίνητα και τι του συνέβη μετά).

Η μεγάλη κρυφή «παγίδα»: «Τοξικοί» συνεργάτες / πελάτες

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα / παγίδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα είναι κάτι που συχνά περνάει απαρατήρητο. Ως πριν λίγα χρόνια ούτε εγώ το είχα εντοπίσει, μέχρι που μετά την τελευταία μας μεγάλη οικονομική ζημιά εντοπίσαμε με τον Γρηγόρη αρκετούς «προβληματικούς» ανθρώπους γύρω μας και αρχίσαμε να τους απομακρύνουμε, έναν έναν.

Ilias Papageorgiadis
Ελλάδα, 2025: Επιχειρείν, Ακίνητα, Επενδύσεις

Εκεί που η γνώση συναντά την ουσία και το networking!

✔ Τι θα γίνει στην Ελληνική Αγορά Ακινήτων το 2025;
✔ Η «ακτινογραφία» των AirBnB μετά τις αλλαγές
✔ Πώς θα τοποθετηθείς σωστά στο μυαλό του πελάτη σου

+ Ζωντανές ψηφοφορίες και networking!

ΚΛΕΙΣΕ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ

Ο λόγος για συνεργάτες και πελάτες, που θεωρητικά είναι εδώ για να σε βοηθήσουν, όμως στην πράξη σου κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.

  • Συνεργάτες / υπάλληλοι που τους θεωρείς «αναντικατάστατους» και ανέχεσαι κακές συμπεριφορές, από φόβο μη φύγουν και σου κάνουν κακό…
  • Πελάτες που σου βγάζουν την ψυχή, σε μπλοκάρουν, σε στραγγίζουν από ενέργεια, όμως στο τέλος του μήνα σκέφτεσαι «άστον, λεφτά δίνει»

Όλοι αυτοί αποτελούν μία κρυφή «παγίδα» για τη δουλειά σου: Νομίζεις ότι σε βοηθούν να συνεχίσεις, την ώρα που ουσιαστικά σου σκάβουν τον λάκκο και σου καταστρέφουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα μπορέσεις να αναπτυχθείς!

Δεν μπαίνω σε λεπτομέρειες, είναι χιλιάδες οι διαφορετικές περιπτώσεις… η ουσία είναι ότι αν καθίσεις και σκεφθείς για 20 – 30 λεπτά, γρήγορα θα εντοπίσεις αν έχεις γύρω σου τοξικούς ανθρώπους ή όχι. Αν ναι, η επόμενη ερώτηση είναι «γιατί δεν τους απομακρύνεις»…

Κακοπροαίρετοι συνεργάτες: Σα να έχεις τον διάβολο μέσα στη δουλειά σου

Οι «τοξικοί» άνθρωποι ζουν σε μία μόνιμη ψυχική αναταραχή. Έχουν κάθε είδους προβλήματα και προσπαθούν να σε τραβήξουν και εσένα σε αυτά, σαν τη θάλασσα που σε τραβάει στο εσωτερικό της και σε «ρουφάει» ενώ εσύ παλεύεις για να βγεις στην ακτή.

Δεν είμαστε όμως εσύ και εγώ αμέτοχοι, άμοιροι ευθυνών. Συχνά λειτουργούμε με βάση την ελπίδα και περιμένουμε να βελτιωθεί μία κατάσταση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε μόνο τα καλά της, γλυτώνοντας τα άσχημα. Κούνια που σε / με κούναγε… 

Ο υπάλληλος που μας κάνει κακό / μας διαβάλλει / δεν κάνει τη δουλειά του και «κρύβεται» δεν πρόκειται ποτέ να διορθωθει και να γίνει υπόδειγμα συνεργάτη. Έτσι έχει μάθει, έτσι έχει βολευτεί ψυχικά, έτσι θα συνεχίσει. Είναι σαν τον κάβουρα πάνω στον βάτραχο ενώ περνάνε τη λίμνη, που ενώ ξέρει πως αν τσιμπήσει τον βάτραχο που τον κουβαλάει θα πεθάνει και ο ίδιος, το κάνει επειδή δεν μπορεί διαφορετικά, είναι η φύση του να τσιμπάει.

Δεν είναι λίγες οι φορές που την πάτησα και εγώ με κακοπροαίρετους συνεργάτες. Ναι, δεν είναι ντροπή να πούμε φωναχτά ότι όπως υπάρχουν οι καλοί συνεργάτες που θέλουμε στη δουλειά μας (και πρέπει να καλοπληρώνουμε, μην το ξεχνάς) έτσι υπάρχουν και οι κακοί, οι απαράδεκτοι, οι τεμπέληδες κλπ. Έχοντας μικρές και μεγάλες δουλειές εδώ και δεκαετίες + συμβουλεύοντας εκατοντάδες άλλους μικρούς και μεσαίους στο επιχειρείν, μπορώ να σου περιγράψω άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που αν τους αφήσεις, σου διαλύουν την ομάδα και κάνουν κακό… Όχι τυχαία, αν δεν τους απομακρύνεις έγκαιρα, συχνά καταλήγεις να νιώθεις σα να «έχεις τον διάβολο μέσα στη δουλειά σου»…

(Προσοχή: Δεν μιλώ για συνεργάτες που είναι σωστοί, τους φέρεσαι εσύ απαράδεκτα και αυτοί αντιδρούν, προστατεύοντας την αξιοπρέπειά τους. Συχνά πολλοί μου μιλάνε για κακούς συνεργάτες περιγράφοντάς μου πως στην ουσία οι ίδιοι φέρονται ποταπά και ενοχλούνται επειδή οι εργαζόμενοί τους δεν το δέχονται. Αν είσαι πρώτα εσύ «προβληματικός», μην παίρνεις τα πάνω σου διαβάζοντας το κείμενο αυτό. Πάνε πρώτα για ψυχανάλυση για να λύσεις τα θέματά σου).

«Ρε Ηλία, λεφτά βγάζω από αυτόν, τα χρειάζομαι»

Με τους «τοξικούς» πελάτες τα πράγματα είναι ακόμη πιο σύνθετα. Πελάτες = αφήνουν λεφτά = συχνά πέφτεις / πέφτουμε στην παγίδα να τους αποδεχόμαστε για να μη χάσουμε τα χρήματα που μας δίνουν. Πολύ συχνά έχω ακούσει κάποιον να μου λέει «ρε Ηλία, βγάζω λεφτά από αυτόν, τα χρειάζομαι», ενώ κάποιες φορές το έχω πει και εγώ ο ίδιος. Μεγάλο πρόβλημα, μεγάλη πλάνη…

Συνήθως ένας «κανονικός» πελάτης προσπαθεί να κάνει τη δουλειά του, να σε πληρώσει και να φύγει. Όμως ο «τοξικός» πελάτης προσπαθεί να σε «μπλέξει» σε κάτι, να σε «μπουρδουκλώσει», να σε κάνει να ρισκάρεις / να χάσεις λεφτά. Πάντα έχει μία δικαιολογία για όλα αυτά… ενώ συχνά σε πιέζει / σου κάνει άμεσα και έμμεσα bullying για να αποδεχθείς τις προτεινόμενες λάθος επιλογές του, να συγκατανεύσεις να δουλέψεις δωρεάν για αυτόν κλπ.

Χρειάζεσαι τα λεφτά του «τοξικού» ανθρώπου; Πιστεύεις πως δεν μπορείς χωρίς αυτά; 

Με εξαίρεση τυχόν σπάνιες εξαιρέσεις, για το θέμα αυτό έχει τοποθετηθεί πριν από περίπου 3,5 δεκαετίες ο μεγάλος Στράτος Διονυσίου, που τραγούδησε το «Νομίζεις».

(Αν μου πεις ότι όλοι οι πελάτες σου είναι «τοξικοί», τότε το πρόβλημα είναι σε εσένα και είναι σηματικό να δεις πώς θα το αντιμετωπίσεις. ‘Αμεσα).

«Βαμπίρ» που σου ρουφάνε την ενέργεια…

Κάθε είδους τοξικοί άνθρωποι, τόσο συνεργάτες όσο και πελάτες, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Σου ρουφάνε την ενέργεια σα να είναι «βαμπίρ» και σε κάνουν να νιώθεις εξουθενωμένος στο τέλος της μέρας. Εννοείται πως πάντα έχουν μία δικαιολογία για ό,τι κάνουν, όμως το βράδυ νιώθεις μερικά ή συνολικά εξοντωμένος και «άδειος».

Συχνά αυτή η αίσθηση υπερτερεί άλλων συνασθημάτων και αναγκών, οδηγώντας σε να νιώθεις ότι κάνεις κάτι λάθος ή ότι «δουλεύεις όλη μέρα αλλά δεν προλαβαίνεις να παράξεις / να κερδίσεις σοβαρά χρήματα». Άλλες φορές οι «τοξικοί» σου μπλοκάρουν το μυαλό και δεν σου επιτρέπουν να σκεφθείς παραγωγικά, να δημιουργήσεις, να αφοσιωθείς σε αυτό που σου αρέσει…

Μπορείς να κτίσεις κάτι σοβαρό υπό αυτές τις συνθήκες; Αν το έχεις, γιατί το υποτιμάς και αφήνεις το πρόβλημα να «σαπίζει»;

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

…και στο τέλος σε κατηγορούν και απο πάνω

Όσο μεγαλύτερη ζημιά σου κάνει ένας τοξικός άνθρωπος, τόσο θα σε κατηγορήσει και θα προσπαθήσει να σε καταστήσει υπεύθυνο για αυτό που συνέβη. Δεν το κάνει κατ’ ανάγκη επειδή προσπαθεί να σου κάνει κακό, αλλά επειδή δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ότι χρειάζεται βοήθεια για να ηρεμήσει και να προσπαθήσει να αποβάλλει αυτά που βασανίζουν και τον ίδιο και τον κάνουν να φέρεται έτσι.

Ειδικά στις μέρες μας οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν κάθε είδους ευθύνη και νομίζουν ότι φερόμενοι λάθος και προσπαθώντας να φορτώσουν σε άλλους τα θέματά τους, λύνουν το (προσωπικό τους) πρόβλημα και μπορούν να συνεχίσουν να παριστάνουν τους σπουδαίους.

Διώξε τα «τοξικά βαμπίρ» από την επαγγελματική και προσωπική σου ζωή!

Έχοντας πλέον ζήσει πολλά χρόνια ενήλικης ζωής, μπορώ να σε διαβεβαιώσω πως όταν άφησα την τοξικότητα να εισέλθει στα προσωπικά μου, αυτή επηρέασε και τη δουλειά μου! Άρα δεν είναι μόνο τα επαγγελματικά μας που πρέπει να προσέξουμε, αλλά και τα προσωπικά, εκεί όπου οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουμε ατελείωτα λάθη.

«Δηλαδή να ξεβολευτώ;»

«Αν όμως διώξω «τοξικούς» συνεργάτες / πελάτες, τότε θα αναγκαστώ να ξεβολευτώ, ενδεχομένως να αλλάξω πράγματα, προσωρινά να χάσω έσοδα και να βρεθώ σε δύσκολη θέση» μπορεί να σκεφθείς. Το πρόβλημά μας όμως είναι ότι αν δεν τους διώξεις, αργά ή γρήγορα θα βουλιάξεις μέσα στην αρνητικότητα και το τέλμα τους, θα «πνιγείς» επαγγελματικά και θα καταλήξεις σε αδιέξοδο.

Ναι, είναι ίσως ανάγκη να ξεβολευτείς, να στήσεις αλλιώς τη δουλειά, να προσλάβεις κάποιον άλλον, να βρεις νέους πελάτες κλπ. Όμως στην πορεία θα ηρεμήσει το μυαλό σου, θα νιώσεις ευτυχία και γαλήνη και θα ανακαλύψεις ότι υπάρχει και ένας κόσμος όπου μπορείς να αφοσιωθείς στη δημιουργία, μακριά από τοξικότητα, ανούσιες αντιπαλότητες κλπ.

Κάποιοι θεωρούν την επίλυση τέτοιων προβλημάτων το αντίστοιχο μίας σοβαρής εγχείρησης και έχουν δίκιο. Το ερώτημα όμως δεν είναι αν μπορούμε να αναβάλλουμε την εγχείρηση για πολύ, ρισκάροντας να χάσουμε τον ασθενή, να τα τινάξει και να μας αφήσει χρόνους…

Μη μου λες για τα πλεονεκτήματα του τοξικού πελάτη / συνεργάτη… αν κάποιος έχει καρκίνο, προσωρινά τον βοηθά η χημειοθεραπεία. Όμως αυτή δεν είναι μόνιμη λύση, αλλά προσωρινή. Αν καταφέρει και αποφύγει τον κίνδυνο, δεν θα παραμείνει υγιής συνεχίζοντας τις χημειοθεραπείες, αλλά βγάζοντας από πάνω του τις στεναχώριες και αλλάζοντας τον τρόπο που ζει.

«Τοξικοί» συνεργάτες ή πελάτες (ή ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, μην το παρακάμπτουμε αυτό) ευθύνονται για πολύ περισσότερες οικονομικές καταστροφές από όσες μπορείς να φανταστείς. Προσπάθησε σε παρακαλώ να μη γίνεις και εσύ μία τέτοια περίπτωση!

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Μαζί, πιο δυνατοί

Ηλίας

(Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης διευθύνει τον όμιλο εταιρειών MORE και ταυτόχρονα συμβουλεύει 300+ επενδυτές και μικρομεσαίους επιχειρηματίες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Ρουμανία)

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

  1. Γιώτα Μπάρκα αναφέρει:

    Συμφωνώ με το άρθρο.
    Να προσθέσω ότι θέλει θάρρος να δουλέψεις με τον εαυτό σου αρκετά ώστε και να μην είσαι ο ίδιος τοξικός για τους άλλους και να μην συνεργάζεσαι με τοξικούς ανθρώπους πλέον.
    Και όταν καθαρίσει το πεδίο από την τοξικότητα προσφέρεις πραγματικά μέσα από την επιχείρησή σου.
    Σέβεσαι και τον εαυτό σου και τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί σου.

  2. Χάρης αναφέρει:

    Δεν ειναι κοροιδια να εισπραξετε αυτα που σας χρωστα! Κοροιδια θα ηταν αν εισπραττατε χρηματα που δεν δικαιουστε!!
    Ο πατερας μου που διατηρει εδω και δεκαετιες συνεργειο αυτοκινητων οταν καποιος δεν τον πληρωνε δεν τον εδιωχνε απο πελάτη ουτε τσακωνόταν μαζι του! Κερδιζε την εμπιστοσυνη του και στην επομενη επισκεψη δεν του εδινε το αυτοκινητο αν δεν πληρωνε τοσο το παλιο όσο και το νεο χρεος εκμεταλλευομενος το δικαιωμα νομιμου κατοχου που ειχε επι του αυτοκινητου που επιδιορθωσε! Αυτο σε καμια περιπτωση δεν θεωρειται “κοροιδια”!!

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Σωστός ο πατέρας σας, όμως δεν με ενδιαφέρει να κερδίσω την εμπιστοσύνη κάποιου και να πάρω τα χρεωστούμενά του. Ο Θεός βλέπει και αν με έχει γερό θα τα κάνω πάλι

  3. Χάρης αναφέρει:

    Είχα πάντα μια δυσκολία να αναγνωρίσω τους τοξικούς ανθρωπους επειδη βρισκω παντα καποια ψηγματα δικαιου και δικαολογητικό σχεδον σε κάθε συμπεριφορά και ευθυνη σε κάθε πλευρά!
    Όπως και να εχει σας εισηγούμε να συναντηθείτε με τον τύπο που δεν σας εδωσε τις 10χιλ και να τον πεισετε πως δεν τρεχει κατι ωστε να σας δωσει προκαταβολη για τη νεα δουλεια..Στη συνεχεια μπορειτε να τον αποφυγετε!

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Δεν έχω ανάγκη να κοροϊδέψω κάποιον, ούτε να κάνω αυτά που κατακρίνω. Δουλεύω πολύ, για να μην έχω ανάγκη τέτοια πρόσωπα γύρω μου.

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γνώση και ουσία στην εκδήλωση της χρονιάς!

ΕΛΛΑΔΑ, 2025: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πρόλαβε ΤΩΡΑ τις
Early Bird τιμές!

30.11 - 01.12/2024

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου