ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Περιμένω; Προχωράω; Τα ακίνητα, τα δάνεια, οι επιχειρήσεις και οι επενδύσεις μας πριν τις εκλογές. 10+ απαντήσεις

Μετά την προκήρυξη των εκλογών για την 21η Μαϊου, η Ελλάδα μπήκε και επίσημα σε προεκλογικούς ρυθμούς. Η περίοδος αυτή θα διαρκέσει σίγουρα ως τότε, ενώ είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και μετά, φτάνοντας στις αρχές Ιουλίου (ή και πιο αργά, μιας και στη χώρα μας το απρόβλεπτο είναι πάντα τμήμα της ζωής).

Όμως την ίδια ώρα πολλοί από εμάς θέλουν να επενδύσουν / να ξεκινήσουν καινούριες επιχειρήσεις ή να πάρουν σημαντικές αποφάσεις για τη ζωή τους = δέχομαι βροχή μηνυμάτων με σχετικά ερωτήματα. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να ομαδοποιήσω κάποια από αυτά και να σου τα απαντήσω εδώ, για να δεις τη γενικότερη προσέγγισή μου αυτή την περίοδο (αν θέλεις κάτι εξατομικευμένο, μπορείς να μου γράψεις εδώ).

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που έλαβα τον τελευταίο καιρό, υπενθυμίζοντας πάντα ότι όλα όσα θα διαβάσεις (με εξαίρεση το νο.2) ισχύουν ως τις 21 Μαϊου, άντε και ως τις αρχές Ιουλίου. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές και μετά, θα δούμε το τελικό αποτέλεσμα και θα συζητήσουμε ξανά.

1. «Ποια σενάρια μπορούν να προκύψουν μετά τις εκλογές και πώς θα επηρεάσουν την οικονομία;»

Για μένα σημαντικό ρόλο στις εκλογές θα διαδραματίσει το ύψος της συμμετοχής σε αυτές. Αν είναι μεγάλη, πιθανόν να έχουμε ανατροπές. Αν είναι «η συνηθισμένη», τότε λογικά θα έχουμε λιγότερες εκπλήξεις. Μέχρι να φτάσουμε σε αυτές, είναι λογικό να ακούμε / διαβάζουμε μόνο θετικές ειδήσεις για την οικονομία, μοιράζονται επιδόματα και υποσχέσεις κλπ. Κανένα από τα κόμματα δεν λέει κάτι για την υποχρέωση της χώρας μας «να πάρει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 5 δις Ευρώ φέτος + να αυξήσει τα φορολογικά της έσοδα κατά 1,7 δις Ευρώ», σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μετά τις εκλογές θα ακολουθήσει η επέκταση σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις για την υποχρεωτική τους σύνδεση με την «ψηφιακή Εργάνη» (που θα δυσκολέψει όλους / θα κλείσει κάποιους) και η σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το πληροφοριακό σύστημα της Εφορίας. Το ερώτημα είναι αν θα προκύψουν και αυξήσεις φόρων ή μία σχετική «ηρεμία», με το ερωτηματικό των μέτρων που πρέπει να ληφθούν να πλανάται στον ορίζοντα.

Προσωπικά περιμένω οι όποιες αλλαγές στην οικονομία να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο και θα έχω εξαιρετικά μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα αποφύγουμε τα μέτρα, για τα οποία εμμέσως πλην σαφώς μας ζητούν οι Ευρωπαίοι μιλώντας σημαντικά πλεονάσματα από του χρόνου (πχ δες εδώ και εδώ). 

eBook Cover
Δωρεάν e-Book

Το πιο πολύτιμο (δωρεάν) βιβλίο για το επιχειρείν που έχεις διαβάσει.

Στο Πρώτο Βήμα έχεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι για τη δουλειά σου.

Του Ηλία Π. Παπαγεωργιάδη Κατέβασέ το τώρα


Εν συντομία περιμένω «τι ωραία, τι καλά» μέχρι τον Σεπτέμβριο και μετά «οι κακοί οι ξένοι».

ΥΓ. «Όλα πάνε περίφημα στην Ελλάδα», όμως οι τράπεζες ψάχνουν λύσεις για να αποφύγουν ένα νέο κύμα «κόκκινων δανείων».

2. «Υπάρχει περίπτωση να χαριστούν τα δάνειά μας αν καταρρεύσουν οι τράπεζες στην Ελλάδα και τον κόσμο;»

Όχι. Πιο εύκολα θα επιστρέψει στη ζωή ο Μέγας Αλέξανδρος παρά θα χαριστούν δάνεια.

– «Και αν καταρρεύσουν τράπεζες στο εξωτερικό και μετά στην Ελλάδα;»

Αν συμβεί αυτό (που είναι λίγο δύσκολο να συμβεί μαζικά, σου έχω πει ήδη τη γνώμη μου, θα προκύψουν νέα σχήματα που θα πάρουν τα δάνεια, εκτός από αυτά που έχουν ήδη πωληθεί σε funds. Τα funds μπορεί να αντιμετωπίσουν προκλήσεις στη ρευστοποίηση των χαρτοφυλακίων τους, όμως δεν επηρεάζονται από τυχόν κατάρρευση των τραπεζών. Το αντίθετο, πάρτυ θα κάνουν.

3. «Θα πέσουν το επόμενο τρίμηνο οι τιμές των ακινήτων;»

Όταν πολλοί προέβλεπαν «πτώσεις» κλπ, σου εξήγησα τον Οκτώβριο του 2022 πως δεν περιμένω κάτι τέτοιο, παρά μόνο από το φθινόπωρο του 2023, αν και εφόσον μπούμε σε κρίση. Οι τιμές θα παραμείνουν στα ύψη μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα δούμε από τότε και μετά αν υπάρχει λόγος να μειωθούν, ή αν θα συνεχίσουν την άνοδό τους.

Οι λόγοι που οδηγούν στα ύψη και τα ενοίκια (και σου τους έχω ήδη αναλύσει) θα συνεχίσουν να υφίστανται την επόμενη περίοδο της «τρελής χαράς». Μην περιμένεις κάποια αλλαγή ούτε σε αυτό το μέτωπο.

4. «Επενδύω για το δικό μου σπίτι τώρα, ή περιμένω;»

Αν έχεις βρει αυτό που ψάχνεις, νομίζω πως καλό είναι να προχωρήσεις. Ακόμη και αν ακολουθήσει κρίση στο μέλλον, η αγορά της κατοικίας στην οποία θα ζήσουμε διέπεται από διαφορετικά κριτήρια σε σχέση με την αγορά για επένδυση. Άλλωστε συνήθως οι περισσότεροι από αυτούς που αγοράζουν αυτή την περίοδο ακίνητο στο οποίο θα κατοικήσουν δεν είναι άνθρωποι που μπορούν να περιμένουν και να ποντάρουν σε μελλοντική πτώση της αγοράς.

Αν ανήκεις στη μικρή κατηγορία αυτών που έχουν πολλά μετρητά και γερά νεύρα, θα σου έλεγα ότι δεν είναι κακό να περιμένεις 12 – 24 μήνες, ή τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. (Για το ρίσκο κάθε επένδυσης φέτος σου έγραψα εδώ)

Και εδώ και οι πρώτες μου συμβουλές για την αγορά νεόδμητου ακινήτου. Θα ακολουθήσουν και άλλες.

5. «Παίρνω δάνειο, αν ακόμη μπορώ;»

Αν οι όροι είναι «ανεκτοί», φυσικά και παίρνεις αν το χρειάζεσαι! Απλά να ξέρεις πως θα πάρεις ένα δάνειο αρκετά ακριβό και θα πρέπει να μετρήσεις καλά τα οικονομικά σου, καθώς και την ικανότητά σου να το αποπληρώσεις στο μέλλον.

(Για το θέμα των δανείων και αν έχει νόημα να κάνεις το βήμα σου έγραψα και εδώ, με 3 «ναι» και 6 «όχι»).

– «Για το δάνειο που αφορά τους νέους με το χαμηλό επιτόκιο τι γνώμη έχεις;»

Καλό είναι, απλά τα ακίνητα που αφορούν αυτή την κατηγορία δανείων έχουν ήδη ακριβύνει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πιθανότατα θα ακριβύνουν περισσότερο. Μικρότερες (αλλά υπαρκτές) αυξήσεις παρατηρήθηκαν και σε ακίνητα αυτής της κατηγορίας σε άλλες επαρχιακές πόλεις.

Λογικά αυτό το μέτρο δεν θα σταματήσει, όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές. Το είχα προτείνει περιγράφοντας το μοντέλο της Ρουμανίας, ακριβώς 4 μήνες πριν παρουσιαστεί απο τον πρωθυπουργό τον Σεπτέμβριο του 2022 στη ΔΕΘ.

6. «Με σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο;»

Δεν είμαι ειδικός στο θέμα, υπάρχουν σύμβουλοι για δάνεια και μπορούν να σου πουν περισσότερα. Η προσωπική μου γνώμη είναι υπέρ των σταθερών επιτοκίων, με δυνατότητα προεξόφλησης χωρίς μεγάλο (ή καθόλου;) πρόστιμο. Δηλαδή να προστατευθείς από περαιτέρω άνοδο των επιτοκίων και αν στο μέλλον τα πράγματα πάνε καλύτερα, να μπορείς να πάρεις μία προσφορά από άλλη τράπεζα και να μεταφερθείς εκεί με καλύτερους όρους.

Ούτε οικονομολόγος / ο Nouriel Roubini είμαι. Μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας στην αγορά η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι δεν βλέπω να βγαίνουμε γρήγορα από την περίοδο των υψηλών επιτοκίων, όχι πριν το 2025 (το νωρίτερο). Αν εσύ το βλέπεις αλλιώς, μπορείς να επιλέξεις το κυμαινόμενο, όμως αν κάτι πάει στραβά σε παρακαλώ μην αρχίσεις τα «οι τράπεζες είναι κλέφτες» κλπ. Κάνουμε επενδυτικές επιλογές και είτε ωφελούμαστε από αυτές, είτε χάνουμε. Εμείς επιλέγουμε, σταθμίζοντας το ρίσκο κάθε απόφασής μας.

7. «Επενδύω σε ακίνητα (όχι το σπίτι μου) τώρα ή περιμένω μετά τις εκλογές;»

Αν βρεις μία εξαιρετική ευκαιρία ή το ακίνητο που όντως ταιριάζει με τον επενδυτικό σου σχεδιασμό, ναι, έχει νόημα να προχωρήσεις στην επένδυση τώρα. Αλλιώς γιατί να βιαστείς; Όπως και να είναι όλα είναι ακριβά και σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες ούτε καν πουλάνε, απλά δοκιμάζουν την αγορά.

– «Σωστά, όμως μπορεί να ακριβύνουν ακόμη περισσότερο το επόμενο τρίμηνο».

Αν έχεις αυτόν τον φόβο και βλέπεις πως με σιγουριά θα προκύψει μία κυβέρνηση «φιλική προς τις επενδύσεις», τότε ναι, έχεις λόγο να βιαστείς.

(Αν σε ενδιαφέρουν τα χωράφια ως επένδυση, πάντα τον χειμώνα είναι φθηνότερα σε σχέση με το καλοκαίρι…)

8. «Πώς βλέπεις τις μετοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό;»

Την προσέγγισή μου για τη στρατηγική που είναι καλό να ακολουθήσουμε την επόμενη περίοδο (με βάση το διεθνές περιβάλλον) στην ανέλυσα διεξοδικά. Επίσης σου θυμίζω ότι σου έχω γράψει λεπτομερώς για την κρίση, τις τράπεζες, τα ομόλογα και γενικότερα τα χρεώγραφα.

Νομίζω ότι στο θέμα αυτό η αναμονή είναι η καλύτερη προσέγγιση για όποιον δεν αντέχει τις μεγάλες συγκινήσεις, μιας και στην Ελλάδα το εκλογικό τοπίο παραμένει ακόμη αρκετά θολό, ενώ και τα διεθνή χρηματιστήρια είναι σε κατάσταση αναμονής, μετά τον «δύσκολο» Μάρτιο και τις καταρρεύσεις τραπεζών (συν τις φήμες για άπειρες άλλες τράπεζες, που έφτασαν ως και την Ελλάδα…)

– «Μήπως είναι η ώρα να μπω στο bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα, τώρα που ανεβαίνει δυνατά;»

Για τα κρυπτονομίσματα έχω να παρατηρήσω το εξής:

  • Τον Μάρτιο του 2023 είχαν μία πολύ μεγάλη άνοδο, που συνδυάστηκε με την κατάρρευση των τραπεζών στις ΗΠΑ και την Credit Suisse.
  • Κανένας (0, niente, nimeni στα ρουμάνικα) από όλους τους «αναλυτές κρυπτονομισμάτων» παγκοσμίως δεν προέβλεψε αυτό το ράλι. Ούτε ένας! Πχ κανείς δεν είπε «αφού έγινε αυτό, να περιμένουμε μεγάλη άνοδο του Bitcoin».
  • Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή κανείς δεν ξέρει! Όλοι σχολιάζουν τους λόγους μετά, κανείς πριν!
  • Υπάρχουν και οι επαγγελματίες traders που παρακολουθούν τους δείκτες καθημερινά, αγοράζοντας και πουλώντας κλπ, οι οποίοι ισχυρίζονται πως «είδαν» τη βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση των crypto, όμως αφενός αυτοί αποτελούν μία ισχνότατη μειοψηφία, αφετέρου πιστεύω μόνο έναν από τους δέκα που το ισχυρίζονται. Οι υπόλοιποι εννιά το διαλαλούν δημόσια απλά για να συγκεντρώσουν πελάτες / αφελείς που θα τους προσεγγίσουν και θα πληρώσουν για συμβουλές.

9. Να ξεκινήσω τώρα την επιχείρησή μου; Ή να περιμένω;

Αν αφήσουμε στην άκρη τον τουρισμό, την οικοδομή και κάποιες εξαιρέσεις στην υπόλοιπη οικονομία, τα πράγματα δεν πάνε εξαιρετικά. Ήδη σου έγραψα πιο πάνω τη γνώμη μου ότι μέχρι τις εκλογές «θα διαβάζουμε μόνο ομορφιές και θετικά στοιχεία» αλλά από πέρσι σου έχω δώσει τη «μεγάλη εικόνα» που βλέπω, ότι δηλαδή μπροστά μας στο επιχειρείν υπάρχουν δυσκολίες, ενώ συνεχίζω να πιστεύω πως 8 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα χάνουν χρήματα και είτε δεν το καταλαβαίνουν είτε δεν το παραδέχονται είτε δεν έχουν τι άλλο να κάνουν.

Μεταξύ μας, μιλώντας με δεκάδες επιχειρηματίες που είτε έχουν δουλειά είτε είναι στο ξεκίνημά της (εκτός από τους 200+ που συμβουλεύω σε μόνιμη βάση) παρατηρώ ότι συχνά συζητούν για επενδύσεις χωρίς να έχουν σκεφθεί στοιχειώδη θέματα της δουλειάς που θέλουν να ξεκινήσουν. Είτε είναι «το κλειδί της», είτε η σωστή τοποθέτηση της πρότασης που θα κάνουν στον καταναλωτή, βλέπω πολύ wishful thinking (που λέμε και στην Κατερίνη, σκέψεις που επηρεάζονται από το τι ευχόμαστε) παρά καθαρό μυαλό και ρεαλισμό. Αυτό έχει να κάνει και με το γενικότερο περιβάλλον στην Ελλάδα, όπου προτιμάμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας και να «αυτοκτονούμε με καμάρι» εντός των συνόρων / κοντά στο σπίτι μας.

Αν έχεις μελετήσει καλά το εγχείρημά σου, αν έχεις επιλέξει το σωστό σημείο και είσαι έτοιμος, ξεκίνα! Αν όμως είσαι «στο περίπου» και απλά λες «θα το κάνω και έχει ο Θεός», μήπως καλύτερα να δουλέψεις ως υπάλληλος για άλλον έναν χρόνο και να το οργανώσεις καλύτερα; Λέω εγώ, ο «κακός», που «σου στερεί τα όνειρά» ( = σε αποτρέπει από το να καταστραφείς και να χρεωθείς).

ΥΓ. Πρόσεξε αν σκοπεύεις να ξεκινήσεις επίχειρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος με συνεταίρους… ο «χρυσός κανόνας για το πώς ανοίγουν και πώς κλείνουν τα καφέ στην Ελλάδα» παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός…

ΥΓ.2. Θέλουν πολλή μελέτη και όλες αυτές οι επιλογές «δωρεάν χρημάτων από Ευρωπαϊκά κονδύλια» που ακούς δεξιά και αριστερά… 

10. «Θα επηρεαστεί ο τουρισμός από τις εκλογές;»

Όχι, το θέμα είναι συγκλονιστικά αδιάφορο για τους ξένους. Ρεκόρ προβλέπεται να κάνουμε και φέτος, εκτός και αν προκύψει κάτι πολύ κακό και μεγάλο διεθνώς. Θα συμβεί το καλοκαίρι και θα οδηγήσει σε ακυρώσεις; Θα έρθει (αν έρθει) το φθινόπωρο; Δεν ξέρω να σου το πω με σιγουριά. Πρόσφατα σου έγραψα πως κατά βάση περιμένω οικονομικές αναταράξεις κατά διαστήματα, όμως δεν ξέρω να σου πω αν και πότε ακριβώς θα συμβούν. Λογικά αφού έχουμε φτάσει ως τον Απρίλιο, όλα θα κυλήσουν ομαλά και φέτος το καλοκαίρι στις διεθνείς αγορές.

Καλή προβλέπεται και η χρονιά για τις ενοικιάσεις σκαφών αναψυχής, αν κάποιον τον ενδιαφέρει να επενδύσει στον χώρο.

(Αν θέλεις να ασχοληθείς με τον Τουρισμό, διάβασε και αυτή την ανάλυση που έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές + κάποιες συμβουλές για τη σχέση σου με την Εφορία…).

Χρειάζεσαι σοβαρή καθοδήγηση για την επιχειρηματική / επενδυτική σου δραστηριότητα;

Κάθε μήνα συμβουλεύω ως 3 άτομα ή εταιρείες που χρειάζονται «μία out of the box προσέγγιση»

Γράψε μου για να μιλήσουμε! (Η υπηρεσία αυτή έχει κόστος)

Μέχρι τις εκλογές καλό είναι να προσεγγίσουμε τις επενδύσεις και το επιχειρείν με το μυαλό και όχι με την καρδιά

Ανεξάρτητα από το τι πιστεύεις για τις πολιτικές εξελίξεις, την επόμενη περίοδο θα σου πρότεινα να σκεφθείς κυρίως με το μυαλό και όχι την καρδιά (κανονικά θα έπρεπε αυτό να συμβαίνει πάντα, αλλά… λάθη είμαστε, κάνουμε και ανθρώπους που και που). 

Αν υπάρχουν οι αντικειμενικοί λόγοι και οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί μία επένδυση ή να ξεκινήσει μία δουλειά, έχει νόημα να το κάνουμε. Όχι γιατί «ε τώρα ξεκίνησα, που να σταματάω, είχα ήδη χαρεί που θα το κάνω» αλλά επειδή «τα έχω βάλει κάτω, τα έχω μετρήσει και ξέρω τι ετοιμάζω».

Αλλιώς ας είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί, επιλέγοντας να χάσουμε μία πιθανή ευκαιρία, αποφεύγοντας όμως και να μπλέξουμε με απρόβλεπτες καταστάσεις.

«Η μάνα του Χοσέ δεν έκλαψε ποτέ» έλεγαν παλιά κάποιοι «αλογομούρηδες» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας…

Εσύ τι γνώμη έχεις;

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά,συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Reader Interactions

Ilias P. Papageorgiadis

Ilias Papageorgiadis

Ο Ηλίας Π. Παπαγεωργιάδης είναι επιχειρηματίας και σύμβουλος επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από το 1993, πολλά και πετυχημένα projects, έντονη κοινωνική δράση, ενώ έχει συγγράψει και 4 βιβλία.

Σχόλια_

  1. Γιάννης αναφέρει:

    Αγαπητέ Ηλία, πρόσφατα ανακάλυψα το blog σας και κρύβει πολλά διαμάντια. Συγχαρητήρια για τη δουλειά σας και που μοιράζεστε τις τόσο χρήσιμες απόψεις σας!

    Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Από τη μία ο μέσος άνθρωπος έχει κάποια χρήματα στα χέρια, τα οποία συνήθως αποτελούν ένα καλό ποσό για προκαταβολή και θέλει κάπου να τα επενδύσει για να μην του τα φάει ο πληθωρισμός. Από την άλλη οι τιμές είναι στα ύψη (σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζει με φάρσα, υπάρχει το λεγόμενο seller’s denial που λέμε και στο χωριό) και είναι πιο επικίνδυνο να την πατήσεις. Τι γίνεται όμως αν οι τιμές ανέβουν κι άλλο ή αν ανέβουν τα επιτόκια αρκετά;

    Από κάποια βιβλία και αμερικάνικα video που παρακολουθώ (αν και η αγορά εκεί είναι λίγο διαφορετική), έχω αντλήσει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα συμπεράσματα:

    1. Αν θες απεγνωσμένα να δώσεις τα λεφτά σου, τότε θα βρεθεί κάποιος να τα πάρει, οπότε θέλει προσοχή.

    2. Αν το ακίνητο μετά την αφαίρεση των φόρων, των πληρωμών του δανείου και των εξόδων δεν δημιουργεί χρηματορροή, τότε μην το αγοράζεις. Μην ταΐζεις “αλιγάτορες” όπως λένε χαρακτηριστικά.

    3. Η άνοδος των επιτοκίων και γενικότερα οι διακυμάνσεις των τιμών των ακινήτων λειτουργούν με μεγάλη καθυστέρηση.

    4. Ο Buffett λέει ότι τα επιτόκια λειτουργούν σαν τη βαρύτητα για τις τιμές των assets.

    Οπότε συμπερασματικά η στρατηγική μου είναι ότι συνεχίζουμε την καθημερινή αξιολόγηση ακινήτων που βγαίνουν στην αγορά, παρότι ειμαστε σε ένα περιβάλλον όπου δύσκολα θα υπάρχουν ευκαιρίες και υπάρχει ανταγωνισμός από την πλευρά των αγοραστών, και αν βρεθεί κάτι στο οποίο να βγάζουν νόημα οι υπολογισμοί προχωράμε. Διαφορετικά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο και ας μας ροκανίζει το κεφάλαιο ο πληθωρισμός για να δούμε που θα πάει η δουλειά, το οποίο βέβαια είναι ψυχοφθόρο. (Τα γράφω για να τα διαβάζω κι εγώ ο ίδιος γιατί όπως λένε… easier said than done).

    Ps. Πάντα βέβαια το όνειρο μας είναι να πετύχουμε ένα off market deal, από στόμα σε στόμα δηλαδή.

    • Ilias Papageorgiadis αναφέρει:

      Σας ευχαριστώ για το σχόλιο. Συμφωνώ με όσα γράφετε εσείς, κάποια από “τα συμπεράσματα” των Αμερικάνων επιτρέψτε μου να σας πω ότι είναι συζητήσιμα ή λανθασμένα. Πχ τι σημαίνει “μην αγοράζεις ακίνητο που δεν δημιουργεί χρηματορροή;” Αν βρεις μία καλή ευκαιρία σε οικόπεδο, γιατί να προσπεραστεί; Επειδή δεν δημιουργεί σήμερα εισόδημα;

      Η Ελλάδα είναι μία ιδιαίτερη αγορά ακινήτων με πολλαπλές στρεβλώσεις. Δεν ακολουθεί κατ’ ανάγκη τους γενικούς κανόνες του εξωτερικού, για αυτό και (πχ) την περίοδο 2012 – 2015 που τα ακίνητα ανέβαιναν διεθνώς, στην Ελλάδα κατρακυλούσαν.

      Μεγάλη κουβέντα… θα την κάνουμε σύντομα

Διατυπώστε την άποψη σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γνώση και ουσία στην εκδήλωση της χρονιάς!

ΕΛΛΑΔΑ, 2025: ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Πρόλαβε ΤΩΡΑ τις
Early Bird τιμές!

30.11 - 01.12/2024

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Θέλεις να λαμβάνεις τα κείμενά μου απευθείας στο email σου;

Με ένα newsletter κάθε εβδομάδα. Επίσης θα πάρεις με προτεραιότητα τα υπό έκδοση e-books μου.

Με την εγγραφή σου συμφωνείς στην Πολιτική Τήρησης Απορρήτου του blog μου